Športovci piešťanských klubov kraľovali v anketách

  • Kanoistika / Šport
  • 11. januára 2011, 14:54
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Záver každého roka patrí v športe rôznym anketám. Je potešiteľné, že sa v nich pravidelne objavujú aj mená piešťanských športovcov. Inak to nebolo ani v roku 2010.

V najvýznamnejšej z ankiet – Športovec roka, sme v najlepšej desiatke zastúpenie nemali. Zo športovcov piešťanských klubov sa v nej umiestnil len veslár Lukáš Babač, ktorému patrilo s 19 bodmi celkové 29. miesto.
Odchovankyňa piešťanského tenisu Dominika Cubulková skončila s 20 bodmi na 27. priečke. Vo víťaznom kolektíve futbalistov Slovenska zasa figuruje meno piešťanského odchovanca Filipa Hološka, ktorý oblieka dres Besiktasu Istanbul.

Najlepšie v tenise


O čosi lepšie sme dopadli v anketách jednotlivých športových zvä-
zov. Hráči TK Kúpele Piešťany sa napríklad už niekoľko rokov objavujú medzi najlepšími v ankete Tenista roka. Tentoraz ju s prehľadom vyhral Lukáš Lacko, ktorý sa stal aj najpopulárnejším tenistom našej vlasti. Slovenská mužská tenisová jednotka skončila rok na 89. priečke svetového rebríčka ATP, no v priebehu roka však bol Lacko ešte vyššie – na 60. pozícii. V roku 2010 sa dostal najďalej na turnaji v talianskej Ortisei, kde si zahral finále. Okrem toho hral štvrťfinále v indickom Chennai, chorvátskom Záhrebe, americkom Memphise, nemeckom Halle a v americkej Atlante. Na grandslamových turnajoch Australian Open a vo Wimbledone sa dostal do druhého kola, pričom v Melbourne prehral s turnajovou dvojkou, Španielom Rafaelom Nadalom. Počas sezóny sa Lackovi podarilo zdolať viacerých známych tenistov, ako napríklad Cyperčana Bagdatisa, Brazílčana Belluziho, Austrálčana Hewita či Francúzov Chardyho a Clementa.

„Každý úspech človeka poteší. Z ocenenia Tenista roka mám veľkú radosť a víťazstvo v ankete si nesmierne vážim. Je to odmena za celosezónnu drinu. Teší ma, že moje výkony ocenili aj druhí. No ocenenie pre najpopulárnejšieho tenistu roka ma poriadne prekvapilo, vôbec som s tým nepočítal. Čakal som, že vyhrá Daniela Hantuchová alebo Dominika Cibulková, ktoré sú nielen lepšie vo svetovom rebríčku, ale aj krajšie ako ja. Ďakujem aj mojim rodičom, ktorí ma od začiatku kariéry veľmi podporujú, ďalej trénerovi Matejovi Liptákovi, ktorý ma dostal do elitnej stovky a s ktorým sme urobili kus dobrej roboty, ďalej novému trénerovi Tiborovi Tóthovi, s ktorým sme úspešne zvládli záver sezóny i Lacimu Olászovi, ktorý ma kondične vedie od príchodu do NTC. Vďaka podpore zväzu mám v ňom skvelé podmienky na prípravu. Zabudnúť nemôžem ani na svoj materský klub, TK Kúpele Piešťany, kde som začínal a naďalej hrám extraligu.

Touto cestou chcem poďakovať aj generálnemu riaditeľovi SLK Piešťany, ktorý mi umožňuje absolvovať počas celého roka regeneráciu v kúpeľoch,“ nezabudol sa Lukáš poďakovať tým, čo mu počas sezóny pomáhali. „Bol to ťažký rok, veď to bola moja prvá sezóna na okruhu ATP. Je to úplne iný level ako challengerové turnaje nižšej kategórie. Body sa tu uhrávajú podstatne ťažšie. Získal som však veľa cenných skúseností, ktoré iste zužitkujem v budúcnosti.

Zahral som si na centrálnych dvorcoch v Melbourne i v New Yorku, na ktorých som hral so skvelými hráčmi, akými sú Nadal či Murray. Prvý polrok bol dobrý. Ak by sa mi podarilo uhrať toľko bodov aj v druhej polovici sezóny, mohol som atakovať prvú päťdesiatku. Som rád, že sa mi podarilo udržať v najlepšej stovke. Cením si víťazstvo nad bývalou svetovou jednotkou Lleytonom Hewittom, ale i nad hráčmi prvej tridsiatky, Ivanom Ljubičičom, Marcosom Baghdadisom či Thomasom Berllucim,“ zhodnotil úspešný rok Lukáš Lacko.

Okrem Lacka sa v tenisovej ankete tešil z prvenstva aj ďalší hráč TK Kúpele Piešťany, Filip Horanský, ktorý vyhral kategóriu juniorov. Magdaléne Rybárikovej zasa patrilo medzi ženami v ankete tretie miesto za Hantuchovou a Cibulkovou a medzi juniorkami bola Chantal Škamlová druhá za Košičankou Janou Čepelovou, spolu s ktorou vyhrali štvorhru junioriek na úvodnom grandslamovom turnaji v Austrálii.

Úspešne aj na vode


Piešťanci nechýbali medzi najlepšími ani v ankete rýchlostných kanoistov. Matej Michálek a Mário Janča z TJ Sĺňava Piešťany boli členmi juniorského štvorkajaku, ktorý získal ocenenie Osádka roka. Držitelia bronzových medailí na juniorských majstrovstvách sveta v Moskve odsunuli v tejto kategórii na druhú pozíciu mužský štvorkajak. „Som rád, že naši nechýbali medi najlepšími. Počas sezóny podávali výborné výkony, vďaka ktorým sa Michálek okrem prvenstva v Osádke roka umiestnil v jednotlivcoch medzi juniormi na treťom mieste, rovnako ako Simona Šamková v kategórii žien. Obaja menovaní vyhrali spolu so žiačkou Romanou Mikušovou svoje kategórie aj v Slovenskom pohári,“ pochválil sa nám šéf piešťanských kanoistov Róbert Erban. Dodajme, že oficiálne poďakovanie na tejto slávnosti sa ušlo aj jemu i jeho sestre Marcele. Pre oboch to bola oficiálna rozlúčka s bohatou pretekárskou kariérou, ovenčenou aj štartmi na OH.
Medzi slovenskými veslármi výsledkami jasne dominuje trojnásobný medailista z vrcholných podujatí, Lukáš Babač z VK Sĺňava Piešťany, ktorý sa stal v roku 2010 akademickým majstrom sveta, na MS skončil v skife ľahkých váh druhý a na ME tretí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava