Prvé dojmy z Rádia Piešťany – vzniká nový Ragtime?

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 11. januára 2011, 11:54
  • Autor:Juraj Koiš, zdroj: rádiotv.sk

PIEŠŤANY – Prvé dni vysielania nového lokálneho rádia v Piešťanoch na frekvencii 90,2 MHz naznačili jeho hudobné zameranie. Zdá sa, že sa po dlhých rokoch rodí prvá súkromná stanica pre alternatívneho poslucháča.

Zatiaľ sa odlišuje od každej stanice, ktorá na Slovensku vysiela. Otázkou je, či má s podobným formátom šancu prežiť.Rádio Piešťany samo seba definuje ako regionálnu stanicu, ktorá chce poslucháčov osloviť najmä kvalitnou hudbou a oddychom. Dokonca prezrádza, že nechce vysielať reklamu vo vysokej miere, ale iba v prípadoch, keď to bude nevyhnutné. Už z týchto riadkov je možné vyvodiť, že pôjde o unikát na slovenskej rozhlasovej scéne.

Hudobný archív nového rádia má mať približne 8000 kusov CD. Hudobná dramaturgia by mala zahrnúť to najlepšie od 60. do 90. rokov. Podľa vlastnej definície by malo ísť o hudbu, ktorá patrila medzi kvalitatívnu špičku, hoci nie vždy víťazila v hitparádach. Okrem hudby by malo priestor dostať aj hodnotnejšie hovorené slovo – napríklad rozprávky či úvahy. Toľko informácie z oficiálnej webovej stránky.

Prvé hodiny počúvania naznačili, že to tvorcovia myslia so zameraním naozaj vážne. Rádio Piešťany pôsobí ako zaujímavá alternatíva voči všetkým ostatným staniciam na trhu. Multižánrový program prináša všetko od jazzu po českú aj slovenskú klasiku, čiastočne world music. Vďaka tomuto vysielaniu môže zaplesať srdce nejedného hudobného fajnšmekra. Náročnejšie však bude uspieť s týmto formátom po komerčnej stránke.

Rádio Piešťany prevádzkuje spoločnost Winter média, ktorá zároveň vydáva aj Piešťanský týždeň. Medzi oboma médiami sa tak predpokladá významná spolupráca. Komerčný potenciál formátu, tak ako ho nastavili tvorcovia v rádiu, je však extrémne nízky, aj s ohľadom na lokálne pokrytie tejto stanice. Ak má stanica v súčasnej podobe prežiť, bude potrebovať dlhodobé dotácie zo strany majiteľa na vykrývanie strát. Ani to však nemusí brániť novému médiu, aby sa dlhodobo udržalo na trhu.

Piešťanské rádio môže byť v súčasnej podobe typickou ukážkou ochotníckeho projektu, ktorý môže prispieť ku kultivácii slovenskej rozhlasovej scény. Pokiaľ sa prevádzkovateľovi podarí skresať náklady na minimum, môže toto rádio pôsobiť ako zaujímavá imidžovka lokálneho vydavateľa. Komerčný úspech ale pri takto nastavenom čakať nemožno.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela