Na Symbolickom cintoríne osadia tabuľu Eve Böhmovej

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. januára 2011, 12:03
  • Autor:E. Lechnerová/V. Dusíková

VRBOVÉ – Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách pribudne ďalšia pamätná tabuľa. Občania mesta Vrbové ju venovali pamiatke na svoju rodáčku, horolezkyňu Evu Böhmovú, ktorej sa pri zlaňovaní z Bielovodskej veže uvoľnila skoba.

Eva zahynula len pár mesiacov pred plánovanou expedíciou do Himalájí, 9. januára 1995. Dožila sa iba 35 rokov. Emancipovaná, všestranná športovkyňa, ktorá sa narodila v meste pod šikmou vežou 12. augusta 1960, sa vďaka nesmiernej húževnatosti a láske k horolezectvu dostala na špičku slovenského ženského horolezectva.

O jej začiatkoch i úspechoch porozprával počas Dňa otvorených dverí v Základnej škole na Komenského ulici vo Vrbovom Evin brat, Karol Böhm. Škôlkarom a školákom z Vrbového i okolia o usilovnej a zdanlivo obyčajnej dievčinke s úsmevom na tvári porozprávali spolužiačky, Alica Miklášová a Viera Hankócyová, riaditeľka školy. Práve ona bola iniciátorkou zhotovenia pamätnej tabule. Spomienkové stretnutie, na ktorom nechýbalo vyznanie triednej učiteľky Anny Sýkorovej či rozprávanie horolezca z Beckova, Petra Ondrejoviča, sa nieslo v znamení predvianočnej atmosféry. Nechýbali na ňom medovníky, ale aj kultúrny program a prezentácia školy.

Deti aj dospelí hostia so záujmom počúvali rozprávanie Karola Böhma, ktorý potajme, bez informovania rodičov, priviedol svoju sestru k horolezectvu. A ona ho „preskočila“. „Moja sestra zdolala steny aj vrcholy štítov v talianskych Dolomitoch, francúzsko-švajčiarskych Alpách či v kirgizskom Ťan Šane. Pôsobila v horolezeckom oddiely JAMES Bratislava. Každoročne získavala ocenenia za úspešné horolezecké aktivity a zaradila sa do majstrovskej výkonnostnej triedy,“ vymenoval úspechy svojej sestry jej brat K. Böhm.

Do kroniky mesta Vrbové sa húževnatá rodáčka zapíše ako účastníčka expedície, ktorá chcela v roku 1993 zdolať štrnástu osemtisícovku Šiša Pangma v Tibete. Nepodarilo sa jej to pre nepriazeň počasia. Neodradilo ju to.
„Rozhodne by som nechcela, aby to bol môj prvý aj posledný himalájsky pokus,“ zastrájala sa Eva Böhmová po návrate z neúspešnej expedície na Šiša Pangmu. „V roku 1996 by sme sa chceli všetci, i ja, pod Šiša Pangmu vrátiť,“ uvádza sa na stránke Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Veľmi usilovne sa pripravovala a trénovala na ďalšiu expedíciu do Himalájí. Tú už nestihla…

Pamätnú tabuľu, na ktorú sa vyzbierali učitelia a žiaci „dvojky“ školy, ale aj Evine spolužiačky, miestni podnikatelia i mesto Vrbové, osadia na Symbolickom cintoríne. Bude patriť medzi štyri stovky tabuliek, ktoré sú „mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu“.

Počas stretnutia odovzdal vtedajší primátor Ivan Borovský striebornú Pamätnú medailu mesta Vrbové udelenú in memoriam Evinmu bratovi Karolovi Böhmovi. Spoločne s riaditeľkou školy Vierou Hankóczyovou mu venovali aj pamätnú tabuľu. Bude inštalovaná na Symbolickom cintoríne vo výške 1523 metrov nad morom. Pietna spomienka na cintoríne sa bude pravdepodobne konať poslednú októbrovú sobotu, býva spojená so slávnostnou bohoslužbou.
Symbolický cintorín pri Popradskom plese pod strmou skalnou stenou Ostrvy je miestom, kde sú na pamiatku obetiam Vysokých Tatier umiestnené pamätné tabule s menami ľudí, ktorí zahynuli vo Vysokých Tatrách, ale kde nie je nikto pochovaný. Autorom myšlienky na vytvorenie centrálneho pamätníka tatranských obetí bol akademický maliar Otakar Štáfl z Prahy. Projekt kaplnky vypracoval Róbert Vosyka z Popradu. Prvé symbolické, ručne vyrezávané kríže sú od rezbára Jozefa Fekiača-Šumného z Detvy. Drevorezbu v interiéri kaplnky urobil Ladislav Tfirst. Založenie cintorína sa datuje od roku 1936. Symbolický cintorín bol vysvätený 11. augusta 1940 a hneď bol sprístupnený verejnosti. Za správu cintorína zodpovedajú od roku 1995 Štátne lesy Tatranského národného parku. Od roku 1970 je Symbolický cintorín zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela