TRAGÉDIA: Jezuitský kňaz Aurel Štefko zahynul

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. januára 2011, 09:16
  • Autor:vd/jb

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – V piatok ráno zahynul pod kolesami cúvajúcej dodávky v centre Bratislavy 60 – ročný rodák z Vrbového, jezuitský kňaz, vysokoškolský pedagóg a niekdajší zubný lekár, docent Aurel Štefko mladší.

„S naším drahým zosnulým sa rozlúčime v utorok 11. januára svätou omšou o 12.00 hod. v jezuitskom kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave pri Hlavnom námestí. O 14.30 h uložíme jeho telesné pozostatky na cintoríne v Ivanke pri Dunaji. Obrady bude viesť trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák. Presun na cintorín bude zabezpečený autobusom. „Nech Pán života prijme svojho verného služobníka do plnej radosti!"

Rehoľní spolubratia zo Spoločnosti Ježišovej, Brat Patrik, švagriná Alena a synovci Peter, Pavol a Marcel


Brat Aurel,ako ho nazývali v Spoločnosti Ježišovej, bol jedným z troch synov charizmatického stredoškolského učiteľa slovenčiny, ktorý stál pri zrode Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch – PhDr. Aurela Štefka staršieho a učiteľky na základnej škole Pavly Štefkovej.

Tragédia, ktorú vysielali v hlavných správach slovenských televízií sa stala na Radničnej ulici pri Hlavnom námestí. Mladý, 25-ročný vodič si pri cúvaní na pešej zóne nevšimol, že za automobilom sa nachádza človek. K zásahu boli privolané všetky záchranné zložky integračného systému, no  ani niekoľkí hasiči, ktorí na uvoľnenie zakliesneného tela použili dvíhacie vaky, ani lekár, už obeti nedokázali pomôcť. „Privolaný lekár konštatoval už len smrť,“ povedal veliteľ hasičov Branislav Petrovič.

„Páter Aurel skonal na mieste nešťastia. Rehoľný spolubrat mu udelil podmienečnú absolúciu (rozhrešenie, pozn. red). Otec Aurel zomrel vo veku 60 rokov. Pamätajme  na neho v modlitbe, nech ho Pán, ktorému verne slúžil, láskavo prijme k sebe,“ uviedol Jozef Bartkovjak, zástupca provinciála Spoločnosti Ježišovej na Slovensku.

Zubár so srdcom jezuitu



Rehoľný kňaz, lekár, docent teológie, Aurel Štefko sa narodil 1. júna 1950 vo Vrbovom. Pochádzal z učiteľskej rodiny ako druhý v poradí z troch bratov. V rodnom mestečku prežil svoje detstvo a absolvoval povinnú školskú dochádzku. Po maturite na SVŠ v Piešťanoch, kam sa rodina presťahovala v r. 1965, študoval v r. 1968 – 1974 na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Ako lekár-stomatológ nastúpil do OÚNZ v Trnave. Už na konci štúdia sa v ňom ozvala túžba z detstva byť kňazom. Vstup do seminára nebol možný. Vtedy sa dostal do kontaktu s tajne pôsobiacimi rehoľnými kňazmi – jezuitmi. Rozhodnutie pre rehoľný život v ňom dozrelo po skončení základnej vojenskej služby a v r. 1976 požiadal o prijatie do Spoločnosti Ježišovej.

Tajná vysviacka v Novej Lehote



Dňa 31. 7. 1976 začal dvojročný noviciát a v r. 1978 zložil prvé rehoľné sľuby. Po základných teologických štúdiách prijal kňazskú vysviacku 19. 11. 1983 v Novej Lehote z rúk biskupa Petra Dubovského SJ. Rehoľnú a kňazskú formáciu absolvoval tajne, popri civilnom zamestnaní. V r. 1975-1990 pracoval ako zubný lekár v trnavskom zdravotnom obvode v Trnave, v Jaslovských Bohuniciach a v okolí  Smoleníc. Svoje kňazstvo mohol zverejniť až v roku 1990. V rokoch 1990-91 bol kaplánom v Banskej Bystrici – Radvani a v roku 1991 ho banskobystrický biskup Mons. Rudolf Baláž menoval za dekana v Banskej Bystrici. Túto službu vykonával do roku 1993, keď sa z rozhodnutia rehoľných predstavených stal predstaveným bratislavskej komunity jezuitov. Rehoľnú profesiu slávnostných sľubov zložil 10. 12. 1995 v Bratislave. Pol roka vykonával pastoračnú službu v Kanade, v slovenskej farnosti sv. Cyrila a Metoda v meste Mississauga – Toronto.

Spovedal u jezuitov i Uršulínok



Po návrate do Bratislavy v r. 1996 prednášal morálnu teológiu na Teologickej fakulte Trnavskej Univerzity a bioetiku na Ústave medicínskej etiky a bioetiky na Inštitúte ďalšieho vzdelávania lekárov v Bratislave. Prednášal aj na Pedagogickej fakulte Technickej univerzity (TU) a sporadicky aj na právnických fakultách TU a Univerzity J. A. Komenského v Bratislave. V roku 2003 sa habilitoval ako docent v odbore katolícka teológia. Publikoval odborné články a je autorom kníh  s názvom Eutanázia z pohľadu katolíckej morálky (1998) a Dôstojnosť človeka v starobe, chorobe a zomieraní (2003).

Ako kňaz a spovedník pôsobil v Bratislave v Jezuitskom kostole, v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci, v kostoloch Uršulínok a Notre Dame. Od roku 2009 pracoval na príprave procesu blahorečenia Tomáša a Františka Munkovcov ako vicepostulátor zo strany rehole.

Páter Aurel Štefko odišiel neočakávane uprostred pastoračnej a odbornej aktivity, vo veku 60 rokov. Dňa 7. januára 2011 utrpel v centre Bratislavy tragické zranenie automobilom, ktorému na mieste podľahol. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav