Právnik radí: Uzavretie zmluvy v tiesni

  • Nezaradené
  • 10. januára 2011, 22:27
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Kto uzatvoril určitú zmluvu v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok, má právo od zmluvy odstúpiť. Tento postup sa dá využiť najmä v prípade uzavorenia nevýhodnej zmluvy počas zlej sociálnej situácie fyzickej osoby.

Po platnom odstúpení od zmluvy sú účastníci zmluvy navzájom povinní vrátiť si už poskytnuté plnenia a zmluvu viac nie sú povinní splniť.

Za tieseň je možné podľa právnej praxe považovať sociálny, najmä hospodársky stav, v ktorom sa osoba nachádza, a ktorý na túto osobu subjektívne dolieha takým závažným spôsobom, že táto osoba bez slobodného utvárania svojej vôle uzatvorí ujmu pôsobiacu zmluvu, ktorú by za normálnych okolností ako neprospešnú vôbec neuzatvorila.

Nápadne nevýhodnými podmienkami sa rozumejú také podmienky, pri ktorých sa jedná o zjavný nepomer vzájomne poskytovaných plnení, prípadne ide o očividnú nevýhodnosť zmluvných dojednaní, obsiahnutých v uzatvorenej dohode. V súdnej praxi sa v týchto prípadoch skúma, či pri uzatvorení zmluvy existovali súčasne tieseň aj nápadne nevýhodné podmienky, t.j. obe okolnosti, za splnenia ktorých je možné od zmluvy odstúpiť.

Súdna prax dospela k záveru, že z praktického hľadiska bude nemožné preukazovať nápadne nevýhodné podmienky pri dobrovoľne uzatvorených darovacích a iných bezodplatných zmluvách, pretože dôkaz o nápadne nevýhodných podmienkach je povahou darovania vylúčený. Taktiež nebude dobre možné odstúpiť od zmluvy tzv. odvážnej, ako sú zmluvy o lotériách a rôznych (hazardných) hrách.

V obchodných  záväzkových vzťahoch odstúpenie od zmluvy z dôvodu tiesne a nápadne nevýhodných podmienok nie je prípustné, v obchodnoprávnej oblasti sa totiž riziko podnikania považuje za bežné. Podnikatelia preto po uzatvorení zmluvy nemôžu dodatočne od nej odstúpiť z dôvodu tiesne a nevýhodných podmienok zmluvy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava