Jánoška odložil schvaľovanie primátorského platu

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. januára 2011, 23:14
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Vrbovčania už tradične naplánovali slávnostný sľub novozvoleného primátora mesta i poslancov mestského zastupiteľstva na termín medzi sviatkami.

Ustanovujúce zasadanie mestského zastupiteľstva sa konalo v pondelok 27. decembra v kúrii Mórica Beňovského a hneď v úvode sa nezaobišlo bez vinšov.

Poslanci nastúpia v modrých tričkách


Novozvolenému primátorovi Jánovi Jánoškovi, ktorý primátorský sľub spečatil podpisom a z rúk matrikárky prevzal azda až príliš dlhé insignie mesta, zavinšoval k meninám dosluhujúci Ivan Borovský: „Prajem tebe, ale aj celému mestskému zastupiteľstvu veľa úspechov a k tvojim meninám zdravie. Lebo keď bude zdravie, ostatné pohľadáš.“ Ján Jánoška zdôraznil, že meniny oslavuje v zimnom termíne, teda nie 24. júna, keď je v kalendári Jána Krstiteľa, ale 27. decembra na sviatok Jána Apoštola Evanjelistu. Už od začiatku bola atmosféra na zastupiteľstve nielen slávnostná, ale aj plná pohody i vtipkovania, ale s nádychom serióznosti a zodpovednosti.

Na stoloch pred starými i novými poslancami, pracovníkmi mestského úradu, duchovnými Vrbového i ostatnými osobnosťami mesta pod šikmou vežou boli koláčiky, voňala káva a záver sa nezaobišiel bez tradičného rezňa so zemiakovým šalátom. Ján Jánoška poďakoval Ivanovi Borovskému za jeho viac ako dvanásťročnú prácu vo vedení mesta a odovzdal mu dva dary – obraz šikmej veže a nástenný kalendár na rok 2011, vydaný pri príležitosti 55. výročia folklórneho súboru Kopaničiar. Oba dary boli symbolické. Prvý mu má pripomínať viac ako dvanásťročné pôsobenie vo vedúcej funkcii mesta Vrbové a druhý jeho rodisko – Myjavu. Novým poslancom Jánoška rozdal modré bavlnené tričká s erbom mesta. „Treba si ich obliecť na prvé zastupiteľstvo,“ žartovali tlieskajúci občania. „Je to na vás, kedy si ich oblečiete, ale bol by som rád, aby sme ich mali na sebe, ak pôjdeme niekde v športe reprezentovať naše mesto,“ nadhodil neformálne.

Apolitické zastupiteľstvo


Okrem primátora zložili v pondelok sľub aj jedenásti poslanci nového mestského zastupiteľstva – Štefan Kubík (NEKA s podporou Smer –SD, získal 882 hlasov), Igor Spál (NEKA, získal 872 hlasov), Pavol Rakús (NEKA,
získal 742 hlasov), Jaroslav Tomčík (NEKA, získal 742 hlasov), René Just (NEKA, získal 675 hlasov), Juraj Koreň (NEKA, získal 665 hlasov), Jozef Duračka (NEKA, získal 657 hlasov), Jana Miklášová (SZS, získala 651 hlasov) Rastislav Bartakovič (KDH, získal 635 hlasov), Nina Horská (NEKA, získala 634 hlasov)a Miroslav Šandrik (SZS, získal 577 hlasov). Ich mená i počty hlasov, ktoré v novembrových komunálnych voľbách získali, prečítal predseda volebnej komisie Michal Puobiš. Sľúb poslanca predniesol služobne najstarší poslanec – Jozef Duračka. Parlamentári prečítané slová spečatili podpisom i čestným vyhlásením o nezlučiteľnosti funkcií.

Počas slávnostného príhovoru primátora mesta zdôraznil: „Na neformálnom pracovnom stretnutí bolo zreteľne povedané, že nové zastupiteľstvo bude pôsobiť apoliticky. Doteraz som nedostal žiadne informácie o tom, že by sa v ňom kreovali poslanecké skupiny. Je tu jednotnosť a je len na nás, aby sme uprednostňovali verejný záujem nad osobným a robili všetko v prospech mesta a jeho obyvateľov.“ Zaujímavosťou nového parlamentu vo Vrbovom je fakt, že z ôsmich kandidátov na post primátora mesta až päť z nich uspelo vo voľbách za poslancov, šiesty – Ján Jánoška sa stal primátorom. Získal 970 hlasov, čo tvorilo až 35,78 % percent možných voličov.

Nemali mestskú radu, už ju majú


„Kto sledoval naše predvolebné kampane, určite si všimol, že možno až do troch štvrtín sa naše sľuby zhodovali. Preto nám nezostáva nič iné, len sedieť, hľadať a nájsť riešenia v rozpočte mesta, aby sme to, čo sme sľúbili, dokázali vyfinancovať, aby sme všetky naše sľuby mohli aj naplniť,“ dodal Jánoška.

Nový primátor pred auditóriom vyhlásil, že stransparentní dianie z mesta, úradu i zastupiteľstva. Všetky dokumenty, uzavreté zmluvy a ďalšie tlačivá a kľúčové informácie budú k dispozícii obyvateľom najmä prostredníctvom webovej stránky mesta. Z pripraveného programu hneď v úvode zasadania stiahol bod číslo trinásť, v ktorom mali poslanci hlasovať o plate primátora, tento bod budú Vrbovčania schvaľovať na pracovnom zastupiteľstve. Nezabudol prítomných ubezpečiť, že „…zvyšovať sa nebude.“ Pokiaľ však poslanci neschvália navýšenie, tak plat primátora vo Vrbovom bude vo výške 2,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok.

Azda najvýraznejšou novinkou v meste pod šikmou vežou je ustanovenie mestskej rady a vymenovanie novej viceprimátorky. Po Jánovi Prievozníkovi, ktorý túto funkciu vykonával v minulom volebnom období na plný úväzok, bude poslankyňa Nina Horská pracovať ako viceprimátorka na polovičný úväzok. Nová zástupkyňa bude spolu s poslancami Jaroslavom Tomčíkom a Miroslavom Šandrikom aj členkou novej mestskej rady. S návrhom primátora súhlasili deviati poslanci. Iba Tomčík sa hlasovania zdržal a Koreň s návrhom nesúhlasil.

Jánoška nechcel pochovávať, ale bude



Na ustanovujúcom zasadaní si poslanci ustanovili aj päť komisií mestského zastupiteľstva, zvolili si tajnou voľbou aj predsedov a podpredsedov. Zapisovateľky navrhol primátor. Komisiu pre financie, majetok mesta a podnikanie bude viesť Štefan Kubík, zastupovať ho bude Miroslav Šandrik, zapisovateľkou je Mária Sabová. Komisia pre rozvoj mesta a životného prostredia má predsedu Jozefa Ďuračku, podpredsedu Ninu Horskú, verdikty bude zapisovať Ľubica Babiarová. Komisia kultúry, mládeže, športu a vzdelávania bude pracovať pod vedením Jany Miklášovej, podpredsedom je Igor Spál a zapisovateľkou Bianka Dingová. Komisiu pre otázky sociálne, zdravotné a bytové povedie Rastislav Bartakovič, zástupcom je Pavol Rakús a zapisovateľkou Gabriela Haršániová. Komisiu Dobrovoľného hasičského zboru povedie Jaroslav Tomčík, podpredsedom je Juraj Koreň a zapisovateľom sa stal Silvester Boškovič starší.

Poslanci schválili aj návrh primátora o tom, kto bude zvolávať zasadnutia MsZ, ak by tieto odmietol zvolať on alebo jeho zástupca. Ak by Jánoška alebo Horská nesplnili túto povinnosť, zasadania mestského parlamentu zvolá i bude viesť Jozef Duračka. Vrbovčanov bude od pondelka pochovávať, sobášiť a vítať do života okrem nového primátora Jána Jánošku aj Nina Horská alebo Jana Miklášová. „V minulom volebnom období som sa z toho vyzul, pretože táto funkcia, ktorú ostatní volajú sobášiaci, obnáša, bohužiaľ, aj to nepríjemné. Ale zosnulý Dušan Ščepko mi prichystal krst ohňom, takže v stredu ma čaká občiansky pohreb,“ dodal Jánoška, pre ktorého je pochovávanie ako pre mnohých iných ťažkou úlohou. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel