Rádio Piešťany bolo na Silvestra plné hostí

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 5. januára 2011, 22:29
  • Autor:A. Balková

PIEŠŤANY – V príjemnej a priateľskej atmosfére, ktorú v štúdiu počas živého vysielania vytváral jeho moderátor Braňo Jobus spolu s riaditeľom rádia Pavlom Jurákom, sa vystriedali počas Silvestra viacerí zaujímaví hostia.

Tí pozdravili poslucháčov nového regionálneho rádia a obohatili ich peknými myšlienkami aj zábavným slovom. Jednotlivé živé vstupy dopĺňala príjemná hudba, ktorej výber bol dôsledne zameraný na kvalitu.

To, že ide o regionálne vysielanie, bolo zjavné už na prvé počutie, keďže moderátor vysielania sprevádzal poslucháčov celým programom spisovným vrbovským nárečím. Po tom, čo riaditeľ rádia odštartoval živé vysielanie a zaželal poslucháčom veľa príjemných chvíľ strávených pri jeho počúvaní, privítal moderátor Braňo Jobus prvého hosťa. Bol ním primátor mesta Remo Cicutto, ktorý vtipne poznamenal, že Piešťany sú teraz oproti Vrbovému výnimočné tým, že majú rádio, načo Braňo Jobus ako hrdý Vrbovčan poznamenal, že „vysielač je vo Vrbovom, takže je to v poriadku.“ Už vážne primátor konštatoval, že aj Mesto Piešťany privítalo tento projekt, pretože v kúpeľnom meste nemôže byť mestský rozhlas. Rádio bude preto prínosom aj pre mesto v prípade potrieb civilnej obrany. Zaželal poslucháčom, aby hudba, ktorá bude z rádia zaznievať, ich upokojovala v tejto hektickej dobe.

R. Cicutta v štúdiu vystriedal primátor mesta Vrbové Ján Jánoška, ktorý bol v tom čase v primátorskej funkcii štvrtý deň. Nemohol ešte bilancovať uplynulé obdobie, ale vyjadril optimistické nádeje nielen do nového roku, ale do celého svojho funkčného obdobia, ktoré vkladá najmä do dobre sa začínajúcej spolupráce s mestským zastupiteľstvom. Rádiu zaželal, aby poslucháči v éteri cítili energiu, ktorú do neho vkladajú jeho tvorcovia.

Aj tretí hosť živého vysielania – generálny riaditeľ SLK Piešťany Klaus Pilz – bol veľmi optimistický a tešil sa i na aktivity, ktoré kúpele v budúcom roku pripravujú nielen pre ich návštevníkov, ale v spolupráci s Mestom Piešťany aj pre jeho obyvateľov. Má veľmi rád dobrú hudbu a kvôli nej si Rádio Piešťany určite naladí.

Pozvanie do živého vysielania prijali aj predstavitelia cirkví, ktorí žijú a pôsobia v Piešťanoch – kaplán rímskokatolíckej farnosti sv. Cyrila a Metoda Róbert Vacula, zborový farár evanjelickej cirkvi a.v. Branislav Dolinský a židovský rabín Zev Stiefel, ktorí poslucháčov obohatili myšlienkami poukazujúcimi aj na duchovný rozmer nášho života. Požehnanie do života pre katolíckeho kaplána znamená vedomie, že tu má svoje miesto, má svoju úlohu. Ak robí niečo vo svojom živote, tak nielen preto, aby sa on mal dobre, ale aby vnímal, že jeho život, práca, skutky sú tu aj na pomoc druhým ľuďom. Evanjelický farár by si prial, aby boli ľudia viac obetavejší a židovský rabín považuje v živote za najdôležitejšie rešpekt a toleranciu voči druhým ľuďom.
Aj napriek vážnym zamysleniam v doobedňajšom bloku živého vysielania v štúdiu panovala veľmi priateľská a príjemná atmosféra, ktorá sa preniesla aj do poobedňajšieho už veselšie naladeného vysielania. Aj napriek tomu sa predsa len veselý silvestrovský blok začal vážnejším zamyslením, ktoré priniesla poslucháčom predsedníčka Klubu abstinentov v Piešťanoch Adriana Hrudková. Jej silvestrovským odkazom bolo to, že „aj triezvy človek môže byť veselý.“

Po nej do štúdia zavítala vystrojená s koláčmi a fľašou marhuľovice ako na „opáčky“ ľudová rozprávačka z Krakovian Ozefa Omáčkech (vlastným menom Daniela Piscová). Vysvetlila, že v Krakovanoch sa chodí na „opáčky“, keď sa narodí dieťa a toto nové rádio prirovnala k novonarodenému dieťaťu.

Až do záveru živého vysielania o 18.00 to Braňo Jobus roztočil s Petrom Remišom a pánom bratom Andrejom Jobusom. Poslucháči sa mohli dozvedieť aj to, ako sa Peter Remiš podieľal na výchove Branka Jobusa, ale aj veľa zaujímavých a poučných informácií o multiorganizácii Kriak. Na ich správnosť a hodnovernosť v podaní pána brata s plnou vážnosťou dohliadal jej samotný preceda Húpací kón, ktorý svoju účasť v štúdiu Rádia Piešťany prisľúbil aj v budúcnosti.

A v tej najbližšej budúcnosti vás v Rádiu Piešťany čaká výber kvalitnej hudby a od 17. januára rozprávky Braňa Jobusa, ktoré budú mať svoj stály vysielací čas každý deň – ráno 6.15 a v repríze o 18.15. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel