Blog Petra Remiša: Nabúchané a husté

  • Blogy / Blogy
  • 4. januára 2011, 11:37
  • Autor:

Kde bolo – tam bolo, bolo raz jedno malé kúpeľné mestečko a uprostred mestečka stál mliečny bar. V tých časoch bol Mliečák jedným z najtúlnejších miest v meste a keby niekto spravil štatistiku, tak aj na celej Zemi.

Dostali ste tam všetko: Vlašský šalát, ruské vajce, šunku v aspiku, krémeše, žlté pipky i jahodový kokteil. Suprové bryndzové halušky za päť korún. Večer sa do baru chodilo na kakao (čiže na rande), ráno po fláme na zakysanku.
Najlepšou pochúťkou bol však Roquefort. Pikantný syr s modrou plesňou, ktorý dozrieva v jaskyniach pod francúzskou dedinkou Roquefort-sur-Soulson.
Náš „rokford“ vyrábali síce v Hlohovci, ale nebol o nič horší. Všetci ho zbožňovali. Priemerný obyvateľ mesta ho ochutnal aspoň raz týždenne. Ak nechcel, aby mu ho nejaký závistlivý dedinár ukradol z taniera, nechal si dvadsať dekov zabaliť.
Niektorí rokfordofili dokonca vyštudovali mliekárenstvo, aby sa naučili, ako sa tá božská pochúťka vyrába. Aj ja som tú školu vychodil, hoci si z nej nič nepamätám. Teda okrem vety: „Vůňe olomouckých tvarůžků připomíná dva týdny neprané ponožky“.
Ale čas nezastavíš. Jedného dňa Mliečák zatvorili, rokford sa premenoval na Nivu a mladé „kakaá“ sa presunuli do mekáčov a stejk hauzov.
Sedia tam a čakajú na princa. Musí byť nabúchaný a hustý.
Môj dedko by povedal „premassuvaný“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj