Slnko nám ukáže svoj úsmev

  • Spravodajstvo
  • 2. januára 2011, 10:28
  • Autor:Peter Zbončák

PIEŠŤANY – V utorok 4. januára ráno budeme svedkami nie často sa opakujúceho vesmírneho divadla. V priebehu dopoludnia budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Veríme, že počasie nám bude priať.

Mesačný kotúč začne zo slnečného disku ukrajovať krátko po ôsmej ráno. Tesne po východe Slnka. Počas maximálnej fázy, pri ktorej bude zakrytých takmer 80% povrchu Slnka bude Mesiac prechádzať vrchnou stranou a práve z toho vznikol názov tohto článku.  Maximálna fáza, bude vyzerať ako keby sa Slniečko na nás naozaj usmievalo, nastane o 9:29 SEČ. Vesmírne divadlo skončí posledným kontaktom dve minúty pred jedenástou hodinou dopoludnia. Ak teda vyjde počasie určite bude stáť za to ráno si trochu privstať a kuknúť aký novoročný darček nám dá príroda. Posledné čiastočné zatmenie Slnka sme mohli nad našim územím pozorovať v auguste 2008 a na to najbližšie si budeme musieť počkať až do 20. marca 2015.
Nebude to také úchvatné ako si možné pamätáte z úplného zatmenia Slnka, ktoré bolo možné pozorovať u našich južných susedov, ale aj tak bude stáť za to pozrieť sa na postupne sa pokrývajúcu časť Slnka. Na pozorovanie je dobré použiť  tmavé zváračské sklo, alebo okuliare na zatmenie, ktoré vám ešte možno z toho úplného zatmenia ostali.  Nízka výška Slnka počas týchto dní hrá do kariet fotografom, ktorí budú môcť vhodne zakomponovať zatmenie do krajiny a získať celkom pútavé zábery.
Zatmenia Slnka vznikajú pri vhodnom postavení Slnka, Mesiaca a Zeme. Pri úplnom zatmení Slnka musí byť presne v priamke spojnica Slnko-Mesiac-Zem, zároveň musí byť Mesiac vo vhodnej vzdialenosti od Zeme. V presne takej, aby sa uhlovo rovnala priemeru slnečného disku. Ak je vzdialenosť Mesiaca väčšia, to znamená že uhlový rozmer Mesiaca na oblohe je menší nastane prstencové zatmenie Slnka. Mesiac obieha okolo Zeme po eliptickej dráhe, preto sa jeho vzdialenosť od Zeme v priebehu obehov mení. Tretím typom zatmenia, ktoré nastane aj teraz je zatmenie čiastočné. Pri ktorom spojnica Slnko-Mesiac-Zem je je v úplnej rovine.
            Ani si neuvedomujeme, ale zatmenia Slnka, ktoré môžeme na Zemi pozorovať sú výnimočným úkazom, ktorý nie je možné v takej podobe ako na Zemi pozorovať nikde v slnečnej sústave a možno ani nikde vo vesmíre. Na to aby mohlo nastať úplné zatmenie Slnka, musí byť uhlový, teda zdanlivý rozmer Mesiaca a Slnka presne rovnaký. V našom prípade je Mesiac v presne takej vzdialenosti a toľkokrát menší, že sa zdanlivý rozmer Mesiaca rovná niekoľkonásobne väčšiemu a zároveň vzdialenejšiemu Slnku.
 (Autor článku sa zaoberá astronómiou a v Piešťancom umožnil už niekoľkokrát pozorovanie nočnej oblohy pomocou astronomických ďalekohľadov počas Astrofilmu a Eurotouru.)         

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín