Spestrite si sviatky nevšednými chuťami (3.)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. decembra 2010, 02:14
  • Autor:

PIEŠŤANY – Vianočné sviatky a Silvester sa pomaly blížia a asi málokto si ich vie predstaviť bez medovníkov, sladkostí, ale hlavne bez zemiakového šalátu a kapra. Piešťanský týždeň spolu s absolventom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Denisom Drahovským pripravil pre čitateľov niekoľko nevšedných receptov na vianočné i silvestrovské stoly.

1. Cisárska žemľa s lososom


Potrebujeme: 2 natvrdo uvarené vajcia, 50 g údeného lososa,
2 lyžice kyslej smotany, nakrájanú pažítku, soľ, korenie, čierne olivy, 1 lyžicu olivového oleja

Postup: Žemľu prekrojíme, potrieme olivovým olejom a zapečieme. Uvarené vajíčka pokrájame na malé kocky, zamiešame s kyslou smotanou a pažítkou, osolíme a okoreníme. Zmes dáme na opečenú žemľu, pridáme plátky lososa a čierne olivy.

2. Pečené figy s kozím syrom


Potrebujeme: 6 čerstvých fíg, 200 g mäkkého kozieho syra, červenú čakanku, 85 g vlašských orechov. Dresing: 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 polievkové lyžice balzamikového octu

Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Figy narežeme, uložíme na papier na pečenie. Naplníme kozím syrom a pečieme asi 15 minút. Čakankové listy dáme na tanier, položíme upečené figy, posypeme vlašskými orieškami a polejeme dressingom.

3. Zimný ovocný šalát


Potrebujeme: 100 g sušeného ovocia, 5 g medu, 1 vanilínový cukor, 1 badyán, 1 celá škorica, 1 vrecúško Earl gray čaju, citrónovú šťavu, creme fraiche

Postup: Ovocie opláchneme a dáme variť asi so 100 ml vody, pridáme med, vanilku, badyán, škoricu a privedieme do bodu varu, miešame asi 10 minút, kým zmes nezosirupovie. Vypneme, pridáme čaj a vylúhujeme asi 3 minúty. Vrecúško vyberieme, pridáme citrónovú šťavu a podávame s creme fraiche a mätou.

4. Zemiakový šalát s korenistou majonézou (4 osoby)


Potrebujeme: 600 g zemiakov v šupke, 3 mladé cibuľky, 1 lyžicu slnečnicového oleja, 1 lyžicu čiernych horčicových zrniečok, 1 lyžičku Madras curry pasty, 100 g bieleho jogurtu, 2 lyžice majonézy, 2 stonky talianskeho zeleru

Postup: Zemiaky varíme v osolenej vode asi 15 minút. Nakrájame bielu časť mladej cibuľky, zelenú časť odložíme. Na panvici rozohrejeme olej a pridávame horčicové semiačka a varíme, pokiaľ nezačnú pukať. Pridáme bielu časť cibuľky, curry pastu a 2 minúty opekáme. Túto zmes zmiešame vo veľkej mise s jogurtom, majonézou, osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané zemiaky, zelenú časť mladej cibuľky, taliansky zeler a zľahka premiešame.

5. Hruškový šalát s roastbeefom (4 osoby)



Potrebujeme:
zmes šalátových listov, 50 g rukoly, 2 zrelé avokáda, pažítku a čerstvý kôpor, 500 g hovädzej roštenky, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice celozrnnej horčice, 2 zrelé hrušky, šťavu z polovice citróna

Postup:
Hovädzí steak vcelku dobre okoreníme a na prudkom ohni rýchlo opečieme. Výpek odložíme. Zabalíme do alobalu a pečieme mäso v rozohriatej rúre asi 30 minút. Upečené posolíme a nakrájame na tenké plátky. Do výpeku pridáme hrušky nakrájané na štvrtiny, horčicu, citrónovú šťavu a dobre prehrejeme. Na tanier uložíme šalátové listy, nakrájané avokádo, bylinky, plátky mäsa a hrušky, polejeme výpekom.

6. Syrová misa s figami (4 osoby)


Potrebujeme: 2-3 pokrájané sušené figy, 250 ml balzamikového octu, 165 g cukru, obľúbené syry (gorgonzolu, mozzarellu, hermelín)

Postup:
Figy, ocot, 185 ml vody a cukor zahrejme na stredom plameni, kým sa nerozpustí cukor. Privedieme do varu a ďalej varíme asi 15 minút. Necháme vychladnúť. Podávame k syrom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín