Spestrite si sviatky nevšednými chuťami (2.)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. decembra 2010, 00:36
  • Autor:

Vianočné sviatky a Silvester sa pomaly blížia a asi málokto si ich vie predstaviť bez medovníkov, sladkostí, ale hlavne bez zemiakového šalátu a kapra. Piešťanský týždeň spolu s absolventom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Denisom Drahovským pripravil pre čitateľov niekoľko nevšedných receptov na vianočné i silvestrovské stoly.

Bravčová panenka preliata omáčkou z granátového jablka, yorkshirský puding, zemiaky na rozmaríne


Potrebujeme: 150 g bravčovej panenky, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievkovú lyžicu balzamikového octu, čerstvý rozmarín, soľ, korenie, polovicu granátového jablka, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice brusnicového kompótu, 5 g masla

Postup: Bravčovú panenku nakrájame na dvojcentimetrové plátky, potrieme olivovým olejom a balzamikovým octom. Do mäsa jemne napicháme rozmarín a necháme odležať cez noc v chladničke. Opekáme z každej strany asi 5 minút. Do výpeku pridáme nasekaný cesnak, granátové jablko, brusnicový kompót, osolíme, okoreníme a chvíľku povaríme, zjemníme maslom. Mäso prelejeme omáčkou.

Yorkshire puding (4 osoby)


Potrebujeme: 115 g hladkej múku, 1/4 lyžičky soli, 1 vajce, 200 ml mlieka, olej (na vymastenie plechu)

Postup:
Zmiešame múku, soľ, vajce, pridáme mlieko + 100 ml vody, vymiešame dohladka a necháme odstáť asi 30 minút. Rozohrejeme trúbu na 220 stupňov Celzia. Plech na mafinky vymastíme, vložíme do rúry zohriať asi na 5 minút. Plech vyberieme a nalejeme cesto do troch štvrtín každej formičky. Pečieme 15 minút. Podávame poliate omáčkou.

Rozmarínové zemiaky


Potrebujeme: 200 g zemiakov, rozmarín, soľ, olej

Postup: Zemiaky nakrájame, dochutíme a pečieme v rúre asi 30 minút.

Krevetový kokteil (6 osôb)


Potrebujeme: 350 g mrazených tigrích kreviet, 1 strúčik cesnaku, 1 chilli papričku, 5 lyžíc olivového oleja, 2 rajčiny, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku medu, 1 lyžicu nasekaného koriandru, zmes šalátových listov, rukolu, 1 zrelé avokádo, 1 pitta chlieb

Postup: Rozmrazené krevety opečieme asi 3 minúty na panvici spolu s cesnakom a chilli do ružova. Medzitým z rajčín vyberieme zrniečka a dužinu nakrájame na malé kocky. Zmiešame s citrónovou šťavou, medom, olivovým olejom a pridáme koriander, osolíme a okoreníme. Natrháme šalátové listy, uložíme do kokteilového pohára, pridáme nakrájané avokádo, rukolu a krevety. Polejeme rajčinovým dressingom. Podávame s opekaným pitta chlebom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela