Spestrite si sviatky nevšednými chuťami (1.)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. decembra 2010, 20:35
  • Autor:

Vianočné sviatky a Silvester sa pomaly blížia a asi málokto si ich vie predstaviť bez medovníkov, sladkostí, ale hlavne bez zemiakového šalátu a kapra. Piešťanský týždeň spolu s absolventom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Denisom Drahovským pripravil pre čitateľov niekoľko nevšedných receptov na vianočné i silvestrovské stoly.

Pomarančovo-mrkvová polievka
(4 osoby)


Potrebujeme: 1 cibuľu, 10 g masla, polovicu kávovej lyžičky divokej rasce, mleté čierne korenie, 500 g mrkvy, 2 pomaranče, soľ, 1 bujón, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 hermelín

Postup: Na masle opražíme divokú rascu (cumín), pridáme na kocky nakrájanú cibuľku, opražíme do sklovita. Pridáme nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Varíme, pokým nie je mrkva mäkká. Potom polievku rozmixujeme, pridáme pomarančovú šťavu, nakrájaný hermelín a šľahačkovú smotanu a chvíľku prevaríme.

Ďatle balené v prosciutte



Potrebujeme: 5 sušených ďatlí, 35 g prosciutta, 10 g rukoly

Postup: Ďatle obalíme v prosciutte a opečieme na panvici z každej strany.

Zapekaná Aljaška


Potrebujeme: 4 vajcia, 4 lyžice práškového cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 1 vanilínový cukor, 1/2 prášku do pečiva, sneh z dvoch bielkov, čučoriedkový džem, kopček zmrzliny

Postup:
Zo surovín upečieme cesto. Z upečeného cesta vykrojíme malé tortičky, potrieme čučoriedkovým džemom. Na každú tortičku dáme kôpku zmrzliny a navrch dáme nahusto vyšľahaný sneh z bielkov a cukru v tvare kopca. Pečieme na papieri v rozohriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 3 minúty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 1. septembra. Tento deň je Dňom Ústavy Slovenskej republiky. Meniny má Drahoslava.
  • 01.09.2025, 00:36
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 2. septembra. Tento deň je Európskym dňom židovskej kultúry a dedičstva. Meniny má Linda, Rebeka.
  • 02.09.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 3. septembra 2025
Meniny má Belo, zajtra Rozália