Vianočné sviatky slovenských spevákov

  • Nezaradené
  • 23. decembra 2010, 10:13
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Najkrajšie sviatky roka máme pred nami. Niekomu môžu síce pripomínať už iba komerčný sviatok, no iní zachovávajú tradície, rodinnú atmosféru a pohodu.

O Vianociach sme sa rozprávali s niektorými známymi tvárami slovenského šoubiznisu. Beáta Dubasová, Marcella Molnárová, Katka Koščová Pivovarová a Miro Jaroš nám prezradili, ako budú tráviť tohtoročné sviatky. Spomenuli si aj na Vianoce, ktoré sa im neopakovateľne vryli do pamäte.
((myvideo:1))

Beáta Dubasová:
Stále veríme na Ježiška


Vianoce budeme klasicky tráviť rodinne. Na Štedrý deň idem ešte podporiť zbierku Konto nádeje do Slovenskej televízie. Potom už tradične navaríme kopu jedla a budeme spolu s rodinou doma. Dúfam, že aj tento rok sa Vianoce vydaria. Aj keď syna už mám veľkého, vianočná atmosféra je stále taká rozprávková. Stále veríme a hovoríme si, že darčeky nosí Ježiško. Takže takto sa trošku hráme na deti.

Spomínam si veľmi často na jedny sviatky. My sme boli traja súrodenci, dve sestry a brat. V čase, keď brat bol v Čechách na vojne, to boli pre mňa smutnejšie Vianoce. Nedostal vtedy na sviatky „opušťák“. Keď si na to spomínam, tisnú sa mi slzy do očí, hoci je to už pekných pár rokov.

Katka Koščová Pivovarová:
Zostaneme pri tradícii koščovských Vianoc


Moje Vianoce zostali viac-menej rovnaké. K štedrovečernému stolu však pribudlo niekoľko ľudí. Tento rok bude s nami môj manžel, tiež manžel mojej sestry a malý synovček. Budeme mať teda väčšie Vianoce. Presťahovali sme sa a v dome máme prepojenú obývačku s kuchyňou, teda je tam väčší priestor. Chceli by sme pohostiť celú našu rodinu. Dúfam, že sa to podarí a spoločne oslávime tieto sviatky.

Vianočné sviatky si neviem predstaviť bez mojich blízkych. Doma nemáme televízor, takže sledovanie vianočných rozprávok si vynahradím u rodičov. Mama varí našu kapustnicu. Ja sa už pár rokov starám o prípravu šalátu. I teraz zostaneme pri našej koščovskej tradícii. Možno však svokra donesie niečo nové.
((myvideo:2))

Miro Jaroš:
Raz som si pod stromčekom nenašiel nič


Sviatky budem tráviť ako posledné roky u mojej sestry v Skalici. Mám tam dve neterky, na ktoré sa už teraz veľmi teším. Budeme rozbaľovať darčeky, jesť kapustnicu, kapra, len ja budem jesť filé (smiech).

Pamätám si na dvoje Vianoce, ktoré sa mi vryli do pamäti. Jedny som prežil v Izraeli, kde vlastne tieto sviatky nepoznajú. Človek tam, samozrejme, nevidí sneh, výzdobu a ani vianočné stromčeky. Samozrejme, darčeky sa tiež v tomto období nerozdávajú. Druhé boli pre mňa veľmi smutné. Z odstupom času sa na tejto historke však bavíme. Keď som bol malý a veril na Ježiška, nedostal som pod stromček ani jeden darček. Bolo to z toho dôvodu, že v ten rok som bol zlý a neposlúchal som. Ježiško si to však asi po dvoch dňoch rozmyslel a darčeky prišli dodatočne. Moje prvé „dospelácke“ Vianoce som prežil v sedemnástich, keď som odišiel z domu, od rodiny a odsťahoval sa do Anglicka.

Marcella Molnárová:
Moja dcérka bol najkrajší darček


Vianoce budú aj tento rok tradičné – rodinné. Odchádzame do zahraničia, ale k starkým mojej dcérky a užijeme si nádherný vianočný Salzburg. Moje dieťatko si už teraz píše lístočky, čo by chcelo od Ježiška.

K mojim naj Vianociam patria tie, keď už som sama mohla zdobiť stromček. No viac som tieto dni začala vnímať až vtedy, keď som mala vlastné dieťatko. Keďže som ho mala trošku neskôr, už som ani nečakala, že sa ho zhora dočkám. Najkrajšie boli prvé Vianoce s mojou dcérkou. Bol to úžasný pocit pripravovať sviatky pre maličké bábätko, ktoré sa nesmierne tešilo a očká mu žiarili. Boli to tie povestné detské iskričky. Beatka hovorí, že pri spomienke na Vianoce jej vyhŕkli slzy, mne teraz pri rozprávaní úplne naskočila husia koža. Myslím si, že malá po mne preberá už teraz štafetu. Chce všetko pripravovať, balí už darčeky, píše Ježiškovi a má rozmyslenú už aj farbu ozdôb na stromčeku.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila