Vážení čitatelia, bratia a sestry v Pánovi Ježišovi Kristovi!

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2010, 11:40
  • Autor:Branislav Dolinský, zborový farár Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi a. v.

Ani sme sa nenazdali a opäť tu máme, čo nevidieť, vianočné sviatky. Už sme ich prežili niekoľko. Najviac sa na ne tešia deti, pre nich sú najčarovnejšie. Inak ich prežívajú dospelí, inak mládež, inak skôr narodení. Ale prichádzajú pre všetkých nás.

Možno sme ich prežili už v najrozličnejších životných situáciách, v rozličných postaveniach alebo sme sa tešili z ich čara aj na viacerých miestach.
Pri ich zachovávaní máme rôznorodé zvyky a tradície, ktoré sme prevzali. Rozličné vianočné symboly ako adventný veniec, vianočný stromček, pieseň Tichá noc a iné koledy prišli k nám tiež z rozličných krajín i konfesionálnych prostredí. Bez toho, že by sme o tom možno vedeli, takto sa viaceré vierovyznania vlastne veľmi vzájomne obdarúvame a bez týchto symbolov si už ani nevieme predstaviť tie naše Vianoce.

Zvlášť v čase globalizácie môžeme objavovať ešte väčšiu rôznorodosť vianočných zvyklostí v rozličných krajinách. Mnohé z nich preberáme, ale si i naďalej zachovávame to, čo nám zanechali naši rodičia, predkovia, vrátane tých, ktoré majú pôvod v dávnej pohanskej kultúre. Vianoce boli uctievané aj v čase ateizácie ako sviatky rodiny, pokoja a mieru, pri ktorých sa však malo postupom času zabudnúť na Darcu pokoja.

Obchody, vianočné trhy nám dnes ponúkajú rozličné výrobky, ozdoby, dobroty, aby sme si vraj spríjemnili a spestrili aj tohtoročné Vianoce. Tieto všetky atribúty na nás a na naše Vianoce svojím spôsobom vplývajú.

Avšak, pri tom všetkom by nebolo dobré, ak by sme zabudli na duchovnú podstatu Vianoc. Tak, ako nepôsobí dobre dom, budova či kostol, v ktorom sú rozličné stavebné štýly, tak aj my, ak do nášho prežívania Vianoc zahrnie-
me všetko, čo sa nám núka, potom takéto Vianoce sa nám môžu stať tiež akýmsi gýčom. Ak zabudneme na centrálny motív vianočných sviatkov – ktorým bol a je príchod nášho Spasiteľa Ježiša Krista – nepovedú nás k tomu, k čomu sú ony určené.

V katedrále vo francúzskom meste Les Mande vo vitrážových oknách v období stredoveku bol namaľovaný Betlehem. Bolo tam všetko, čo má v Betleheme byť: Mária, Jozef, dobytok… Maliar chcel zistiť, koľko ľudí si vôbec všimne, že v kolíske chýba Ježiš.

Milí čitatelia! Nezabudnime, že Ježiš Kristus je práve tým najväčším darom Vianoc, z ktorého pramení viera, nádej, láska… a práve skrze Neho dosahujeme odpustenie hriechov a večný život. Prijmime ho a staňme sa dietkami Božími, ktorí sa vedia skutočne radovať z toho, čo Ježiš prináša.

Záverom želám všetkým čitateľom pokojné a radostné vianočné sviatky a hojnosť Božieho požehnania aj v nastávajúcom roku 2011!  

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea