Milosť vám a pokoj od boha…

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2010, 11:45
  • Autor:Ján Bederka, dekan, správca farnosti sv. Štefana

Nevieme, odkedy si ľudia posielajú k Vianociam pozdravy. Isto je to už dávno. Pozdravy a želania nám pripomínajú niekoho, kto na nás myslí a má nás rád a na koho my myslíme a máme ho radi.

Otázku pozdravov pripomína i apoštol národov sv. Pavol, keď napísal: „Milosť vám a pokoj od Boha, nášho Otca i od Pána Ježiša Krista!“ Tento pozdrav je veľmi mnohovravný a aktuálny v atmosfére znova sa rodiacich vianočných sviatkov. Je adresovaný nielen do starého Ríma, ale práve v tejto chvíli aj do Piešťan a ich okolia.

„Milosť vám a pokoj od Boha nášho Otca i od Pána Ježiša Krista.“ Len dve slová majú prežiariť naše sviatky, nás samých, naše zmýšľanie, aby sme cez Vianoce boli šťastnejší a s nami aj prostredie, v ktorom ich budeme žiť. Milosť a pokoj!

Kdesi v kútiku duše sa vzpierame výčitke sv. Jána, ktorý pripomína: „Medzi svojich prišiel, a svoji ho neprijali.“ Nechceme niesť na sebe pečať nevďačníkov, ktorí ho odháňajú od brány svojho srdca. A tak prvé slovo pozdravu, verme, nájde a už aj našlo ozvenu v našom živote. Ale je tam aj druhé slovo. Je to pokoj. Pokoj v nás, ale aj pokoj okolo nás: vo vašej rodine, v manželstve, vo vašom byte, v deťoch, porozumenie s priateľmi, kolegami, s ľuďmi, ktorí nám strpčujú život alebo my im. Ide o dobré ľudské a kresťanské medziľudské vzťahy. Akosi to nehrá medzi nami. Netreba to dokazovať. Cítime to a prežívame. Jedno je isté, že v našich kresťanských rodinách a spoločenstvách by sa nepokoje nemali vyskytovať v takej miere a počas takýchto sviatkov.
V liste sv. Pavla čítame: „Oblečte si city milosrdenstva, dobrotivosti, pokory, miernosti a trpezlivosti! Znášajte sa navzájom a odpúšťajte si, ak by sa niekto ponosoval na iného. Ako vám Boh odpustil, tak aj vy! Nadovšetko však majte lásku, ktorá je zväzkom dokonalosti. A pokoj Kristov nech vládne vo vašich srdciach. A buďte za to vďační.“

Krásne vianočné dni prinesú toľko príležitostí, aby človek nechal prehovoriť svoje srdce, aby inému pomohol, potešil, posilnil, povzbudil.Posvätný Štedrý večer využite na vzájomné zblíženie, na pochopenie, na otvorenosť, dôveru… Nie je to utópia, sú na to reálne možnosti. Využite ich, prosím, a spoznáte čaro Vianoc.

Otvorená náruč v Betleheme sa nikdy pre nikoho z nás nezatvorí. Milosť vám a pokoj.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila