Piešťanec reprezentantom v extrémnom zjazde

  • Šport / Ostatné športy
  • 17. decembra 2010, 23:08
  • Autor:Štefan Gregorička/(sita)

PIEŠŤANY – Od prvej decembrovej soboty ma piešťanský šport ďalšieho reprezentanta Slovenska. Je ním 22-ročný hokejový útočník ŠHK 37 Piešťany Martin Klčo. Reprezentačný dres si však nevybojoval ako hokejista, ale vďaka druhému miestu na kvalifikačných pretekoch v Trenčíne ako pretekár v extrémnom zjazde na korčuliach.

Zjazd na ľade je zmesou korčuľovania na ľade, zjazdu a fourcrossu. Preteky sa zvyčajne konajúca v mestskom prostredí. V každej rozjazde súťažia dolu strmými ľadovými korytami okorenenými skokmi, ľadovými mostíkmi, prekážkami a zákrutami štyria športovci v plnom hokejovom výstroji. Princíp súťaže je jednoduchý: Kto je prvý dolu, ten vyhráva.

Na štadióne Mariána Gáboríka v Trenčíne bojovalo o dve reprezentačné miesta 60 korčuliarov z celého Slovenska, medzi nimi aj jedna žena. Po kvalifikačných jazdách, v ktorých všetci absolvovali dve merané kolá na špeciálne postavenej trati s preskokmi, lavičkami, skočkou pod mostíkom a slalomom, sa 32 najlepších korčuliarov prebojovalo do ďalších bojov. Do finále napokon postúpili štyria najrýchlejší: Boris Mravík, Robert Dekány, Tomáš Palko a Martin Klčo. Keďže išlo o veľa, absolvovali až štyri finálové jazdy.

Premiérovým šampiónom sa stal iba 17-ročný Trenčan Boris Mravík, ktorý si získal svojou dynamickou jazdou priazeň fanúšikov. Na druhom mieste vo všetkých finálových jazdách skončil Piešťanec Martin Klčo. Ten mal z umiestnenia veľkú radosť: „Vôbec som nečakal, že postúpim až do finále, je to pre mňa veľké prekvapenie. Som rád, že vďaka korčuľovaniu spoznám nové krajiny, v ktorých sa jednotlivé kolá svetového šampionátu uskutočnia.“
Aj vďaka tomuto úspechu sa má Martin v prvých troch mesiacoch budúceho roku na čo tešiť.

Veď okrem ligových hokejových zápasov ho spolu s Mravíkom čakajú svetové preteky v extrémnom zjazde v Nemecku, Holandsku, Rusku a Kanade. „Už sa teším na súboje s najlepšími svetovými korčuliarmi. Verím, že obaja budeme dobre reprezentovať svoju vlasť,“ prezradil nám piešťanský hokejista. Úvodné podujatie šampionátu Red Bull Crashed Ice sa uskutoční 15. januára v Olympijskom parku v Mníchove a o tri týždne neskôr sa bude súťažiť v holandskom Valkenburgu. Odtiaľ sa pretekári presunú do Moskvy, kde je 26. februára na programe tretie dejstvo. Svetový šampionát Red Bull Crashed Ice vyvrcholí 19. marca vo svojom rodisku – kanadskom Québecu, kde je tradičné finále sezóny. V tomto meste sa konalo po prvýkrát v roku 2006 a každoročne ho sleduje vyše 100-tisíc fanúšikov.

Nech už vystúpenie slovenskej dvojice dopadne v tejto svetovej sérii akokoľvek, Klčo a Mravík sa zapíšu do histórie tohto mladého športu na Slovensku ako jeho prví reprezentanti v drese Red Bull Crashed Ice Slovak Teamu, ktorí sa predstavia na majstrovstvách sveta. Ešte pred úvodnými pretekmi v Mníchove absolvuje táto dvojica tréningový kemp v rakúskom Waidringu, kde budú mať k dispozícii tréningovú trať.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia