TREBATICE: Dal obci dnešný názov pltník?

  • Spravodajstvo / Región
  • 12. decembra 2010, 03:06
  • Autor:S použitím materiálov obce napísal Štefan Gregorička

TREBATICE – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavujeme všetky obce nášho regiónu. V dnešnom čísle sú to Trebatice.


Trebatice v číslach:

1251 – počet obyvateľov
766 ha – rozloha chotára
r. 1113 – prvá písomná zmienka
r. 1920 – súčasný názov obce

Prierez históriou


Najstaršie osídlenie obce pochádza zo staršej doby kamennej, čo dokumentujú aj nálezy kostí z mamuta. Ďalšie nálezy sú z mladšej i staršej doby bronzovej. Prvá písomná zmienka o obci je v listine zoborského opátstva z roku 1113. Názov obce sa viackrát menil. Od roku 1113 sa nazývali Trebeta, od r. 1298 Trebata, od r. 1773 Trebaticze, po maďarsky Trebete, Vágterbete a po skončení prvej svetovej vojny Trebatice.

O vzniku obce koluje niekoľko historiek. Podľa jednej z nich kedysi dávno tiekol cez trebatický chotár Váh – rieka pltníkov. Jeden z nich vraj uviazol na plytčine a pri tej príležitosti si prezrel blízke okolie. Zapáčilo sa mu tu a neskôr sa vrátil aj s rodinou, priateľmi a založili si tu osadu. Pomenovali ju podľa prvého pltníka, ktorý sa volal Trebatický. Iná povesť sa viaže k neďalekej obci Stráže (dnes súčasť Krakovian), kde naši predkovia museli chodiť do stráže. Spojením slov treba-íci na stráž, údajne vznikol názov Trebatice. Od svojho vzniku bola obec poddanskou a patrila k Beckovskému hradu a neskôr, až do zrušenia poddanstva, nitrianskemu biskupstvu. Trebatice boli súčasťou krakovianskej farnosti a v roku 1258 sa spomínajú v súvislosti s ich prisúdením zoborskému opátovi Petrovi. Obyvateľstvo sa zaoberalo poľnohospodárstvom, no v roku 1753 sú spomínaní aj ako pestovatelia kapusty. Obec patrila striedavo do okresov Piešťany a Nové Mesto nad Váhom, po roku 1960 do okresu Trnava. Dnes sú Trebatice súčasťou okresu Piešťany.

Obecné symboly


Na najstaršej zachovanej pečati z roku 1703 je v kruhopise nápis DCEDINA TREBATICE ANNO 1703. Pečať je však neúplná. V pečatnom poli je postava patróna miestneho Kostola sv. Štefana kráľa, sediaceho na tróne, ktorý drží v ľavej ruke berlu, lemovanú deviatimi hviezdami. Na druhej pečati s poškodeným kruhopisom stojí sv. Štefan kráľ s jablkom s krížikom v pravej ruke a berlou v ľavej ruke. Na pečati z roku 1782 je v pečatnom poli sv. Štefan s berlou v pravej a jablkom v ľavej ruke. V kruhopise je názov + S.PAGI. TREBETTE. ANNO 1.7.8.2. Erb obce pozostáva zo zeleného štítu, v ktorom je zlatá koruna. Vlajka obce sa skladá z dvoch zelených a jedného žltého pruhu a je zakončená tromi cípmi.

Oplatí sa vidieť


Najstaršou kultúrnou pamiatkou obce je kaplnka na cintoríne, ktorú postavili v roku 1756. Najvýznamnejšou architektonickou sakrálnou pamiatkou je však Kostol sv. Štefana kráľa postavený v roku 1851. Pred kostolom je umiestnený pamätník občanom Trebatíc, ktorí padli v prvej svetovej vojne. V obci sa nachádza aj niekoľko sôch a prícestných krížov. Medzi pamiatky patrí aj budova bývalej železničnej stanice, v ktorej je dnes rodinný dom.

Trebatice dnes


Občania Trebatíc majú k dispozícii všetky potrebné inžinierske siete, vrátane káblovej televízie. Ešte za socializmu tu zaviedli vodovod a plyn. Kanalizácia sa realizovala už v tomto miléniu. Trebatice patria v posledných rokoch medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce obce v našom okrese. Vyrastajú tu napríklad nájomné bytové domy a svoje miesto tu našli aj viaceré firmy. Vedenie obce však nezabudlo ani na občanov. „V posledných rokoch pribudlo v našej obci kultúrno-spoločenské centrum – Areál zdravia v hodnote vyše 185-tisíc eur. V rámci revitalizácie vidieckeho prostredia majú naši obyvatelia i návštevníci od leta k dispozícii aj vynovené centrum obce na Hlavnej ulici. Je to však iba prvá etapa rekonštrukcie tejto časti obce. Zrekonštruovali sme verejné osvetlenie, tribúnu na futbalovom štadióne i strechu na budove obecného úradu, zrekonštruovali a pristavali sme budovu základnej školy, vymenili sme okná na materskej škole, zrealizovala sa výstavba prípojok tlakovej kanalizácie,“ vymenúva jednotlivé akcie trebatický starosta Juraj Valo.

To však nie je všetko, čo v obci v posledných rokoch pribudlo. „V lokalite Dolné záplotie sa začala výstavba 22 nájomných bytov, obec sa angažuje aj v organizovaní spoločenských akcií, vydáva vlastné obecné noviny. V oblasti kultúry chceme pokračovať v organizovaní podujatí v Areáli zdravia, pričom prioritou budú tie počas hodov a Kapustových hodov. V sociálnej oblasti je nosným pilierom vytvorenie vhodných priestorov pre činnosť členov Miestnej organizácie Jednoty dôchodcov a v rámci Mikroregiónu nad Holeškou chceme vybudovať domov opatrovateľskej starostlivosti,“ dodáva Juraj Valo.

Spoločenské vyžitie


V obci sa darí viacerým spoločenským organizáciám. Zo športovcov sú to futbalisti, stolní tenisti a atléti, darí sa aj Jednote dôchodcov, poľovníkom a chovateľom domácich zvierat, poštových holubov a exotického vtáctva. Obec poriada pre obyvateľov v priebehu roka viacero kultúrnych podujatí v Areáli zdravia.

Zaujímavosti


Medzi najstaršie archeologické nálezy na území Trebatíc patria kosti mamuta, ktoré sa našli v lokalite dnes už zaniknutej tehelne.
Cez Trebatice voľakedy tiekol aj potok Holeška.
V 16. storočí býval v obci pastier a bol tu aj mlyn, v ktorom sa mlela kvalitná múka. Využívali ho aj Rakovičania, pretože v ich obci mlyn nemali.
Poddaní z Trebatíc museli v rámci svojich povinností rozvážať po okolí soľ.
Obec bola v minulosti známa pestovaním kapusty. V roku 1753 vraj dorobili až 17-tisíc hláv tento zeleniny.
V 19. storočí zomrelo v obci na choleru vyše 60 jej obyvateľov.
Trebatice sa môžu pochváliť  prvým  motokárovým areálom na Slovensku. Každoročne sa tu poriadajú preteky majstrovstiev Slovenska a Moravského pohára.
Poľovník Jozef Mrišo má na svojej farme kamerunské ovce, africké pštrosy a danielov.
Najstaršími obyvateľmi Trebatíc sú 93-ročná Filoména Valová a 91-ročný Vít Trandžík.
Najrozšírenejším priezviskom v obci je Jankech. Toto priezvisko má 130 obyvateľov a obyvateliek obce. Palkechovcov je 67.
Vďaka tomu, že v minulosti Trebatičania pestovali veľa kapusty, prezývajú ich Kapustármi.
Ján Sedlák bol starostom najdlhšie – 21 rokov. Jeho nástupca Juraj Valo je zasa najmladším v okrese. 

V kráľovstve exotických vtákov


Medzi najpočetnejšie spoločenské organizácie v obci patria chovatelia. Miestna organizácia Slovenského zväzu chovateľov združuje vyše 50 členov všetkých vekových kategórií.

„Niektorí sa venujú chovu králikov, iní sa špecializujú na poštové holuby, hydinu alebo na exotické vtáctvo. Do tejto kategórie patrím aj ja,“ priznal sa nám predseda miestnych chovateľov Štefan Balek. Oravský rodák prišiel na dolniaky v čase, keď sa budovala Oravská priehrada. Pôvodne sa s rodičmi presťahoval do Krakovian, no keďže si našiel v Trebaticiach manželku, postavili si v tejto obci dom. Ako mladý sa venoval chovu králikov, v Trebaticiach presedlal na exotické vtáctvo. Spolu so synmi Mariánom a Ľubošom chovajú asi 40 druhov papagájov, ktoré sú umiestnené vo vyše 70 voliérach. Väčšina z týchto exotických vtákov, ktoré majú domovskú vlasť v Južnej Amerike, Afrike či Austrálii, dokáže  prezimovať  vonku.  „Len niektoré teplomilnejšie prečkajú zimu v zateplených priestoroch.

Chov exotov je dnes náročná záľuba, pretože krmivo je drahé. Čo však narobím, keď som sa na to dal. Som rád, že exotické vtáctvo zaujalo aj našu vnučku Martinku. Tá má najradšej andulky, no raz by chcela jazdiť na koníkoch – tie dominujú aj medzi jej hračkami,“ prezradil na svoju vnučku dedo Balek. Okrem neho sa v Trebaticiach venujú chovu exotických vtákov aj ďalší členovia organizácie, napríklad Jozef Mrišo, Dušan Tonkovič, Vladimír Macháč či Michal Mihálik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav