Nalaďte sa na Rádio Piešťany, začíname 31.12.2010

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 9. decembra 2010, 23:53
  • Autor:A. Balková

PIEŠŤANY – Blíži sa deň, keď v slovenskom éteri pribudne milovníkom rádia možnosť počúvať nové regionálne rádio – Rádio Piešťany. Najpovolanejším človekom na zodpovedanie otázok ohľadom jeho zrodu a súčasného stavu je riaditeľ Rádia Piešťany – Pavol Jurák.

Kedy začne rádio vysielať a kto je držiteľ licencie?

– Vysielať začneme 31. decembra 2010 na frekvencii 90,2 MHz. Držiteľom licencie je spoločnosť Winter média, a.s., ktorá vydáva aj týždenník Piešťanský týždeň.

Prečo ste zvolili práve tento názov – Rádio Piešťany?

– Berieme to ako výraz nášho lokálpatriotizmu. Piešťany sú pre Slovákov symbolom oddychu a pohody a toto chceme šíriť aj prostredníctvom nášho rádia.

Aké bude zameranie Rádia Piešťany a na čo všetko sa môžu poslucháči tešiť vo vysielaní?

– Chceme hrať predovšetkým kvalitnú hudbu, preto vo vysielaní bude minimum hovoreného slova. Nebudeme vysielať ani reklamu, iba v nevyhnutnej miere, aby sme poslucháčov zbytočne nezaťažovali. Prioritou Rádia Piešťany bude oddych a relax. Aby vysielanie takto pôsobilo, veľmi dôležitá je aj kvalita zvuku. A tu si dovolím tvrdiť, že náš zvuk bude jeden z najkvalitnejších spomedzi rádií v Európe. Do kvality zvuku sme investovali veľa finančných prostriedkov a aj času s jeho nastavením. Pohodu vám chceme prinášať aj vysielaním rozprávok pre deti i pre dospelých.

Realizácia takéhoto projektu vyžaduje určite nielen finančné prostriedky, čas, ale aj tím ľudí, ktorí to celé pripravia. Kto tvorí teda tím spolupracovníkov Rádia Piešťany?

– Komunikujeme a konzultujeme celú prípravu vysielania s ľuďmi, ktorí sú odborníci v hudobnej sfére, ako je Juraj Kušnierik, zástupca šéfredaktora týždenníka Týždeň, šéf festivalu Pohoda v Trenčíne Michal Kaščák, hudobný dramaturg tohto festivalu Vladimír Potančok, ale aj známa osobnosť z nášho regiónu, Braňo Jobus, ktorého budú môcť poslucháči aj počuť vo vysielaní nášho rádia. Budeme mať aj naďalej rad externých spolupracovníkov a veríme, že niektorých nájdeme aj v našom regióne.

Na akú hudobnú produkciu bude rádio zamerané?

– Náš archív má v tomto okamihu približne 8000 kusov CD. Budeme sa snažiť vyberať dobrých autorov z celého sveta, ako aj zo slovenskej a českej hudobnej scény. Rádio bude konzervatívne a určite sa iba málokedy stane, že si tam vypočujete nejaké súčasné hity. Pri tvorbe archívu sme zamerali našu pozornosť skutočne na to najlepšie, čo bolo produkované od roku 1960. Hudbu, ktorá v čase svojho vzniku tvorila absolútnu hudobnú špičku a pritom nie vždy možno víťazila v hitparádach. Pri výbere komunikujeme s odborníkmi, ktorí majú, podľa môjho názoru, absolútny prehľad o tom, čo vo svete vyšlo. Našich poslucháčov občas prekvapíme aj regionálnou hudbou z jednotlivých oblastí sveta, pričom vždy si dáme záležať na kvalite. Verím, že koktail, ktorý poslucháčom namiešame, z nich spraví našich verných fanúšikov a my sa budeme snažiť ich nesklamať a hrať muziku, pri ktorej si oddýchnu. Bude to jediné slovenské rádio, ktoré bude vysielať takýto žáner. Sme pripravení po čase aj pristúpiť na programové zmeny, ale prioritou je oddych pri rádiu.

Aké bude pokrytie? Kde všade, keď bude chcieť niekto „vypnúť“, zapne si Rádio Piešťany?

– Kvalitné pokrytie by malo byť od mesta Trenčín až po Trnavu. Samozrejmosťou bude vysielanie prostredníctvom internetu, ktorý hranice pokrytie posúva omnoho ďalej. Verím, že nás budú počúvať fanúšikovia týždenníka Piešťansky týždeň, ktorí navštevujú jeho stránku v 89 krajinách sveta. Vysielať budeme nepretržite – 24 hodín denne.

O vás vieme, že ste nielen riaditeľom rádia, ale aj realizátorom celého projektu. Tí, ktorí vás poznajú, určite dosvedčia, že rádio sa stalo synonymom vášho mena. Ako sa teda zrodila vaša závislosť od rádia?

– Už ako malé dieťa som mal veľmi rád hudbu a obdivoval som rádio. V tej dobe sa u nás dal naladiť akurát tak Československý rozhlas na stredných vlnách. Doma sme ale často počúvali rakúske ö3, ktoré už v tej dobe hralo moderné pesničky a jeho vysielanie bolo oveľa dynamickejšie. Hlavne preto, že oni vysielali v pásme VKV, ich zvuk bol podstatne kvalitnejší, čo ma už vtedy viedlo k akémusi pátraniu po rádiovej problematike a zisťovaniu, ako to vlastne v rádiu funguje. Keď som chodil na základnú školu, začali už aj u nás na Slovensku vysielať súkromné rozhlasové stanice. Pre mňa to bola obrovská záľuba, počúval som rádiá vždy, keď som mohol, a postupne som si začal vytvárať aj archív. Nahrával som každú pesničku, ktorá sa mi páčila, a takto som si ponahrával desiatky audiokaziet.

Zrejme vás ale nezaujímal len obsah, čo rádiá vysielajú, ale aj spôsob, akým prenos funguje? Lákalo vás si to aj vyskúšať?

– Keď som mal 12 rokov, začal som konštruovať rôzne zariadenia. Najskôr to bol prvý obvod so žiarovkou, ktorá blikala, a postupne som sa dostal až ku konštrukcii jednoduchých vysielačov. Nie je jednoduché oživiť vysielač, aby vôbec vysielal, preto sa mi aj často nedarilo. Pozháňal som si vysielačky, ktoré som si po čase prerobil na vysielač, a tak som sa dostal k môjmu prvému skúšobnému vysielaniu, z ktorého som sa veľmi tešil. Keď som už chodil na strednú školu, ktorá mala práve elektrotechnické zameranie, stále som doma vymýšľal, a hlavne zdokonaľoval to, čo som už predtým vytvoril. Nedá mi nespomenúť, že práve škola, ktorá mala takéto záujmy rozvíjať, ma najmenej podporovala. Namiesto maturity z technických predmetov sme mali možnosť využiť zariadenia, ktoré sme sami zhotovili. Ale to moji profesori na priemyslovke v Piešťanoch zmietli zo stola. Bol som z toho vtedy dosť sklamaný, ale som rád, že ma to neodradilo.

Záľube ste sa teda venovali veľmi intenzívne. Uvažovali ste aj nad tým, že svoje vedomosti raz využijete aj v práci v ozajstnom rádiu?

– Čo sa týka rádia, mal som dva veľké sny. Jeden, ktorý som považoval za reálnejší, bol pracovať v rádiu ako technik. Zúčastnil som aj viacerých konkurzov, ale nepodarilo sa mi uspieť. Bolo to hneď po ukončení strednej školy, takže ma považovali na takú prácu za veľmi mladého. Postupne ako rádia prechádzali na plne automatizované systémy vysielania, pozície technikov už prestávali byť potrebné, keďže vysielanie už robil počítač.

A ten druhý sen?

– Druhý som považoval za nedosiahnuteľný. Veľmi som túžil založiť rádio, sám ho technicky vyskladať a nastaviť skvelý zvuk. Na to som ale nemal potrebné prostriedky, takže som splnenie tohto sna považoval za nereálne.

Teraz sa tu s vami rozprávame ako s riaditeľom Rádia Piešťany, takže nereálne sa stalo skutočným?

– Na konci minulého roka som sa dozvedel, že v Piešťanoch má vzniknúť nové rádio. Nevedel som si predstaviť, že by som pri jeho zrode mohol chýbať. Nakontaktoval som sa na ľudí, ktorí tento projekt zamýšľali zrealizovať. V čase nášho stretnutia bola len licencia a všetko ostatné bolo potrebné zrealizovať. A tu sa mi začal napĺňať môj sen. Začal som riešiť štúdio, vysielač, všetku potrebnú techniku a postupne zapájať, nastavovať, vylaďovať a konfigurovať tieto zariadenia. Dnes môžem povedať, že máme k dispozícii z technického hľadiska určite najmodernejšie a najkvalitnejšie štúdio v rámci regionálnych rádií na Slovensku a budeme mať veľmi kvalitný zvuk, ktorý je mojou srdcovou záležitosťou.

Nie každý má šťastie, že sa mu splní sen, ktorý aj sám považuje za nereálny. V prvom rade je obdivuhodné, že ste sa ho nevzdali, ale určite vám svojou podporou dopomohli aj tí, ktorí vám fandili…

– Samozrejme, že som sa stretol aj s nepochopením svojho fanatizmu pre rádio, ale neodradilo ma to. Vždy som stretol aj takých ľudí, ktorí ma podporovali a fandili mi, a teraz ďakujem aj za poslucháčov nového rádia, všetkým, ktorí sú do tohto projektu zapojení, a vďaka ktorým verím, že si ho obľúbite a radi si nás naladíte od 31. decembra 2010 na frekvencii 90,2 MHz. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj