Študentská rada vysokých škôl SR v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2010, 16:36
  • Autor:Marta Borovská

PIEŠŤANY – Delegáti Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) SR sa stretli v Piešťanoch v hoteli Satelit v dňoch 3.–5. decembra 2010 na valnom zhromaždení. ŠRVŠ je najvyšším zastupiteľským orgánom viac ako 200 000 vysokoškolských študentov na Slovensku a poradným orgánom ministra školstva.

 Je členom Európskej študentskej únie (ESU) a partnerom viacerých organizácií vo sfére vysokého školstva na Slovensku aj v zahraničí. Jadrom trojdňového rokovania boli plánované aktivity študentskej rady na rok 2011, predovšetkým v oblasti legislatívy, kultúry, študentských práv a reštrukturalizácie vysokoškolského vzdelávania v duchu filozofie SCL (Student Centered Learning – Vzdelávanie orientované na študenta). Delegáti sa zaoberali aj aktuálnou tzv. „Beblavého novelou“ vysokoškolského zákona, ktorá do praxe zavádza povinné zverejňovanie záverečných prác na internete s cieľom znížiť riziko plagiátorstva, zároveň zlepšiť dostupnosť aktuálnych vedeckých poznatkov a výskumov. Študentská rada túto iniciatívu podporila a ocenila zapracovanie jej pripomienok k návrhu novely.

Toto zasadnutie ŠRVŠ bolo istým spôsobom prelomové vďaka účasti významných hostí – prof. Ing. Petra Plavčana, CSc., generálneho riaditeľa Sekcie vysokých škôl MŠVVŠ SR, Mgr. Jozefa Jurkoviča, riaditeľa Odboru vysokoškolského vzdelávania, a prof. RNDr.

Libora Vozára, CSc., rektora Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie. Témou rozhovoru bolo financovanie ŠRVŠ a budúca spolupráca pri projektoch, ktoré potrebujú širokú podporu a aktivitu všetkých zložiek akademickej sféry na Slovensku.

Ďalší pozvaní hostia delegátom prezentovali viaceré zaujímavé možnosti pre študentov – v podnikateľskom sektore (projekt Google Online Marketing Challenge), ale aj štátnu podporu študentov – napríklad možnosť výhodnej bezúčelovej pôžičky pre študentov zo Študentského pôžičkového fondu.
Zo zasadnutia Valného zhromaždenia ŠRVŠ SR vyplynulo odhodlanie pokračovať vo viac ako dvadsaťročnej práci predchádzajúcich generácií študentov, naďalej sa podieľať na zvyšovaní kvality vzdelávania a iniciatívne a konštruktívne obhajovať postavenie a práva všetkých vysokoškolákov na Slovensku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila