Právnik radí: Výplata mzdy

  • Nezaradené
  • 7. decembra 2010, 09:45
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Zamestnávateľ musí vyplácať mzdu zamestnancovi v peniazoch, zaokrúhľuje sa na najbližší eurocent nahor. V inom druhu plnenia alebo v cudzej mene možno mzdu vyplácať, len ak to umožňuje právny predpis.

Mzda sa musí vyplácať vo výplatných termínoch dohodnutých v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. So zamestnancom vykonávajúcim domácku prácu možno dohodnúť výplatu mzdy aj za dodanie každej skompletizovanej pridelenej práce. Medzi výplatnými termínmi môže zamestnávateľ poskytovať preddavok na mzdu v dohodnutých termínoch, na žiadosť zamestnanca môže poskytnúť preddavok na mzdu aj v inom dohodnutom termíne.

Mzda sa má vyplácať v pracovnom čase a na pracovisku, ak sa v pracovnej zmluve nedohodlo inak, napríklad na bankový účet. Ak sa zamestnanec z vážnych dôvodov nemôže dostaviť po výplatu mzdy alebo ak pracuje na vzdialenom pracovisku, zašle mu zamestnávateľ mzdu tak, aby mu bola doručená v deň určený na jej výplatu, alebo najneskôr v najbližší nasledujúci pracovný deň na svoje náklady a nebezpečenstvo, ak sa nedohodne zamestnávateľ so zamestnancom inak.

Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi písomný doklad obsahujúci údaje o jednotlivých zložkách mzdy a o vykonaných zrážkach a o celkovej cene práce. Na žiadosť zamestnanca mu zamestnávateľ predloží na nahliadnutie doklady, na základe ktorých bola mzda vypočítaná. Zamestnanec môže na prijatie mzdy písomne splnomocniť inú osobu.

Zamestnávateľ nemá právo akýmkoľvek spôsobom obmedzovať zamestnanca vo voľnom nakladaní s vyplatenou mzdou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina