Golf je šport pre každého (3.)

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. decembra 2010, 01:02
  • Autor:(IP)/Ivan Paulech Zdroj: www.golfonline.sk

PIEŠŤANY – Golf je stará hra, ktorá sa postupom času rozšírila do celého sveta. V súčasnosti si týmto športom kráti voľné chvíle čoraz viac ľudí. Nie je to teda žiadna zábavka pre vyvolených či boháčov. V minulých vydaniach Piešťanského týždňa sme vám predstavili históriu pôvodného, ale aj obnoveného golfového ihriska. V tejto časti sa budeme venovať základným pravidlám golfovej hry a tiež golfovej etike.

Na ihrisku sa treba vedieť správať


Golfisti a nadšenci tohto športu by sa počas hry, na ihrisku, ale aj mimo neho mali správať podľa určených etických pravidiel a pokynov. V minulom vydaní Piešťanského týždňa ste sa dočítali, čo určuje v oblečení golfová etika. Pri samotnej hre by ste si mali dávať pozor napríklad aj na tieto pravidlá.
Neprihovárajte  sa  golfistovi, ktorý práve hrá svoj úder. Treba zostať potichu, aby hráč vedel dobre analyzovať svoju situáciu, urobiť cvičný úder a tiež skutočný úder.

Nie je vhodné stáť blízko hráča ani sa pohybovať okolo, najmä vtedy, keď sa nachádzate na gríne. Vtedy by ste mali stáť mimo jeho periférneho videnia. Tiež by ste sa nemali nachádzať blízko jamky. Čiara patu – cesta na gríne, ktorú bude loptička sledovať, je „svätá zem“. Grín treba opustiť v momente, keď každý z vašej skupiny odohrá svoj pat. Ak zotrvávate na tomto území, je to priestupok voči etike, a to z dôvodu spomaľovania hry, a tiež po hre na gríne by ste na tejto ploche mali zanechať čo najmenej stôp.

Uistite sa, že pri hre vášho úderu sú ľudia z okolia v priestore za vami a nikoho neohrozíte. Vždy treba dbať na dodržiavanie pravidiel bezpečnosti. Je nutné dávať pozor i na skupinu, ktorá sa nachádza za vami. Pri hľadaní loptičky pomôžte ostatným. Každý hráč vie, aké je nepríjemné hľadanie stratenej loptičky.

Základné pravidlá


Golf,  ako  ktorýkoľvek  iný šport, má obsiahlejšie pravidlá. Keď začínate s golfom, je dobré i pri hre mať so sebou úplné znenie golfových pravidiel. Na začiatok však postačí aj stručný súhrn.

Čistenie lopty – loptička na gríne môže byť vždy zdvihnutá. Loptu ležiacu na inom mieste ihriska môžete očistiť len vtedy, ak je zdvihnutá podľa pravidiel. Inak sa jej nemôžete dotknúť. Po odohratí jamky a pred samotným ďalším odpalom je očistenie loptičky samozrejmosťou.

Dropovanie – pravidlá dovoľujú občas zdvihnúť loptičku a spustiť ju na inom mieste. Dropovanie znamená označiť miesto povolené na tento úkon, kde spustíte loptičku z ruky natiahnutej vo výške ramien. Ak loptička odskočí bližšie k jamke alebo sa odkotúľa viac ako dve dĺžky palice od miesta dopadu, znovu opakujete dropovanie beztrestne.

Hra z odpaliska – menšie ihriská majú spoločné odpaliská. Na väčších sú odlíšené farbou. Žlté sú pánske a červené dámske. Loptička sa tu umiestňuje do obdĺžnikového priestoru vymedzeného dvoma kolíkmi a dvoma dĺžkami palíc smerom dozadu. Je to jediné miesto, kde môžete použiť „týčko“.

Lopta sa hrá ako leží – nie je dovolené vylepšovať si pozíciu loptičky v hre ani priestor švihu. Pri hre smiete odložiť voľne ležiace predmety ako líste, šišky či vetvičky. S loptičkou však hýbať nesmiete.

Lopta na gríne – poloha sa môže označiť markovátkom či mincou. Nesmie zavadzať súperom v hre. Ak sa pri pate dotknete súperovej loptičky, dostávate dve trestné rany.

Lopta v pieskovisku – pri hre z bunkra sa golfista nesmie dotknúť palicou piesku skôr, než zasiahne loptu. Porušenie sa trestá dvoma trestnými ranami. Lopta vo vodnej prekážke – ak sa dostanete do vody označenej žltými kolíkmi, môžete skúsiť odohrať ranu, alebo si pripíšete trestnú ranu a dropujete loptičku.

Nehrateľná lopta – hráči majú možnosť prehlásiť loptičku za nehrateľnú a pripočítať si trestnú ranu. Druhá loptička sa dropuje o dve dĺžky palíc ľubovoľným smerom, no nie bližšie k jamke.

Prednosť v hre – na ihrisku má vždy hráč, ktorého loptička je najďalej od jamky. Na úvodnom odpalisku je poradie ľubovoľné. Na ďalšom hrajú prví tí s najmenším výsledkom na predošlej jamke.

Závady – sú umelé alebo iné objekty, ale aj súčasti ihriska. Pohyblivú závadu na ihrisku (nejaký predmet) je možné beztrestne premiestniť. Ak v hre prekáža nepohyblivá závada (trysky závlahy, cesta) je dovolené loptičku beztrestne dropovať do vzdialenosti dĺžky jednej palice od najbližšieho prijateľného miesta, no nie bližšie k jamke.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián