Vrbovské gymnázium uspelo v súťaži Škola roka

  • Spravodajstvo / Región
  • 3. decembra 2010, 10:05
  • Autor:Iveta Reháková

VRBOVÉ – Odbor školstva a telesnej kultúry Úradu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) vyhlásil v marci 2010 súťaž s názvom Škola roka.

Jej cieľom bolo zapojiť študentov a pedagógov do skrášľovania prostredia školy, aktívna účasť na riešení environmentálnych problémov regiónu, spolupráca s komunitou a mediálna propagácia školy. Do súťaže sa zapojilo i Gymnázium Jána Baltazára Magina vo Vrbovom – škola, ktorá iba prednedávnom oslávila 10. výročie vzniku.

Pri príležitosti Dňa študentstva ocenil zriaďovateľ druhým miestom aktivity a prínos gymnázia pre rozvoj regiónu. Riaditeľ školy František Glos získal Pamätnú medailu predsedu TTSK za celoživotnú pedagogickú činnosť a rozvoj školstva vo Vrbovom. Rovnaké ocenenie si v Divadle J. Palárika v Trnave prevzala i dlhoročná učiteľka Anna Žižková.

V atraktívnom prostredí kúrie Mórica Beňovského sa pripravujú študenti na používanie informačných technológií, cudzích jazykov či vedomostí potrebných na vysokých školách.

Z veľkého množstva aktivít školy je naozaj ťažké vybrať. Napriek tomu však zopár príkladov: Škola vydáva vlastný časopis Gymploviny, pretože aj v školskom prostredí je šírenie informácií veľmi dôležité. Tradíciou sa stala literárna súťaž sci-fi poviedok s názvom Keď si vymýšľam… Je určená pre základné a stredné školy. K úspechom školy patrí prvé miesto v krajskom kole súťaže Cineama 2009.

Filmový krúžok v nej predstavil lyrické pásmo z tvorby T. Križku a v roku 2010 získal čestné ocenenie za dokument o nelátkových závislostiach – Nájdi si čas pre život. Úspechu sa tešil i celovečerný hraný film Veselie aj také bývalo, ako aj film s názvom Ej, veru, peknú mladosť sme mali.
Cieľom  Enviroprojektu  2009 bolo zapojiť študentov do riešenia problematiky životného prostredia, hľadať východiská z narastajúceho množstva odpadov či sledovať kvalitu a čistotu vody v regióne. Projekt Študentská vedecká konferencia bol organizovaný v rôznych odborných oblastiach a zo študentských prezentácií vznikol Zborník.

Zo športových aktivít sa obľube teší streetbalový turnaj pre SŠ piešťanského regiónu a projekt Športuje mesto Vrbové. V rámci cezhraničnej spolupráce nadviazala škola kontakty s Gymnáziom vo Vítkove (ČR) a spoločný projekt bude zameraný na viacero oblastí, napr. Enviroprojekt, nelátkové závislosti, spoločný školský časopis či rôzne športové aktivity. Výsledkom zapojenia sa do projektu Adopcia afrických detí bola finančná zbierka na vzdelávanie pre 16-ročného Bunstone Masolia z Kene.

Každoročne sú organizované odborné a jazykové exkurzie. Ich cieľom je nadobudnúť poznatky netradičným spôsobom alebo vyskúšať si jazykové znalosti v praxi. Škola aktívne spolupracuje s mestom Vrbové, Balneologickým múzeom a Mestskou knižnicou v Piešťanoch, usporadúva besedy s významnými osobnosťami z oblasti umenia, kultúry a športu.

Aula gymnázia je už pravidelne miestom konania vernisáží a výstav maliarskeho, sochárskeho a fotografického umenia. Stáva sa tak nástrojom formovania estetického cítenia žiakov a študentov škôl, ako i širokej verejnosti.
Toto je naozaj len torzo aktivít, ktoré má Gymnázium J. B. Magina v poslednom období za sebou. Vďaka symbióze a nadšeniu vedenia školy, pedagógov a študentov mu druhé miesto v súťaži Škola roka právom patrí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava