Letná tenisová sezóna z pohľadu riaditeľa klubu

  • Šport / Tenis
  • 2. decembra 2010, 12:22
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Aj keď je už dnes tenis celoročným športom, stále sa z pohľadu výsledkov sezóna v ňom delí na letnú a zimnú. V letnej časti tej tohtoročnej nedosiali tenisti TK Kúpele Piešťany na domácich šampionátoch také výsledky, na aké sme boli zvyknutí z predchádzajúcich sezón.

Domáce medaily nahradili úspechy v zahraničí



Priznal to aj riaditeľ klubu Rudolf Vrábel: „Treba hneď na úvod priznať, že v predchádzajúcich rokoch dosiahli hráči nášho klubu lepšie individuálne i kolektívne výsledky, no v hodnotení klubov v rámci Slovenského tenisového zväzu sme si udržali postavenie v najlepšej trojici. Pred nami skončili len bratislavské kluby Slovan a Slávia Agrofert. My sme získali viaceré medaily z majstrovstiev Slovenska v súťaži jednotlivcov, bronzové bolo i družstvo dorasteniek, no v tomto roku nám chýbali majstrovské tituly.

Na druhej strane však naši najlepší juniori (Horanský, Škamlová, Staníková) dosiahli viaceré výborné umiestnenia na medzinárodných podujatiach vrátane majstrovstiev Európy, zároveň patrili aj k lídrom slovenskej mládežníckej reprezentácie. Úspešnosť klubu však treba posudzovať aj z pohľadu medzinárodných úspechov. Náš klub svojich najlepších hráčov v tomto výrazne podporuje aj za cenu, že tým v rámci Slovenska nedosiahneme očakávané výsledky. Veď v prípade štartu Horanského či Škamlovej v republikových dorasteneckých súťažiach jednotlivcov i družstiev by výpočet získaných medailí vyzeral úplne inak.“

V NTC sú lepšie podmienky


Treba však vidieť i to, že najlepší piešťanskí hráči sú členmi Národného  tenisového centra, kde aj trénujú… „Je prirodzené, že najlepší hráči prechádzajú postupne za lepšími tréningovými podmienkami, ktoré im napríklad poskytuje Národné tréningové centrum v Bratislave. V ňom trénovali Lukáš Lacko, Magdaléna Rybáriková, Zuzana Luknárová, Filip Horanský a teraz do neho prechádza aj Chantal Škamlová. V klube to podporujeme, pretože na Slovensku je v NTC zabezpečená najvyššia forma zväzovej prípravy. Výhodou však je, že hráči môžu i naďalej zostať registrovaní v klube a s veľkou podporou STZ trénujú i štartujú na zahraničných podujatiach,“ vysvetľuje R. Vrábel.

Ústup z pozícií


V nedávnej minulosti získavali Piešťanci v súťaži družstiev na majstrovstvách Slovenska medaily v takmer každej mládežníckej kategórii. V tejto sezóne sa môžu zo zisku bronzu pochváliť len extraligové ženy a dorastenky. Z tohto pohľadu je to ústup z pozícií… „To je síce pravda, no ak by sme mali k dispozícii naše najlepšie hráčky v prvom extraligovom kole, mohli bojovať o medaily. Pri neúčasti Rybárikovej a v USA študujúcich Juricovej a Veresovej sa mohli ženy pobiť aj o titul. Družstvu mužov pomohol v rozhodujúcom stretnutí Lacko, škoda však, že sme nemohli nastúpiť kompletne už v prvom kole. Potom by sme nehrali o záchranu, ale o medaily.

Odchodom najlepších sa zmenila aj štruktúra strediska vrcholového tenisu v našom klube, kde došlo doslova ku generačnej výmene hráčov. Výbor klubu sa rozhodol, že v budúcnosti musíme stavať hlavne na vlastných odchovancoch. Na druhej strane treba povedať, že sme mali ‘dobrú ruku‘ aj pri doplňovaní družstiev hráčmi z iných klubov. Významné je, ak hráč príde do klubu vo veľmi mladom veku (napríklad Juhászová) a potom ochotne vždy za klubové družstva nastúpi. Podmienky na prípravu majú u nás hráči dobré. Centrum talentovanej mládeže dnes vedú mladí tréneri Branderský a Balažovič. Práca s mládežou je v činnosti klubu dominantná. Problémom dnes, a to nielen v tenise, je hľadanie talentovaných detí pre budúci súťažný šport.

Aj keď v našom klube sú poplatky pre začínajúce deti doslova symbolické, neskôr sa tenis stáva pre rodičov ekonomicky i časovo náročnejší, pribúda ich potrebná účasť na turnajoch. Žiaľ, mnohí rodičia dnes dajú dieťa na tenis len na vyplnenie jeho voľného času a súťažný tenis nie je pre nich motiváciou. Navyše, deťom často chýba všeobecná športová pripravenosť. V začiatkoch ich treba doslova učiť základným športovým prvkom ako je beh, chlapci nevedia hodiť kameňom a podobne,“ vysvetľuje R. Vrábel.

Rozhodujúce sú peniaze


V súčasnosti sú pre väčšinu klubov limitujúcim faktorom financie. Boli sme preto zvedaví, ako je to v TK Kúpele… „Náš klub už dlhodobo hospodári samostatne. Môžeme minúť len toľko, koľko dokážeme získať vlastnými aktivitami. Chýba nám hlavne ‘strategický‘ partner, veď aj názov klubu udržiavame len z tradície. Sami si hradíme všetky náklady spojené s prevádzkou a údržbou areálu, pravidelne sme schopní realizovať aj veci menšieho investičného rozsahu, máme profesionálnych trénerov, ktorí s mládežou dlhodobo pracujú,“ dodáva riaditeľ klubu.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana