Pätnásť rokov samostatnej obce Banka

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. novembra 2010, 12:05
  • Autor:A. Balková

BANKA – Banka bola najskôr samostatnou obcou, s Piešťanmi bola zlúčená 1. januára 1973. Referendum o odčlenení obce od Piešťan sa uskutočnilo v máji 1994 a obec sa znova stala samostatnou od 1. júla 1995. Činnosť obecného úradu sa začala 13. novembra 1995.

Starostom v prvom volebnom období sa stal Gašpar Haring, ktorý starostoval do roku 2000. Nasledujúce dva roky starostoval Ing. Ľubomír Chalás a od roku 2002 až doteraz obec spravuje Ing. Jaroslav Janeček. Súčasnému starostovi sme položili niekoľko otázok, ktorými hodnotí obdobie samostatnej Banky.

Myslíte si s odstupom času, že to bolo správne rozhodnutie?

– Začiatky samostatnej obce boli veľmi ťažké, začínalo sa od nuly. Aj vďaka nadšeniu a optimizmu prvého starostu Gašpara Haringa sa postupne prekonali všetky prekážky, ktoré osamostatnenie  prinieslo.  Dôvodom vzniku občianskej iniciatívy bolo presvedčenie, že obyvatelia Banky si sami budú hospodáriť so svojím majetkom efektívnejšie a občan bude mať možnosť ľahšie kontrolovať prácu samosprávy. Myslím si, že uplynulé roky nám dali za pravdu a samostatná obec sa uberá správnym smerom. Osamostatnenie obce vníma väčšina občanov pozitívne.

Čo všetko sa na Banke za obdobie samostatnosti zmenilo?

– V obci sa hneď po osamostatnení začalo intenzívne budovať. Väčšina obce bola v pomerne krátkej dobe splynofikovaná, začalo sa s výstavbou splaškovej kanalizácie, s rekonštrukciou vodovodu. Intenzívne sa začala podporovať individuálna bytová výstavba.

Čo z toho, čo sa v obci vybudovalo alebo vylepšilo za vášho starostovania, považujete za najvýznamnejšie?

– Počas dvoch volebných období od roku 2002, v ktorých som bol starostom, sme zrealizovali viaceré investičné akcie. Určite život obyvateľom Banky uľahčilo vybudovanie splaškovej kanalizácie, ktoré bolo financované z prostriedkov EÚ v rámci programu ISPA. Zamerali sme sa na rekonštrukciu miestnych komunikácií, ktoré boli v dezolátnom stave. Kompletne boli zrekonštruované budovy Obecnej telovýchovnej jednoty Banka, obecného úradu, základnej školy, bývalej hudobnej školy a priľahlé skladové priestory. Na budove materskej školy bola vymenená strešná krytina, zrekonštruované boli vnútorné priestory a hydroizolácia základov. V novembri 2010 budú na celej budove vymenené okná a dvere. Postavili sme obecnú bytovku so šestnástimi nájomnými bytmi a náročnou bola aj realizácia plynofikácie časti Sĺňava II. a Červená veža.

Čo by ste ešte radi na Banke zmenili, ak by na to boli prostriedky, resp. všetky potrebné priaznivé okolnosti?

– Plánov je veľa, ale v najbližšom období by sme sa zamerali na revitalizáciu centra obce, kde už bola schválená žiadosť o nenávratný finančný príspevok v celkovej výške oprávnených finančných nákladov 943 800 eur. V rámci projektu sa vybuduje chodník okolo OcÚ, autobusová zastávka pri kultúrnom dome, posedenie a prírodné javisko v areáli MŠ, nové detské ihrisko. V časti Horný majer a v časti Topoľčianskej ulice budú zrekonštruované povrchy miestnych komunikácií. V súčasnosti prebieha výberové konanie na dodávateľa. Bude podaná žiadosť o stavebné povolenie. Pre skvalitnenie kultúrneho života v obci je nutná rekonštrukcia kultúrneho domu a k prioritám určite patrí aj pokračovanie v rekonštrukcii ďalších miestnych komunikácií – ulíc Žiacka, Spojovacia, Hudobná, Pokojná, Športová a Inovecká, ktoré je nutné odvodniť a zrekonštruovať ich povrchy.

Sú už nejaké akcie aj rozpracované alebo len v štádiu plánov?

– Okrem už spomínanej revitalizácie centra obce je vypracovaná projektová dokumentácia na rozšírenie vodovodu na Podhorskej ulici a na časti Topoľčianskej a Bananskej ulice, zároveň bolo vydané stavebné povolenie a podaná žiadosť o financovanie uvedených stavieb z Envirofondu. Pripravujeme taktiež projektovú dokumentáciu na nájomný obytný dom. Po jej spracovaní a predložení dokumentácie bude spracovaná žiadosť na ŠFRB ako i žiadosť o dotáciu na výstavbu bytovky v obci.

Zaregistrovali sme, že sa vo vašej obci v poslednom čase rozširovali letáky, ktoré boli zamerané proti vám. Budete na to nejako reagovať?

– Letáky nepravdivo zavádzali občanov a znevažovali prácu niektorých poslancov a starostu obce. Spoločne s niektorými poslancami zvažujeme podanie žaloby na ochranu osobnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava