Moravianski hasiči oslávili výročie

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. novembra 2010, 00:03
  • Autor:Miroslav Kazík/(red)

MORAVANY NAD VÁHOM – Dobrovoľní hasiči z Moravian nad Váhom si v týchto dňoch pripomínajú už 85. výročie obnovy ich zboru. V súčasnosti títo dobrovoľníci sa zúčastňujú na rôznych hasičských súťažiach, ale predovšetkým sa snažia pomáhať pri odstraňovaní požiarov, škôd a tiež pri zásahoch počas živelných pohrôm.

Nedávna história hasičského zboru z Moravian je zachytená v monografii obce, ale i v dokumentoch a kronikách. Členovia miestnej komisie požiarnej ochrany ešte v roku 1981 zozbierali informácie od pamätníkov. Obyvatelia obce a členovia zboru Jakub Hulman, Rudolf Zuzic, Silvester Petlák, Ján Masarech, Anton Hrnčiar či Alojz Miškech poskytli cenné informácie, bez ktorých by sa o začiatkoch tunajšieho hasičstva veľa nezachovalo. V minulosti sa starším písomnostiam neprikladala taká dôležitosť ako dnes. To bol jeden z dôvodov ich zničenia. Iné materiály sa stratili.

Pri zisťovaní údajov sa zostavovatelia stretli aj s historkou, že ručná jednopiestová striekačka na podvozku (tragač) sa v obci nachádzala ešte pred I. svetovou vojnou. Vznik samotného zboru sa vraj datuje už v roku 1864. Myšlienka obnovy dobrovoľného hasičského zboru vznikla v roku 1924. Moravianski hasiči postupom rokov tiež organizovali tanečné zábavy, majálesy, dokonca divadelné predstavenia. Od roku 1970 vychovávajú v miestnej základnej škole i novú generáciu hasičov.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela