Veľvyslanec Nemecka navštívil klub žien

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. novembra 2010, 04:53
  • Autor:Jana Macháčová

PIEŠŤANY – Do kroniky Medzinárodného klubu žien v Piešťanoch (PIWC) sa pred pár dňami zapísal veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku, Axel Hartmann.

Na mesačnom stretnutí PIWC, ktoré sa konalo 11. novembra v Kursalone, veľvyslanec rozprával o bilaterálnych vzťahoch Nemecka a Slovenska, a to nielen v politike a ekonomike, ale aj v oblasti kultúry a vzdelávania. Vyjadril znepokojenie nad slabnúcim postavením nemčiny na Slovensku. „V snahe podporiť nemecký jazyk na Slovensku zvyšujeme počet nemeckých lektorov na slovenských školách,“ povedal Axel Hartmann. Na Slovensku je ich dvadsaťtri, čo je podľa veľvyslanca dosť vysoký počet v porovnaní s oveľa väčšou krajinou, ako je Taliansko, kde pracuje tridsať nemeckých lektorov.

Hartmann zdôraznil, že v nemeckých gymnáziách a stredných školách na Slovensku môžu študenti po úspešnom absolvovaní skúšok z nemeckého jazyka získať diplom, ktorý ich oprávňuje študovať na vysokých školách v Nemecku. Študenti môžu využívať svoje vedomosti z nemeckého jazyka vo svojom povolaní na Slovensku, ako i v zahraničí. „Veď na Slovensku pôsobí viac než štyristo nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú vyše 70 000 ľudí,“ argumentoval veľvyslanec. V živej diskusii sa debatovalo aj o vzťahoch medzi obyvateľmi bývalého západného a východného Nemecka.

Ďalším významným podujatím PIWC je tradičný Vianočný bazár, ktorý sa tento rok koná 11. decembra v Kursalone. Finančný výťažok bude použitý na charitatívne účely.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava