V Hornej Strede oslavuje futbal osemdesiatiny

  • Šport / Futbal
  • 25. novembra 2010, 23:57
  • Autor:Štefan Gregorička

HORNÁ STREDA – Priateľským zápasom hráčov domáceho Spartaka s futbalistami zo Strání na Morave, ktorý vyhrali domáci 3:1, si v Hornej Strede pripomenuli 80. výročie existencie futbalu v obci.

Pri tejto príležitosti vedenie obce spolu s futbalovým klubom ocenilo zaslúžilých hráčov a funkcionárov. Štyria z nich, Emil Urban, Emanuel Domin, Milan Steinecker a Jozef Miklovič, prevzali z rúk starostu Ľubomíra Krajňanského pamätné plakety obce a jubilejné dresy. Futbalový klub v Hornej Strede založili v roku 1930 bratia  Steineckerovci  a  Štefan Munk. Okrem nich vtedy hrávali Jozef Kusovský, Michal Krištof, Alojz Lazarčík – Taraba, Ján Púchovský, Alojz Marek, Emil Bališ, Ján Markech a niektorí ďalší. Prvú loptu doniesol futbalistom z Olomouca rušňovodič Ľudovít Sedlák. Prvé dresy zakúpil František Steinecker kurióznym spôsobom. Svojej mame zobral sedem káčerov a predal ich v Piešťanoch u mäsiara. Za takto utŕžené peniaze potom kúpil červeno-biele dresy.

Hornostredčania hrávali futbal v súťažiach okresov Piešťany i Nové Mesto nad Váhom. Ihrisko mali pri Váhu, no prezliekať sa chodili do budovy miestnej školy pri kostole. Hornostredský futbalový dres obliekal aj bývalý všestranný športovec Ernest Jančina, ktorý sa okrem futbalu venoval aj volejbalu a stolnému tenisu. „Na tie krásne časy si aj dnes rád spomínam. V našej obci vyrástlo viacero výborných športovcov. Z tých najstarších hrával ligu Kostolník. Ja som bol úspešnejší vo volejbale, v ktorom sme boli dokonca majstrami kraja,“ zalovil v pamäti E. Jančina. Pekné spomienky má aj Milan Vrábel: „S futbalom som začínal ako 13-ročný v roku 1958 a premiéru som mal v Ostrove. Potom som hral štyri roky v Piešťanoch a po obnovení činnosti klubu v rodnej obci som sa vrátil do Hornej Stredy. Neskôr som prestúpil do Považian, kde som hrával i trénoval. Keď mi synovia dorástli, vrátil som sa do Hornej Stredy trénovať dorast, ktorý bojoval o postup do majstrovstiev kraja. Rozhodujúci zápas s Trenčianskym Jastrabím sme však prehrali 0:1 a nepostúpili sme.“

V osemdesiatročnej histórii zaznamenal hornostredský futbal viacero vzostupov, pádov i prerušení činnosti. Najväčší vzostup zaznamenal počas pôsobenia trénera Dušana Bartoviča. „Za mojej éry sme štyrikrát po sebe postúpili a z tretej triedy sme sa dostali v roku 2003 až do štvrtej ligy. Začínalo sa mi ťažko, pretože hráči neboli zvyknutí na také tréningy. Postupne si však uvedomili, že bez poctivého prístupu sa ďalej nedostanú. Zlepšila sa dochádzka i výsledky. Dobre sa mi spolupracovalo aj so šéfom klubu Romanom Markechom, ktorý je dušou futbalu v obci,“ zaspomínal si na svoje pôsobenie v Hornej Strede D. Bartovič. Po ňom prevzal mužstvo Pavol Bartoš, ktorý s ním štvrtú ligu o skóre pred Novým Mestom vyhral. Keďže klub stratil po skončení sezóny hlavného sponzora, postup prepustili Hornostredčania práve rivalom zo susedného Nového Mesta nad Váhom.

Potom prišli roky útlmu a futbalisti klesli až do okresnej súťaže. Teraz však začína svitať na lepšie časy. V klube sa dala dokopy dobrá partia bývalých hráčov na čele s bývalým reprezentantom Andrejom Šupkom, ktorý si zahral aj na OH v Sydney, ďalej Vráblom, Maderom a Bartovičom mladším. Hornostredčania hrajú v druhej triede kraja Trenčín. Po jeseni patrí zverencom trénera Mariána Joštica tretie miesto. Rovnakú súťaž hrajú až dorastenci a žiaci. V obci pribudlo v tomto roku aj multifunkčné ihrisko s umelou trávou, na ktorom sa zdokonaľujú v svojom futbalovom umení aj tunajší futbalisti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj