ZÁHRADA: Príprava adventného venca

  • Nezaradené
  • 24. novembra 2010, 10:06
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako si pripraviť adventný veniec.

Štyri týždne pred Štedrým dňom začína obdobie adventu. Hlavnou floristickou prácou v tomto čase je adventný veniec. Základom je akákoľvek zelená drevina – ihličnany (jedľa, smrek, borovica), ale aj niektoré záhradné dreviny. Adventné vence patria podľa tradície na vstupné dvere, i keď ich vešiame aj na steny.
Veniec so sviečkami umiestnime tiež na stole. Podľa kresťanskej tradície každú adventnú nedeľu si jednu sviečku zapálime. Sviece sú štyri ako štyri adventné nedele, nakoniec na venci horia všetky naraz. Špeciálne adventné sady sviečok majú každú sviecu inak dlhú, a to preto, aby nám nakoniec na venci horeli všetky rovnako dlhé.

Tradičnou farbou adventu – vrátane sviec – bola fialová, ale obľúbená je i červená a populárne sú i farby zeme – čokoládová hnedá, škoricová, zlatá, bronzová. Aby sme si užili predvianočnú atmosféru, nesmieme zabudnúť, že sviečky by sme nemali nechávať horieť bez dozoru, aby nedošlo k požiaru. Pod sviečky použijeme podložky. Pre veľkú pestrosť vianočnej floristiky adventný veniec zostáva najvýznamnejším symbolom predvianočného obdobia.

Floristika tvorí celú radu vencov, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou a technikou zhotovenia:

  • veniec na stôl – položenie
  • veniec na dvere
  • veniec na zavesenie


Klasický adventný veniec zhotovujeme zo vždyzelených drevín, či už ihličnatých, alebo listnatých. Najvhodnejšia je jedľa, tis, tuja, douglaska, borievka, ale aj krušpán, ilex alebo brečtan. Dĺžka nadväzovaných kúskov závisí od priemeru venca – čím menší priemer, tým kratšie vetvičky a naopak. Priemerne používame dĺžku 0,1-0,15 m. Ako podložku používame slamený alebo polystyrénový kruh. Konáriky postupne priväzujeme drôtom alebo pvc-páskou tesne vedľa seba na podložku tak, aby ju nebolo vidieť. Nasledovný rad potom zakrýva spodok s drôtom predchádzajúceho.

Posledný rad podkladáme pod prvý. Na zhotovený podklad pripevňujeme sviečky, pod ktoré podkladáme misky na vosk. Základnou podmienkou je pevné uchytenie, aby sa pri horení nehýbali. Na dozdobenie venca použijeme materiál podľa vlastného uváženia – stuhy, sušené ovocie, sklené a plastové ozdoby. Klasické rozmiestnenie sviečok je do štvorca. Môžeme však postupovať aj netradične a sviečky použiť v skupine, prípadne asymetricky.

Vypichovaný veniec je menej náročný a ľahšie si udržiava tvar. Ako podložka sa používa podložka oasis. V priestoroch, kde je menej miesta, používame ako náhradu za vence svietniky. Môžeme ich vytvárať ako vypichované aranžmány so štyrmi sviečkami usporiadanými ako parter na stôl. Druhou možnosťou je umiestniť sviečky na podložku (tanier či podnos) a priestor, ktorý zostáva voľný, vysypať voňavým korením (škorica, badyán, klinčeky), hviezdičkami, ihličím, drobnými šiškami a pod. Vôňa týchto materiálov sa uvoľňuje pri horení sviečok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav