Ako je to s financovaním bazénu?

  • Spravodajstvo
  • 24. novembra 2010, 09:45
  • Autor:red

Odpovedá: Ing. Jana Hlaváčová, vedúca referátu stratégie Mesta Piešťany

Prečo Mesto doteraz nepožiadalo o finančné prostriedky na výstavbu bazéna zo zdrojov EÚ?

Zdroje EÚ sa využívajú predovšetkým na základe sústavy národných priorít vlády SR zadefinovaných v Národnom strategickom referenčnom rámci. Čerpanie finančných prostriedkov z fondov EÚ sa realizuje na základe harmonogramu zverejnených výziev   jednotlivých operačných programov a finančných alokácií. Harmonogram schvaľuje príslušné ministerstvo.

V rámci programovacieho obdobia 2007-2013 boli na výstavbu nových zariadení cestovného ruchu resp. na  rekonštrukciu a modernizáciu existujúcich zariadení cestovného ruchu zverejnené len dve výzvy.  

Prvá výzva MH SR zo dňa 16.09.2008 bola  zameraná na podporu podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu, pričom oprávnenými  žiadateľmi mohli byť iba fyzické a právnické osoby oprávnené na podnikanie, ktorí predložia projekt na vybudovanie, rekonštrukciu alebo modernizáciu komplexných centier cestovného ruchu s ich celoročným využitím a spĺňajú definíciu mikro, malého alebo stredného podnikateľa. Výzva teda nebola zameraná pre samosprávy .

Ďalšia výzva na realizáciu projektu „bazén“ bola publikovaná v dňa 20.07.2009.  Oprávnenými prijímateľmi boli opäť iba : fyzické alebo právnické osoby oprávnené na podnikanie podľa obchodného zákonníka, registrované na území SR najneskôr k 1.1.2008 – mikro, malí a strední podnikatelia. Čiže nie verejný sektor. Táto výzva takisto neplatila  ani pre  Slovenské liečebné kúpele, nakoľko kúpele patria do kategórie veľkí podnikatelia (podľa počtu zamestnancov, obratu a pod.) . Okrem toho objekty,  na ktorých sa mala realizovať rekonštrukcia museli byť vo výlučnom vlastníctve žiadateľa. Maximálna výška pomoci z EÚ bola 500 000,- EUR.

V našich  partnerských Luhačoviciach sa onedlho otvorí nová mestská plaváreň, na ktorú mesto  dostalo 82 miliónov  českých korún z Regionálneho operačného programu kraja. Prečo sa to v Českej republike dá?

Každá krajina si sama na základe vlastnej SWOT analýzy hospodárskych a ekonomických ukazovateľov schvaľuje priority a vízie hospodárskeho a sociálneho rozvoja.  Česká republika má v súčasnom programovacom období k dispozícii 26,7 mld. Eur vo forme európskych štrukturálnych fondov. Prostriedky putujú konečným príjemcom prostredníctvom sústavy až 26 –tich operačných programov ( na Slovensku je ich len desať).

Výstavby či rekonštrukcie plaveckých centier bolo v Čechách možné realizovať za celkom iných zadefinovaných podmienok, ako je tomu u nás.

V Slovenskej republike zatiaľ mestá a obce nemôžu žiadať o nenávratný finančný príspevok na podporu aktivít takéhoto druhu z Regionálneho operačného programu, ani z akéhokoľvek iného programu.

Môže mesto žiadať finančné  prostriedky  z fondov  EÚ na rekonštrukciu  prenajatých nehnuteľností?

Doterajšie podmienky jednotlivých výziev ministerstiev jednoznačne určovali, že prostriedky EÚ sa môžu investovať len do majetku žiadateľa, ktorý je jeho výlučným vlastníctvom. To znamená, že ani dlhodobý prenájom kúpaliska Eva by nezabezpečil Mestu zdroje z fondov EÚ na jeho rekonštrukciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav