Golf je šport pre každého (2.)

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. novembra 2010, 02:35
  • Autor:IP/Ivan Paulech, zdroj: www.golfonline.sk

PIEŠŤANY – Golf je stará hra, ktorá sa postupom času rozšírila do celého sveta. V súčasnosti si týmto športom kráti voľné chvíle čoraz viac ľudí. Nie je to teda žiadna zábavka pre vyvolených či boháčov.

V minulom vydaní Piešťanského týždňa sme vám v skratke predstavili začiatky – tréning, spôsob hry, opísali sme tiež golfové ihrisko a rozdiely medzi jednotlivými odpalmi. V tejto časti sa budeme venovať základným golfovému vybaveniu, oblečeniu a golfovej etike.

Hrá sa s drevami i železami


Na golf, ako na každý iný šport, treba mať zodpovedajúce športové vybavenie. V tomto prípade sú to hlavne golfové palice, bag, loptičky a ďalšiu výbavu. Pre začiatočníkov v golfových obchodoch možno nájsť predpripravené golfové sety. Tie obsahujú drevá na odpaly, železá na kratšie vzdialenosti, wedge na špeciálne krátke údery a putery na hru na gríne. Cena takéhoto setu, v ktorom je maximálne 14 palíc, závisí, samozrejme, od značky, od typu, či je pre muža alebo ženu, od použitých materiálov a ďalších špeciálnych požiadaviek hráčov.
Nájdenie správnych parametrov palíc si vyžaduje zmeranie postavy a vyhodnotenie hry. Palice na mieru sa posudzujú napríklad podľa pohlavia, výšky postavy, vzdialenosti od zápästia po zem, podľa veku, ale tiež podľa hendikepu či približnej rýchlosti golfového švihu.

K ďalšej golfovej výbave patrí bag, vozík, loptičky, rukavice, obuv a oblečenie. Loptičky určené na golf sa skladajú z jadra, na výrobu ktorého sa používa guma, titan alebo wolfram. Niektoré firmy vyrábajú loptičky s tekutým alebo plastickým jadrom. Tvrdé jadro zaručí dlhší dolet, mäkšie zase väčšiu kontrolu nad loptičkou. Obal golfovej loptičky má svoju nezameniteľnú štruktúru. Vzor tvoria vylisované priehlbinky – dimply. Tie majú vplyv na dráhu, dolet a presnosť letu. Na jednej loptičke nájdeme od 300 do 500 dimplov. Počet nie je až taký dôležitý, no vlastnosti sa určujú hlavne podľa ich hĺbky a rozmiestnenia. Golfové loptičky teda rozdeľujeme na mäkké, tvrdé a kombinované. Pre začiatočníkov sú vhodnejšie tvrdé či kombinované. K ďalšiemu vybaveniu golfistu patrí bag na palice. Poznáme stand bag, ktorý je menší, má nožičky a menej vreciek. Druhým je cart bag s väčším množstvom priehradiek a vreciek. Je upevnený na vozíku či v golfovom autíčku.

Etika určuje špeciálne oblečenie



Okrem určeného správania sa počas hry pravidlá golfu hovoria tiež o vhodnom oblečení. Vo všeobecnosti platí, že pri hre by mal mať hráč oblečené tričko s golierom. Okrem klasického je dovolený i stojatý golier. Hráči by nemali mať odhalené ramená a pri krátkych nohaviciach alebo sukni je povolená dĺžka tesne nad kolená. Striktne sú zakázané modré rifle. Oblečenie by malo byť dostatočne voľné a prispôsobené pohybu hlavne pri odpale.

Vraví sa, že v golfe neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený golfista. Šaty by teda mali byť prispôsobené ročnému obdobiu a poveternostným podmienkam, pretože na ihrisku strávite niekoľko hodín. Vhodné je mať so sebou nepremokavé oblečenie, v silnom vetre určite oceníte tzv. windstoper odev. Počas horúcich dní môžete využiť bavlnené tričká, ktoré majú časť zadnej strany nahradenú jemnou sieťovinovou tkaninou.

K odevu patria neodmysliteľne rukavice. Zhotovujú sa na pravú i ľavú ruku. Hráči si vyberajú podľa toho, na ktorú stranu hrajú. Rukavice sú vyrobené z jemnej kože, a preto sa ruka na šafte golfovej palice nešmýka.
Nezanedbateľným kusom golfového odevu sú topánky. Vhodná obuv je jednou zo záruk dobrého pocitu z hry. Predstavte si, že po ihrisku si dáte niekoľkokilometrovú prechádzku v tesných a nepohodlných topánkach. Základným pravidlom výberu je váš komfort. Pre golfovú obuv platí, že má pevnejšiu podrážku ako klasická a tiež by sa nemala zlomiť. V našich podmienkach je vhodná i vodeodolná obuv. Kým topánky môžu byť so syntetického materiálu alebo kože, podrážka je v tomto prípade samostatnou kapitolou. Tu sa využívajú rôzne technológie na zabezpečenie stability pri odpale a pre v rôznom teréne, ale tiež systémy zakladania a snímania štupľov, aby ste v týchto topánkach mohli chodiť i mimo ihriska.

Ak sa zaujímate o golf, no neviete, či sa tomuto športu budete venovať, nie je dobré investovať veľké čiastky do vybavenia, oblečenia a doplnkov. Časom zistíte, čo všetko ku hre potrebujete a čo si budete môcť dovoliť dokúpiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf