Eurotour 2010 pokorili Piešťanci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. novembra 2010, 10:51
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Víťazným diváckym filmom šiesteho ročníka prehliadky hraných a dokumentárnych filmov o cestovaní, krajine a človeku – Eurotour 2010 – sa stal dokument Piešťanca Karola Bubíka s názvom Jeseň v Malej Fatre. Cenu primátora mesta Piešťany získal ďalší Piešťanec, fotograf a kameraman Anton Páldy za film Zrkadlenie na Lodenici.

Ceny brali Piešťanci


„Vôbec som to nečakal a mám obrovskú radosť,“ tešil sa z ocenenia Tony, ktorý minulý piatok počas slávnostného vyhodnotenia prevzal cenu z rúk primátora Piešťan Rema Cicutta. „Mal som filmovačku na Lodenici. S kolegyňou sme tam prišli skôr, a tak som využil čas a natočil niekoľko vydarených záberov. Hovorí sa, že dobré básne i texty piesní vznikajú jedným dychom. Takto vzniklo aj moje ‘zrkadlenie‘. Natočil som v ňom svoje obľúbené lodičky,“ opisuje víťaznú snímku Anton Páldy.

„Ja som už minulý rok získal Cenu primátora za film Výlet po kultúrnych  pamiatkach  južnej Moravy,“ pripomenul víťaz diváckej ceny Karol Bubík. „Priznám sa, tento rok som chcel do súťaže dať najmä prezentáciu dvoch filmov z mojej tohtoročnej cesty po južnej Afrike. Ale organizátori ma požiadali, aby som ich uviedol mimo súťaže ako otváracie filmy festivalu. A tak som do súťaže Moment 2010 ponúkol dokumenty Jeseň v Malej Fatre a Vláčik motoráčik – o vrbovskom Čangu, ktoré po tridsiatich rokoch opäť vozilo ľudí na jarmok do Vrbového a odtiaľ späť do Piešťan.“

Tohtoročný Eurotour bol bohatý nielen na zaujímavé filmy, ale sprevádzala ho aj divácky pôsobivá výstava fotografií Banskobytričana Milana Okruhlicu. Okruhlica sa so svojím priateľom, odborníkom na mineralógiu, vydal za svojím koníčkom do Ameriky. Okrem výstavy minerálov, na ktorú tam šli, si stihol prezrieť a nafotiť národné parky amerického západu. Tieto snímky vystavoval vo foyeri Kultúrneho a spoločenského centra Fontána spolu so zábermi slovenskej krajiny. Boli medzi nimi malebné stráne nachádzajúce sa za sídliskom Fončorda, kde Milan Okruhlica žije. O fotografiách porozprávala pracovníčka banskobystrickej hvezdárne Mária Galová. Organizátorka výstavy Marta Jurčová dostala od M. Okruhlicu prekrásny náramok z bielych perál.

Pozorovanie oblohy sa pre mraky nekonalo


Stredajší večer patril v kine Fontána dvom mladým cestovateľom Petrovi Husárovi a Jurajovi Klčovi, ktorí návštevníkom festivalu viac ako dve hodiny rozprávali o svojich zážitkoch v Tibete a Barme. Premietli im aj krátke filmy z oboch krajín a podrobne opisovali snímky, ktoré nafotili. Aj keď v ten večer bolo naplánované nočné pozorovanie oblohy, Piešťancom dobre známy obyvateľ mesta pod Urpínom Peter Zbončák napokon astronomické ďalekohľady zbalil, pretože nad mestom sa obloha zatiahla mrakmi.

Súčasťou Eurotouru bolo viacero zaujímavých stretnutí s filmovou tvorbou. Azda najväčším ťahákom bol štvrtkový večerný program, keď premietali filmy Pavla Barabáša – Bhutan a Mongolsko: V tieni Džingischána. O Japonsku, krajine vychádzajúceho slnka, sa diváci dozvedeli od Martina Hubu z Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom. Spievajúci hvezdár z Hurbanova – Marián Vidovenec porozprával v piatok o postrehoch z ciest po Pekingu a Šanghaji. Po slávnostnom vyhodnotení cien premietli francúzsko-americký film New York, milujem ťa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav