Anička Jurkovičová – prvá slovenská herečka

  • Cestovanie
  • 20. novembra 2010, 10:59
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – Myšlienka slovenského národného povedomia mala svoje pevné miesto v živote Aničky Jurkovičovej. Bola dcérou národného buditeľa Samuela Jurkoviča, ktorý v Novom Meste nad Váhom pôsobil ako notár a učiteľ. Neskôr sa stala manželkou J. M. Hurbana a matkou S. H. Vajanského. Jej rodný dom stojí v Novom Meste n. V.

V duchu národného povedomia bola nielen vychovávaná, ale ho i formou divadelných predstavení šírila ďalej. Prvá slovenská herečka, ktorá v nemalej miere prispela k emancipácii slovenských žien, sa narodila 6. apríla 1824 v Novom Meste nad Váhom. Dcéra národného buditeľa Samuela Jurkoviča sa prvýkrát postavila na divadelné dosky ako 17-ročná. V roku 1841 zahrala jedinú ženskú úlohu Aničky Dobrožilovej v Kotzebuovej fraške Starý vozka Petra III. Divadlo chápala ako prostriedok boja za slovenský národ a ako prvá ochotnícka herečka musela bojovať i so spoločenskými predsudkami. Svojou odvahou dokázala prelomiť prvotnú nedôveru a postupne slovenské ochotnícke divadlo získalo čoraz viac ženských predstaviteliek.

Rodný dom ochotníčky sa nachádza na dnešnej Komenského ulici a právom patrí k významným historickým budovám mesta, o ktorých prináša stručný prehľad i oficiálna stránka Nového Mesta nad Váhom. Pri príležitosti 170. výročia narodenia A. Jurkovičovej mesto odhalilo na jej rodnom dome pamätnú tabuľu. Na počesť významnej slovenskej predstaviteľky divadelného umenia v období 19. storočia je od roku 1998 venovaný festival neprofesionálneho divadelníctva, ktorý sa každoročne koná v Novom Meste nad Váhom. Tento rok sa uskutočnil 13. ročník Festivalu Aničky Jurkovičovej. Česko-slovenská filmová databáza obsahuje i trojdielny televízny film Anička Jurkovičová režiséra Jána Lacku z r. 1983. Dej filmu je venovaný spomienke na túto výraznú ženskú osobnosť a s ňou úzko späté prostredie štúrovcov, ktorí ovplyvnili život Slovákov. A. Jurkovičová je pochovaná na Národnom cintoríne v Martine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav