Predvolebná bilancia primátora Rema Cicutta

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2010, 10:58
  • Autor:A. Balková

PIEŠŤANY – Záver volebného obdobia je čas nielen agitovania, ale aj bilancovania. Preto sme položili niekoľko otázok súčasnému primátorovi Removi Cicuttovi, aby sme priniesli jeho pohľad na uplynulé štyri roky a to, čo ponúka do ďalšieho volebného obdobia.

Názor viacerých občanov je, že mesto stagnuje, za posledné roky sa nič neurobilo. Ako to vidíte vy z pohľadu primátora?

– Nemyslím si, že sa nič neurobilo. V investičnej oblasti sme za posledné štyri roky preinvestovali osem miliónov eur, čo je možné vidieť pri rekonštrukcii centrálnej mestskej zóny, rekonštrukcii komunikácií,  rekonštrukcii  základných škôl, začatia budovania križovatiek a revitalizácii potoka Dubová. Celkovo sme len za posledné štyri roky zrealizovali viac ako 70 investičných akcií a zdôrazňujem, že to bolo v období finančnej krízy. Veľmi nám k tomu pomohli zdroje z európskych fondov. Všetky investičné akcie sme robili elektronickými aukciami, čím sme stransparentnili proces verejného obstarávania a vďaka tomu sme ešte aj ušetrili takmer 650-tisíc eur.

Priemerný  vek  obyvateľov Piešťan sa neustále zvyšuje a s tým súvisí aj starostlivosť o seniorov a sociálna oblasť vôbec, ale aj zdravotníctvo. Aká je situácia v tejto oblasti?

– Mesto má vypracovaný systém sociálnej starostlivosti, ktorý nám môžu závidieť mnohé mestá. Je schválený Komunitný plán sociálnych služieb mesta na roky 2010–2020. Ročne vynakladáme na sociálnu starostlivosť viac ako milión eur. Máme viaceré zariadenia, v ktorých poskytujeme v oblasti  sociálnej  starostlivosti všetky činnosti, ktoré nám zákon v súčasnosti ukladá. Vykonávame opatrovateľskú starostlivosť v domácnostiach, rozvoz stravy a poskytujeme stravovanie dôchodcom v našich zariadeniach. Financujeme činnosť klubov dôchodcov v našom meste. Máme hotový projekt na domov sociálnej starostlivosti a jeho realizácia je už iba otázkou finančného zabezpečenia. Viem si však predstaviť, že v budúcnosti sa vybuduje ďalšie nadštandardné zariadenie pre seniorov, poskytujúce špeciálne služby, ktoré sú však financované kombinovane: samospráva a občan. Jedno už také na území mesta je – Alzheimer centrum.

Naopak, čo sa týka detí a mládeže, podľa jedného z kandidátov by sa mal prehodnotiť počet základných škôl, aby sa skvalitnilo vzdelávanie. Je ich vraj veľa…

– Je to zrejme neznalosť situácie, pretože pred piatimi rokmi sme urobili významnú reorganizáciu škôl, ktorá plne zodpovedá potrebám mesta a počtu našich detí. Budovy škôl postupne rekonštruujeme, hľadáme prostriedky na skvalitnenie vyučovania aj rôznymi technickými pomôckami, kde sú mimoriadne aktívni predovšetkým riaditelia týchto škôl, ktorí sú úspešní v podávaní projektov, čím zabezpečujú vyššiu úroveň výchovno-vzdelávacích procesov (jazykové učebne, počítače, ihriská…). Pre všetky deti predškolského veku, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v Piešťanoch, máme zabezpečené miesta v našich škôlkach. Na území mesta pôsobia dve vysoké školy aj s denným štúdiom, takže maturanti môžu pokračovať v štúdiu aj v našom meste.

A čo sa týka voľnočasových aktivít detí, mládeže a dospelých?

– Čo sa týka detí základných škôl, sú zastrešované školskými klubmi, základnou umeleckou školou a centrom voľného času, ktoré patria priamo pod zriaďovateľskú pôsobnosť mesta. Ostatné aktivity, ako napr. šport, tomu sa venujú rôzne športové kluby, ktoré nie sú napojené priamo na mesto. V tomto prípade nie našou vinou chýba systémový prvok, a to zákon o financovaní športu – a zdroje na jeho financovanie. My sa snažíme v rámci vlastných možností podporovať tieto aktivity cez dotačný systém a granty, ktoré každoročne vypisujeme. Nie je to naša zákonná povinnosť. Disponujeme finančnými prostriedkami, ktoré nám rozpočet dovolí.

Treba však povedať, že mesto vlastní niektoré športoviská a športové zariadenia, do ktorých sme za posledné roky priamo investovali nemalé finančné prostriedky. Ďalej naše mesto vytvára podmienky na rozvoj voľnočasových aktivít ako napr. kolookruh, revitalizácia potoku Dubová a cyklotrasy na ňom, bikrosový areál na sídlisku Adam Trajan, ktoré sú verejne prístupné každému občanovi a návštevníkovi mesta. Čo sa týka verejných športových a kultúrnych akcií, naše mesto patrí na Slovensku k mestám s najväčším počtom festivalov a najmasovejších podujatí. Tieto podujatia poriadajú na území mesta nielen mestské organizácie, ale aj iné občianske a komerčné subjekty. Veľmi si vážim to, že konkrétni ľudia, aj občania Piešťan sami organizujú verejnoprospešné aktivity v týchto oblastiach.

Ktoré z investičných akcií za posledné roky pokladáte za najvýznamnejšie?

– Ak mám hovoriť o mestských, tak sú to investície venované do cestnej infraštruktúry (cesty a križovatky), ďalej investície do škôl a spomínané revitalizácia potoka Dubová a Kolookruh Sĺňava. Zo súkromných investícií sú to obchodné centrum v strede mesta a dobudovanie okolia, nové bytové komplexy bytových domov a bytov vo viacerých lokalitách mesta a v neposlednom rade aj investície v kúpeľoch do rekonštrukcie budov a kúpeľných zariadení. Samozrejme, všímam si aj investície ďalších podnikateľov pôsobiacich na území mesta do svojich firiem. V poslednom období aj vlastníci bytových domov a bytov zveľaďujú svoje paneláky, čím prispievajú k imidžu mesta a humanizácii prostredia, kde žijú, a svojho mesta.

O tom, prečo ste sa rozhodli kandidovať, ste nám už povedali. Myslíte si, že ste sa rozhodli správne – opäť kandidovať?

– Áno, keď som čítal programy svojich protikandidátov, vidím, že u každého z nich rezonujú témy, ktoré sú rozpracované a zadefinované v strategickom pláne rozvoja mesta. Tento dokument bol prijatý v roku 2005 na základe všeobecnej diskusie s občanmi, odbornými skupinami a nakoniec bol schválený poslancami MsZ. Nič nové kandidáti neprinášajú. Táto stratégia je stanovená na 20 rokov a postupne sa napĺňa v rámci finančných možností.

Vari najfrekventovanejším slovom tejto volebnej kampane je BAZÉN. Povedzte úprimne, za osem rokov, čo ste vo funkcii primátora, sa nedalo už niečo poriešiť? Vraj sme prespali aj grantové výzvy, viac sa malo venovať rekonštrukcii kúpaliska Eva…

– Môžem povedať, že počas ôsmich rokov, čo som v samospráve, táto téma rezonuje veľmi často a hľadali sa viaceré riešenia. Samotné kúpalisko Eva je pre mňa ikonou a značkou mesta. Bohužiaľ, nedostali sme možnosť rekonštruovať tento areál. Myslím si, že ja sám som urobil maximum
pre to, aby sme boli jeho vlastníkmi a mohli sa oň starať. Zámerne používam slovo vlastníctvo, pretože mesto ako orgán verejnej správy nemôže vkladať finančné prostriedky občanov do súkromného majetku. Môžem však dnes povedať, že je pripravený nový projekt, o ktorom ste už aj vy informovali.

Druhá najfrekventovanejšia téma  kampane  je  CESTOVNÝ RUCH (CR). Skapal pes, turisti nechodia, hotely, ulice prázdne, nikto o nás nevie. S podnikateľmi nikto nekomunikuje…

– Za posledné roky sa téme CR venujem veľmi intenzívne. Mal som možnosť sa stretnúť s viacerými odborníkmi a pracovať s nimi na rôznych odborných seminároch, konferenciách a nakoniec aj pri tvorbe zákona o podpore CR. Myslím si, že podmienky, ktoré vytvorila naša samospráva za posledné roky pre podnikateľov v oblasti CR, sú vyhovujúce. Pre opätovné  naštartovanie  tohto segmentu je pripravený už spomenutý zákon o štátnej podpore turizmu na Slovensku. Ide o financovanie podporných aktivít v oblastiach s turizmom zo strany štátu na aktivity, na ktoré jednotlivý podnikateľ alebo samospráva nemá samostatné finančné prostriedky. Tento zákon je motivačný pre všetkých účastníkov v združení, ktoré môže vzniknúť po 1. januári 2011.

Na druhej strane – aj bez existencie zákona o CR sme v tejto oblasti urobili kus práce aj vďaka spolupráci s tými podnikateľskými subjektmi na území mesta, ktorí mali o to záujem. Kalendár podujatí v našom meste je taký bohatý, že každý si tu môže niečo pre seba nájsť, prilákať si pre seba hostí. Kto hovorí opak, ten tu asi naozaj nežije. Čo sa týka absencie turistov, opäť konštatujem, oficiálne štatistiky hovoria, že v roku 2009 sme boli štvrté najnavštevovanejšie mesto.

S cestovným ruchom súvisí aj spolupráca s najvýznamnejším podnikateľom v oblasti CR na území mesta – a to sú kúpele. Ako ju hodnotíte vy?

– Počas ôsmich rokov som mal možnosť spolupracovať s tromi generálnymi riaditeľmi kúpeľov. S každým som mal a mám korektné vzťahy, komunikujem aj s majiteľom kúpeľov. Aj vďaka týmto vzťahom robíme viacero spoločných projektov v oblasti CR a života v meste. V prvom rade je to spoločná účasť na veľtrhoch CR, potom sú to viaceré kultúrne podujatia poriadané na území mesta pre občanov a hostí nielen kúpeľov. Spoločne boli usporiadané aj významné medzinárodné politické rokovania, ako napríklad návšteva generálneho tajomníka OSN, OECD, prezidentov krajín V4, predsedov vlád krajín Európskej iniciatívy, NATO a ďalších stretnutí komisií Rady Európy.

Mesto dlhodobo zápasí aj s problémom s parkovacími plochami…

– Tak ako v každom meste, aj u nás je tento problém vypuklý. Počet automobilov za posledné obdobie veľmi prudko narástol. V tomto roku sme schválili Generel dopravy, ktorý rieši aj problematiku parkovania na území mesta. Sú určené plochy na výstavbu ďalších parkovacích miest. Doteraz sme rozšírili plochy na parkovanie vo viacerých miestach mesta a budeme v tom pokračovať. Centrum mesta nám významným spôsobom odľahčilo parkovisko v Auparku.

Čo považujete za svoj najväčší úspech za posledné štyri roky „primátorovania“? A čo za neúspech, resp. prečo sa iné neurobilo?

– Za úspech považujem, že za môjho vedenia naše mesto stojí pevne na nohách vďaka stabilnej finančnej politike. Plníme si všetky svoje záväzky, zabezpečujeme všetky základné funkcie, ktoré nám vyplývajú zo zákona a nie je to na úkor zvýšeného daňového zaťaženia našich občanov za posledné štyri roky. A to sme ešte investovali. Úverové zaťaženie mesta je také isté ako v roku 2006. Za neúspech považujem, že väčšina poslancov neschválila možnosti vstupu známeho investora, ktorý tu mal záujem vybudovať ďalšie obchodné centrum pri diaľnici, a tým vytvoriť nové pracovné miesta, čím sme prišli aj o priamy prínos do mestského rozpočtu z dane za nehnuteľnosti. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek