Podľa Transparency International sme priemerní

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2010, 23:13
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – V rámci projektu Otvorená samospráva pripravila Transparency International Slovensko prehľad stovky najväčších slovenských miest. Hodnotili hlavne úroveň vedenia samospráv, otvorenosť a transparentnosť voči obyvateľom, tiež poskytovanie informácií na mestských internetových portáloch. Výskum sa uskutočnil počas septembra tohto roku. Podľa konečného vyhodnotenia Piešťany skončili zo známkou C- na 34. mieste.

Jedenásť tém a 112 otázok


Transparency  International Slovensko zostavila dotazník s jedenástimi témami a 112 otázkami. Hodnotili okruhy ako: prístup k informáciám na webe samosprávy, účasť verejnosti na rozhodovaní, verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb, predaj a prenájom majetku, rozpočet miest, dotácie a granty, byty a sociálne zariadenia, personálna politika, etika a konflikty záujmov, územné plánovanie a stavebný úrad a obecné podniky a investície.

Táto mimovládna organizácia zisťovala odpovede na otázky ako: použitie elektronických aukcií pri verejnom obstarávaní, zverejnenie dodávateľských faktúr a zoznamy zmlúv na webe, zverejnenie územného plánu na internete, písomné testy pri výberových konaniach, zaujímal ich prístup k majetkovému priznaniu primátora a samosprávy, ale aj správy hlavného kontrolóra na stránke samosprávy.

Najlepšia Šaľa, na chvoste Zlaté Moravce


Podľa zverejnených výsledkov z konca októbra najlepšie obstálo v hodnotení mesto Šaľa. Trojicu najlepšie pripravených samospráv uzatvárala Banská Bystrica a Martin. Posledné tri miesta v hodnotení patrili Krompachom, Smižanom a na „chvoste“ rebríčka sa umiestnili Zlaté Moravce. V celoslovenskom porovnaní, a to so známkou C- (teda slabšia trojka) patrila Mestu Piešťany 34. priečka. Medzi jedenástimi mestami Trnavského kraja Piešťany obsadili druhé. Prvé tri mestá v rebríčku – Trnava, Piešťany a Sereď – boli však oznámkované ako priemerné, teda trojkou. Mesto Piešťany z jedenástich oblastí nedosiahlo v siedmich hodnotenie vyššie ako 50 percent.

V časti o prístupe k informáciám, kde sa prihliadalo napríklad na zverejňovanie výročnej správy obce na internete, zavedenie elektronickej úradnej tabule a uverejňovanie pozvánok a zápisníc schôdzí, Piešťany získali 40 percent.
Dotácie a granty sa hodnotili napríklad z pohľadu fungujúcej elektronickej podateľne, zverejnenia formulárov a žiadostí a ďalších informácií. Tu mesto obstálo iba na 29 percent. Personálna politika Piešťan podľa Transparency International dosiahla iba 20 percent. Informovanie verejnosti o pridelení bytov, zavedenie elektronickej evidencie a sociálna oblasť získali 15-percentné ohodnotenie. Podľa tejto mimovládnej organizácie sme najslabší (0 %) v etike a riešení konfliktov záujmu, ale aj v riadení obecných podnikov. 

Vysokými známkami Piešťany ocenili hlavne v oblasti informácií o mestskom rozpočte (50 percent), účasti verejnosti na rozhodovaní (64 percent), pri verejnom obstarávaní a zabezpečovaní služieb (77 percent) a najlepšie sme obstáli v časti územné plánovanie (90 percent).  

Dotazník nezostavili dobre


Výskum s otázkami od organizácie Transparency International Slovensko zabezpečovala pre Piešťany prednostka mestského úradu Denisa Bartošová. Celkové priemerné ohodnotenie a umiestnenie nášho mesta v stočlennom rebríčku podmienila však tým, že v dotazníku sa hodnotili iba odpovede systémom Áno/Nie.

„Otázky a celý dokument neboli objektívne. K jednotlivým oblastiam som pridala i vysvetľujúce komentáre, no tie neboli zahrnuté do konečného hodnotenia. Myslím si, že Piešťany sú jedným z najtransparentnejších miest na Slovensku. Ako jedni z prvých sme začali využívať elektronické aukcie a takéto obstarávanie majetku. Tento krok ocenila v minulosti práve organizácia Transparency International,“ vysvetlila D. Bartošová.

Dve oblasti podľa vyhodnotenia Mesto Piešťany nemá rozvinuté alebo využíva na nula percent. „V meste sme nezriadili etický kódex, no to však neznamená, že by sa ľudia na úrade správali neeticky,“ povedala prednostka. Zaskočili ju tiež odpovede z iných miest, že využívajú služby elektronickej podateľne: „Považujem to vzhľadom na súčasnú legislatívu za klamstvo, pretože elektronické podateľne ešte oficiálne neexistujú. Je to z toho dôvodu, že doteraz nie je možné využívať elektronický podpis v plnom rozsahu. Vtedy by mal občan možnosť prostredníctvom prístupových kódov sledovať proces napĺňania jeho žiadosti. Aj v prípade Piešťan však môžeme hovoriť o elektronickej registrácii, ktorú máme zavedenú. V tejto registratúre vedieme podania, žiadosti a poradovníky na zariadenia sociálnej starostlivosti, ale vôbec nemôžeme hovoriť o podateľni.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila