Čo robiť v prípade mimoriadnej udalosti

  • Nezaradené
  • 18. novembra 2010, 23:07
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Tento rok sme i v Piešťanskom okrese zaznamenali niekoľko mimoriadnych udalostí. Pravdepodobne najviac ľudí zasiahol požiar PT Univerzál. Okrem toho mali počas letných mesiacov v niekoľkých obciach v okolí Piešťan problémy so záplavami. V týchto prípadoch by ľudia mali poznať základné úlohy a opatrenia na ochranu života, zdravia a majetku, a tiež zásady prvej pomoci.

Poznáte varovné signály?



Ochrana obyvateľstva a zdravia spočíva hlavne v organizovaní, riadení a vykonávaní záchranných prác. Patrí sem i poskytovanie predlekárskej a lekárskej pomoci, vyslobodzovanie osôb, hlásenie udalostí, zabezpečenie úkrytu či evakuácia.

Pri živelných pohromách a katastrofách sa neubránime panike, ktorá však často spôsobuje viac strát na ľudských životoch a škôd ako samotná havária. Pri takýchto nepredvídateľných udalostiach treba poznať niekoľko zásad správania sa.

Na varovanie obyvateľstva slúžia varovné signály. Všeobecné ohrozenie  rozpoznáme  podľa dvojminútového kolísavého tónu sirén. Ohrozenie vodou sa ohlasuje šesťminútovým stálym tónom. Dvojminútový stály tón sirény bez opakovania je signál, že už nič nehrozí. Sirény sa spravidla preskúšavajú každý druhý piatok v mesiaci o dvanástej hodine, a to dvojminútovým stálym tónom.
Ak zaznie signál, ľudia by mali počúvať, aká núdzová situácia nastala. Podľa druhu varovného oznámenia treba vyhľadať úkryt, prípadne zostať doma alebo vojsť do najbližšej budovy. V prípade, že vás varovný signál zastihne v aute, treba vozidlo opustiť a vyhľadať rýchlo úkryt.

K ďalším opatreniam v prípade mimoriadnej udalosti patrí: uzavrieť a utesniť okná, dvere a vetráky; zapnúť rozhlas alebo miestnu televíziu a sledovať hlásenia.

Základné pojmy v civilnej ochrane


Mimoriadna situácia je čas, keď môže dôjsť k ohrozeniu života, zdravia alebo majetku. Počas tejto doby sa vykonávajú opatrenia na záchranu života a činnosti na znižovanie rizika a šírenia následkov mimoriadnej udalosti.
Mimoriadnou udalosťou označujeme živelnú pohromu, haváriu, katastrofu alebo teroristický útok. Ďalej tiež poznáme pojem ohrozenie, čo predstavuje obdobie, počas ktorého môže vzniknúť nebezpečenstvo a šírenie živelnej pohromy či havárie.

Záchranné práce sú činnosti na záchranu života, osôb alebo majetku. Ich súčasťou je i zabránenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti. Pod sebaochranou rozumieme pomoc vlastnými silami a prostriedkami. Núdzové zásobovanie je zabezpečenie dočasného minimálneho stravovania, dodávok pitnej vody a poskytovanie základných potrieb osobám, ktoré sú postihnuté mimoriadnou udalosťou.

Zásady prvej pomoci


Pod pojmom prvá pomoc rozumieme súbor jednoduchých opatrení, ktoré môžu byť použité v každom čase, na každom mieste, a ktoré môžu zachrániť život, zabrániť zhoršeniu zdravotného stavu a urýchliť zotavenie. Pokiaľ sa nachádzate pri niekom, kto potrebuje prvú pomoc, bez ohrozenia vlastného života zistite, čo sa vlastne stalo a ako prvého ošetrite najťažšie zraneného. Zavolajte zdravotníkov alebo známu 112-tku. K zásadám prvej pomoci patrí: zastavenie život ohrozujúceho krvácania, zaistiť voľnosť dýchacích ciest, poskytnúť nepriamu masáž srdca a zaistiť protišokové opatrenia.

(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava