FOTOGALÉRIA: Evanjelici si uctili Adama Trajana

  • Spravodajstvo
  • 17. novembra 2010, 23:38
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Piešťanskí evanjelici uplynulú nedeľu zasvätili pamiatke na českého exulanta z Benešova, kňaza Adama Trajana. Obyvatelia nášho mesta poznajú jeho básnickú tvorbu najmä z nápisu titulu oslavnej básne z roku 1642 – Saluberrimae Pistinienses Thermae (Zdraviu najprospešnejšie Piešťanské kúpele), ktorý zdobí priečelie Kolonádového mosta.

Už o pol desiatej ráno sa rozozvučali zvony na piešťanskom evanjelickom kostole, aby privítali veriacich na bohoslužbe. V slávnostnej kázni farára českobratskej cirkvi evanjelickej v Benešove, Tomáša Trusinu, odzneli myšlienky o nemocných, ktorých v dobách, keď Kristus žil, zdraví priviedli do synagógy za Kristom. „Nemocný nie je iba ten, čo je chorý, ale slovíčko nemocný opisuje človeka, čo nemá silu – k práci, k nádeji, k viere…“ uviedol Trusina. „On, Ježiš Kristus, je tu pre všetkých, čo sa cítia slabí v kranflekoch…“ a opísal myslenie i konanie Ježiša Krista v Kafarnau, kde Ježiš síce mohol zarábať obrovské peniaze ako zázračný liečiteľ, ale neurobil to, lebo jeho poslanie bolo iné. Aj Trajan mohol ostať v rodnom Benešove, a predsa sa ako exulant vydal do vzdialenej, cudzej zeme. Aj preto možno samotní Benešovčania o jestvovaní svojho slávneho rodáka „Adama Trajanského“ veľa nevedia. Priznal to aj kňaz Tomáš Trusina.

Popoludní si pamiatku A. Trajana pripomenuli pri prameňoch na Kúpeľnom ostrove a následne sa konalo kladenie vencov pri pamätníku Adama Trajana v mestskom parku. Na piete sa zúčastnili predstavitelia mesta, kúpeľov a evanjelickej cirkvi. O pol hodinu nato zaznelo pásmo slova a hudby v sieni Betezda, ktorá sa nachádza pri evanjelickom kostole na Štefánikovej ulici. Vystúpil na ňom spevokol katolíckych veriacich Coro Laudamus aj evanjelický spevácky zbor. Súčasťou pásma bola prednáška o vzťahu Piešťan a Adama Trajana i recitácia básní velikána. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava