Golf je šport pre každého (1.)

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. novembra 2010, 12:13
  • Autor:(IP)/Ivan Paulech, zdroj: www.golfonline.sk

PIEŠŤANY – Golf je stará hra, ktorá sa postupom času rozšírila do celého sveta. V súčasnosti si týmto športom kráti voľné chvíle čoraz viac ľudí. Nie je to teda žiadna zábavka pre vyvolených či boháčov. V minulých vydaniach Piešťanského týždňa sme vám predstavili históriu pôvodného, ale aj obnoveného golfového ihriska. V tejto časti sa budeme venovať základným pravidlám golfovej hry a tiež golfovej etike.

Hranie golfu sa berie ako priateľské stretnutie a dnes sa na golfových ihriskách po celom svete stretáva množstvo ľudí, študentov, priateľov a spolupracovníkov. Je to hra, v ktorej sa prepája technika a intelekt. Sila, výdrž či iné fyziologické vlastnosti sú až na druhom mieste. Je to individuálny a bezkontaktný šport. Každý hráč má svoju loptičku a vďaka hendikepovému systému vek golfistov nehrá významnú úlohu.

Základné pojmy


Golf, zjednodušene, sa hrá na ihrisku pomocou golfovej palice a loptičky. Podstatou hry je dostať loptičku z odpaliska do jamky, a to čo najmenším počtom úderov, a poraziť súpera či ihrisko.

Golfové ihrisko je priestranstvo, na ktorom sa nachádza štandardne osemnásť jamiek. Existujú aj deväť jamkové, ale počas hry sa takéto ihrisko prejde dvakrát. Jamka je základom ihriska. Každá začína odpaliskom, pokračuje dráhou (fervejou) a končí jamkoviskom s jamkou, ktorá je označená zástavkou. Jamky majú rôznu dĺžku, a to od 90 do 550 metrov. Golfová hra (kolo) sa začína odpalom na prvej jamke a končí sa vo chvíli, keď lopta spadne do jamky na osemnástej jamke.

Na dráhe alebo ferveji je krátka pokosená dráha, kde je ľahko vidieť loptičky. Táto časť je lemovaná vyššie pokosenou trávou – rafom. Ten býva hustý a predstavuje jednu z prekážok pre golfistov. Jamkovisko – grín pozostáva z najkvalitnejšieho a hustého nakrátko pokoseného trávnika. Tu sa nachádza jamka so zapichnutou vlajkou. Podľa golfovej etiky hráči musia upraviť každé drobné znehodnotenie grínu po dopade loptičky. Jamky sú označené tzv. parom. Ide o teoretický počet úderov, na ktorý by sa mala jamka zahrať. V rámci golfových areálov funguje i cvičná lúka – driving range. Je to miesto s prírodnými alebo umelými odpaliskami, určené na tréning. Súčasťou sú tu i cvičné gríny.

Ku golfovej hantírke patrí neodmysliteľne i označenie – slovíčko hendikep. Je to spôsob, ako môžu hráči rozličných výkonnostných kategórií spolu súperiť. V tomto systéme hráč nehrá proti absolútnemu počtu rán ostatných, ale proti ich relatívnemu výkonu voči ich vlastným hendikepom. Je to číslo, ktoré vyjadruje hráčovu výkonnosť a tiež koľko rán hráč priemerne zahrá nad či pod par ihriska. Hráči, ktorí sú zaregistrovaní v Slovenskej golfovej asociácii, majú hendikep určený s presnosťou na jedno desatinné miesto.

Nie každý odpal je rovnaký


Laikom by sa mohlo zdať, že hráči odpaľujú loptičky takmer stále rovnako, že rozdiel je iba vo výbere palíc. Nie všetky údery sú však rovnaké. Palice hráči vyberajú podľa terénu, povrchu dráhy, grínu, ale aj smeru a rýchlosti vetra. Odpal alebo drive je úvodná rana z odpaliska. Má byť dlhá a presná. Dlhá prihrávka je rana z ferveje alebo polohy v prekážke s cieľom dosiahnuť grín. Záchrannou ranou sa označuje odpal z prekážky či zlej pozície. Krátka rana, nízka prihrávka na grín s dlhším dobehom lopty je označovaná ako čip. Ďalším odpalom je pič (lob) – krátka vysoká rana na grín s rýchlym zastavením. Väčšinou sa hrá so špeciálnou palicou. Pat je finálny úder na gríne s cieľom dostať loptičku do jamky. Hook alebo slice je rana, ktorá letí krivo, teda je výsledkom chybného úderu.

Ako začať trénovať


Predtým, ako sa postavíte na golfové ihrisko, treba si nájsť trénera a absolvovať základný golfový kurz. Tréneri ukážu začiatočníkom golfové švihy, ale oboznámia ich tiež s pravidlami, zásadami a etikou golfu. Po skončení kurzu by mali byť účastníci pripravení na teoretické a praktické golfové skúšky. Po ich zvládnutí sa môžu naplno pustiť do hrania golfu.

(Pokračovanie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav