V bojnianskom hradisku sídlili kniežatá

  • Cestovanie
  • 13. novembra 2010, 09:37
  • Autor:S použitím materiálov z www.archeol.sav.sk, www.equark.sk spracovala R.Hulmanová

BOJNÁ – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Bojnej.

Stredoveké hradisko nad obcou Bojná sa nachádza v horách Považského Inovca, na mieste, kde sa stretávalo Považie s Ponitrím. V roku 2008 výskumníci z Archeologického ústavu SAV v Nitre pod vedením Karola Pietu uskutočnili nad obcou výskum, pri ktorom sa zameriavali na strednú časť vnútorného areálu hradiska. Samotné hradisko obopínali valy, ktoré boli miestami vysoké zvonku osem metrov a zvnútra 3,5 m. Opevnenie smerovalo k Považiu, odkiaľ zvyčajne prichádzali nepriatelia. Archeológovia odkryli zahĺbené i nadzemné časti pôvodných obytných objektov. V opevnenom hradisku z čias Pribinovho kniežatstva sa tu nachádzali kamenné a hlinené pece, ale i výrobné dielne. Ďalej výskumy preukázali prítomnosť priekopy a ochranného valu.

Bojná ponúkla výskumníkom vzácne archeologické predmety, keramiku či šperky, ktoré patrili príslušníkom kniežacieho rodu. K významným nálezom však patrí najmä srdce zvona a pozlátené plakety, ktoré boli súčasťou zvona a sú dôkazom prítomnosti kresťanskej misie. Plakety boli súčasťou prenosného oltára z dreva a nápisy na plaketách sú v latinčine. Zvony sú prejavom umenia 9. storočia a jediný zvon nájdený v celistvosti zaraďujeme medzi päticu takýchto zvonov na celom svete. Podľa názoru archeológov bola Bojná sídlom kniežatstva, kresťanským miestom, ale i centrom obchodu a služieb, čo dokladujú nálezy z oblasti kováčstva.

Kováčstvo zastávalo dôležitú funkciu v živote hradiska, keďže kováči vyrábali všetky potrebné predmety pre poľnohospodárstvo, ale venovali sa i výrobe zbraní. Závery výskumu v Bojnej sú prítomné v stálej expozícii miestneho múzea. Cesta z obce k valom vedie okolo Ranča pod Babicou, ďalej pokračuje lesnou cestou, po ktorej je možný prístup i autom až po poľovnícku chatu. Odtiaľ je to k valom už len niekoľko minút príjemnou vychádzkou v lese. Samozrejme, mali by sme byť ohľaduplní a zbytočne nevstupovať na ohradené a zakázané miesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj