Recept: Víťazný jablkový rez z Jesienky
PIEŠŤANY – Najlepšiu jablkovú špecialitu Mikroregiónu nad Holeškou upiekli na súťaži v Rakoviciach dobrovoľné darkyne krvi z Krakovian. Predsedníčka Miestnej organizácie SČK Elena Krestová nám priniesla na tanieriku posledný „zachránený“ kúsok parádnych jablkových rezov.
Najskôr sme si koláčik odfotili, potom sme sa doň s chuťou zahryzli. Voňal i chutil vynikajúco – jemne sladko a šťavnato.
Tu je recept:
Potrebujeme:
Na cesto: 350 g hladkej múky, 200 g masla (Palmarin), 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany. Na plnku: višňový džem, 1,5 kg jabĺk, 4 PL kryštálového cukru, škoricový cukor, vanilkový cukor, Zlatý klas, 1 dl vody, piškóty. Jablká, cukor, škoricu a vanilku dáme dusiť, keď sa jablká udusia, pridáme vodu, v ktorej sme rozmiešali Zlatý klas, a necháme vychladnúť. Na polevu: 300 g práškového cukru, šťavu z polovice citróna, 2 Pl rumu, 1 PL oleja, čokoládu na prekvapkanie (dekorácia). Suroviny zmiešame a vylejeme na hotový upečený rez.
Postup:
Suroviny na cesto spolu zmiesime a rozdelíme na dve časti. Polovicu cesta rozvaľkáme na plech, potrieme višňovým džemom a vylejeme jablkovú plnku. Posypeme rozmrvenými piškótami, zakryjeme druhou polovicou cesta a dáme piecť asi na 25 minút do vyhriatej rúry s teplotou 200 stupňov Celzia. Na vychladnutý zákusok dáme polevu a pokvapkáme roztopenou čokoládou.