Deanke, ktorá prežila pád, vysnili Modré z neba

  • Spravodajstvo
  • 1. novembra 2010, 17:01
  • Autor:V. Dusíková

PIĚŠŤANY – Hroznú tragédiu prežili mladí rodičia z nitrianskeho sídliska Klokočina, keď minulý rok v júni cez sieťku na okne piateho poschodia vypadli ich dvojročné dvojčatá. Prežila iba Deanka. Jej priateľka jej vysnívala pobyt v Adeli Medical Centre v Piešťanoch.

Doma bol vtedy otec so šesťročným synom Dáriusom. Údajne chystal dvojičkám kúpeľ a neposedné deti vyliezli na parapet v detskej izbe, vytlačili sieťku na hmyz… Osudná chvíľka nepozornosti spôsobila, že Damiánko pád z asi osemnásťmetrovej výšky neprežil a jeho sestrička Deanka bojovala o život. Svetlovlasé dievčatko previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave na Kramároch s poranenou chrbticou, hrudníkom a vnútornými orgánmi. Aby lekári dievčatko zachránili, udržiavali ju v umelom spánku.


Rok prešiel, tragédia zmenila život v rodine, na synčeka sa zabudnúť nedá, ale život ide ďalej. Starať sa treba o živých – hlavne o Deanku, ktorej pád zanechal stopy na zdraví. Dievčatko bolo schopné vykonať len pár krokov. A tak zhodou rôznych náhod, okolností a vďaka láske a porozumeniu sa Deanka aj s mamičkou ocitli v piešťanskom Adeli medical centre. Liečebný pobyt jej vysnila priateľka Petra prostredníctvom relácie Modré z neba. Deankine krôčky a jej úsmev, ktorým očarila nielen rehabilitačné pracovníčky, ale aj moderátora Vila Rozborila, môžete uvidieť už v túto stredu večer v televízii Markíza.

Po týždni už prešla sedemdesiat krokov


Do Adeli centra sme prišli v okamihu, keď režisérka TV Markíza spolu s kameramanom natáčali rozhovor s rodinou, ktorej dcérka vysnívala Deanke pobyt v tomto zariadení.
((myvideo:1))
Len čo kameraman vypol kameru, ponáhľal sa so štábom za Deankou, ktorá sa práve nachádzala aj s mamičkou a rehabilitačnými pracovníčkami vo veľkej, slnkom prežiarenej telocvični. Deanka mala na sebe oblečený špeciálny Adeli oblek, pomocou ktorého sa dokázala udržať na nôžkach. Za obe ruky ju držali rehabilitačné pracovníčky, hrali sa s ňou, odvádzali jej pozornosť, aby sa dievčatko zaujímalo skôr o balón a loptu, ako o chodenie.  Deanka kopala do balóna a snažila sa ho dobehnúť.
„Keď k nám Deanka prišla, bez opory prešla sama len niekoľko krokov. Viac menej štvornožkovala,“ povedala nám pracovníčka Adeli Medical Centra, Ľudovíta Hlobeňová.  Dievčatko absolvovalo každý deň dvojhodinové neurofyziologické cvičenie v už spomínanom Adeli obleku, hodinovú celotelovú masáž, laserovú a kyslíkovú terapiu,  špeciálne termo – kryokontrastné vyšetrenie, bahenné zábaly, ale aj hodiny logopédie a manuálnej terapie. „Po prvom týždni už prešla sama bez pomoci matky viac ako 70 krokov,“  chválila účinky liečby L. Hlobeňová.
„Obom sa nám tento pobyt veľmi páčil a určite by sme si ho chceli zopakovať,“ povedala nám Deankina mamička počas masáže, pri ktorej dievčatko veľmi aktívne pomáhalo tete masérke natrieť masážnu emulziu na bosé nôžky.  Deanke ešte predtým priložili na chorý chrbátik parafínový zábal, zatočili ju do prikrývky a kým teplo pôsobilo,  malú dievčinku zabávala mamička skladaním puzzle.Na rozlúčku s obľúbenou pacientkou usporiadali v Adeli Medical Centre večierok. Rozdávali na ňom diplomy aj veľkú medailu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel