V Hubine varila guláš, dokonca súťažne, aj starostka

  • Spravodajstvo / Región
  • 30. októbra 2010, 11:09
  • Autor:Štefan Gregorička

HUBINA – Len týždeň po varení slivkového lekváru zorganizovali v Hubine ďalšiu zaujímavú akciu. Tentoraz sa tu z iniciatívy starostky Jany Myjavcovej konala súťaž vo varení guláša s názvom Hubinský kotlík. S nápadom zorganizovať ju prišiel poslanec Juraj Borovský, ktorý sa zúčastnil na podobnej akcii v Jablonici. Okrem domácich družstiev prišli na Hubinu variť guláš aj Tomáš Lúčanský s Radovanom Horinom z Veselého.

Na malom námestí pred obecným úradom sme mohli vidieť kotlíky rôznych veľkostí. Niektoré boli v tradičnej kotline, no našli sme tu aj kotlík na trojnožke. Aj oblečenie jednotlivých kuchárov bolo rôzne. Každé družstvo dostalo od organizátorov po päť kilogramov mäsa, cibuľu, dva bochníky chleba, drevo na kúrenie a misky s lyžičkami. „Zemiaky sme im nedávali, pretože nie každý ich dáva do guláša. Kto chcel variť guláš aj so zemiakmi, ten si ich musel priniesť z domu,“ vysvetlila nám hlavná organizátorka súťaže, starostka Hubiny Jana Myjavcová.
Tá bola zároveň aj členkou hodnotiacej poroty, navyše jednou zo súťažiacich. Na našu otázku, či nejde v tomto prípade o stret záujmov, nám odvetila, že najviac času strávia pri varení jej kolegyne Milka Galová a Jolana Lazarová. Prezradila nám, že obe sú poslankyňami obecného zastupiteľstva.
Hubinskú súťaž vo varení guláša možno smelo nazvať predvolebnou, pretože okrem úradujúcej starostky varil guláš aj kandidát na starostu v blížiacich sa komunálnych voľbách, Ján Paulech. Práve on pred týždňom organizoval súťaž vo varení lekváru a teraz si to vyskúšal s gulášom. „Rád podporujem takéto súťa-
že, pretože je to spestrenie života na dedine,“ prezradil nám kandidát na starostu.

Zaujímavou dvojicou boli Marek Svetlák s manželkou Ingrid. Svadbu mali len nedávno, takže teraz si mohli na verejnosti vyskúšať, ako im ide spoločné varenie. Ich družstvo však malo nelichotivý názov – Chrapúni. „Všetkému je na vine manželkin bratranec, ktorý nás raz pri degustácii oslovil otázkou: Čo vy, chrapúni? Hoci je to hanlivý výraz, z recesie sme si ho na dnešnú súťaž dali. Neprišli sme sem však vyhrať, ale chceme na vlastnej koži zažiť atmosféru takejto súťaže,“ priznal sa nám Marek. Podobný názor mal aj Tomáš Lúčanský z Veselého: „Boli sme pozvaní, tak sme si prišli otestovať svoje kuchárske umenie v súťaži s domácou presilou. Uvidíme, ako dopadneme,“ zdôvodnil prítomnosť na Hubinskom kotlíku Tomáš.

Každé súťažiace družstvo zaplatilo štartovné 20 eur, preto mohlo guláš po vyhodnotení súťaže podľa ľubovôle predávať alebo rozdávať. Porota na čele so Štefanom Majeríkom, v ktorej boli napríklad aj miestny farár Peter Ručka a starosta susedných Moravian Peter Hulman, vyhlásila za víťaza prvého ročníka Hubinského kotlíka trio Milka Galová, Jolana Lazarová a Jana Myjavcová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava