ZÁHRADA: Chryzantémy potrebujú svetlo a kompost

  • Nezaradené
  • 27. októbra 2010, 09:49
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako si dopestovať chryzantémy.

Chryzantémy (Chrysantemum L.) sú kvetiny, ktoré využívame najmä na výzdobu hrobov alebo cintorínov, a ich charakteristickú vôňu sme u nás zvykli spájať so sviatkom Všetkých svätých.

Šľachtiteľskou prácou sa však vzhľadová pestrosť chryzantém rozširuje a rozrastajú sa aj možnosti ich využitia. Slúžia aj na výzdobu miestností pri rôznych príležitostiach, sú súčasťou gratulačných kytíc. Ich prednosťou je najmä to, že rezané kvety vydržia v dobrej kondícii pomerne dlho. Pôvodné kvety boli žlté, o čom svedčí i doslovný preklad ich mena v pôvodnej vlasti – zlatá kvetina. V Číne vznikli aj prvé kultúrne formy. Odtiaľ sa dostali do Japonska, kde sa tešia neobyčajnej obľube, ktorá prerástla až do kultu.

Výsledkom veľkého záujmu o túto kvetinu je široká paleta nových vyšľachtených foriem. Chryzantéma pravá je dnes jednou z najprešľachtenejších záhradných kvetín. Výška rastlín, tvar i farba kvetov sú značne rozdielne podľa odrôd. Drobnokveté aj veľkokveté, jednoduché i plné sú v širokej škále farieb a odtieňov. Na záhradné pestovanie sú vhodné najmä otužilé odrody, kvitnúce od konca augusta do neskorej jesene. Všetky chryzantémy vyžadujú úrodnú pôdu, slnečné stanovište, chránenú polohu a dostatok vlahy v období rastu. V plnej kráse sa ukážu najmä v teplejších oblastiach a za suchého jesenného počasia. V podhorských krajoch sa uplatnia iba skoré odrody. Za daždivého a hmlistého počasia sa kvety znehodnocujú hnednutím. Veľkokveté odrody používame na rezanie, nižšie a drobnokveté vysádzame na obruby záhonov a do blízkosti vždyzelených krov.

Rozmnožujeme ich delením a odrezkami v jarnom období. Podľa tvaru kvetu sú roztriedené do viacerých skupín. V našich záhradách sú rozšírené najmä jednoduché, pompónovité a pologuľovité ako aj veternicovité alebo ihlicovité. Chryzantémy s jemnou horkastou vôňou sú typickou kvetinou jesenných záhrad a cintorínov. Uplatňujú sa v hriadkach trvaliek, v predzáhradkách i na terasách a balkónoch. Do plnej krásy sa rozrastú iba v priaznivých podmienkach. Vyžadujú slnečné miesto a priepustnú pôdu. Zamokrená poloha je ich nepriateľom. Potrebujú i dávku živín – kompost alebo zrelý maštaľný hnoj. Po odkvitnutí rastlinám citlivejším na zimu zrežeme výhony asi na päť centimetrov od zeme a zakryjeme ich lístím alebo čečinou. Môžeme ich však aj vybrať zo zeme i s koreňovým balom a uložiť v drevenej debničke do pivnice, kde môžu prezimovať pri teplote 5-8 °C.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav