Zázrak menom jablko

  • Nezaradené
  • 22. októbra 2010, 11:36
  • Autor:H. Vargová

PIEŠŤANY – Už pätnásty ročník súťaže o najkrajšie jablko nemusíme predstavovať záhradkárom, ktorí o nej, ale aj o jablku vedia určite dosť. Jablko však nemá svoj význam len pre záhradkárov, ale pre nás všetkých. Preto sme položili zopár otázok odborníkovi, aby nám ho predstavil.

Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., zasvätil celý svoj život zveľaďovaniu ovocinárstva na Slovensku. V praxi je od roku 1955 a pracoval vo výrobe, vo výskume, v šľachtení ovocných druhov i vo vysokom školstve ako pedagóg. Je autorom mnohých záhradníckych publikácií a v súčasnom období pôsobí ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov.

Najprv nám prezraďte, aký máte vzťah k Piešťanom a k tomuto regiónu?

– Pokiaľ ide o moju životnú dráhu, v Piešťanoch som bol od roku 1969 do roku 1977 vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby. Bol som vedúci ovocinárskeho sektora, teda som riadil svojou formou a aj riešil ovocinársky výskum na Slovensku. Odtiaľto som prešiel do Bojníc, kde som bol dvanásť rokov vo výskume a potom som išiel na univerzitu do Nitry, kde som pôsobil 21 rokov na novozriadenej Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Považujete jablko za dôležité pre konzumáciu a prečo?

– Jablko je dôležité na základe látok, ktoré obsahuje. V prvom rade má biologicky viazanú vodu, ktorej obsah sa pohybuje okolo 85 až 88 %. Teda nemusíme vždy, aj keď sme za volantom, otvárať fľašu a piť vodu. Stačí zjesť jabĺčko, to nám nahradí biologicky viazanú vodu. Potom sú to vitamíny, predovšetkým vitamín C. Jeho obsah v jablkách závisí od odrody, a je od 7 mg % v odrode Golden Delicous až 32 mg % v odrode Ontario. Dve jabĺčka denne nám pokryjú dennú potrebu vitamínu C.

Jablko ďalej obsahuje rôzne iné vitamíny, napríklad zo skupiny B a iné minerálne látky, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie človeka.Sú to rôzne užitočné soli a veľmi dôležité pektíny. Jablko obsahuje najviac pektínov spolu s egrešom. Plnia svoju úlohu najmä pri vstrebávaní vitamínu C. Keď je choré dieťa či starší človek, je dobré zjesť spolu s vitamínom C (celaskon) aj jabĺčko. Pektín v jabĺčku zabezpečí, že vitamín C sa z tela nevyplaví tak rýchlo, ale zostáva nám v organizme a napomáha procesu liečenia.

Čo z obsahu týchto látok považujete za výnimočné, čo ho odlišuje od ostatných druhov ovocia?

– Je to práve spomínaný pektín, obsah vitamínov a biologicky viazaná voda.

Líši sa obsah týchto látok v jednotlivých odrodách jabĺk?

– Áno, odroda vplýva na obsah týchto látok, ale potom je to aj nadmorská výška – to mnohí naši konzumenti nevedia. Napríklad so stúpajúcou výškou nám veľkosť plodov klesá, ale zároveň nám stúpa obsah nutričných látok, najmä vitamínu C. Máme to dokázané na základe dlhodobého výskumu v Bojniciach.

Kedy môže byť jablko pre človeka nebezpečné?

– Táto otázka je dosť ťažko zodpovedateľná. Jablko môže byť nebezpečné vtedy, keď je „podtrhnuté“ tak, že je nezrelé, to môže spôsobiť žalúdočné problémy najmä u detí. Môže byť nebezpečné aj vtedy, keď nám zo stromu spadne na hlavu. Inak ho ja považujem za dobro, krásu, lásku, zdravie a úžitok. Považujem ho za najvzácnejší druh ovocia. Rád to vyjadrujem na prednáškach, že jablko je sesternica ruže a ruža je kráľovnou kvetov. Je to teda kráľovské ovocie.

Hovorí sa, že červíka môžeme nájsť len v zdravom jablku. Je to pravda?

– Je to pravda. Aj ten červík si vyberá a je zaujímavé, že v niektorých štátoch sú červivé jablká finančne hodnotené vyššie ako zdravé jablká. Aby sme sa vyjadrili odborne, červíkom v jablku je obaľovač jablčný. Tam, kde sa robia postreky, červíka nenájdeme.

Môžete spomenúť nejakú chorobu alebo škodcu jabĺk, ktorý ich robí nekonzumovateľnými?

– Áno, je to známa erwinia amylovora – spála ružokvetých, o ktorej sa na Slovensku ešte nevie veľa. Môže to byť aj viróza – metlovitosť, ktorá spôsobí to, že namiesto krásneho veľkého jablka narastie iba malé, aj keď sa robí dobrá prebierka plodov. A pochopiteľne, keď je jablko veľmi napadnuté chrastavitosťou, takže neláka človeka. Ale v tomto prípade stačí odstrániť šupku a jabĺčko skonzumovať.

Všetko, čo vás zaujíma o jablkách, taktiež aj profesora Hričovského môžete nájsť na výstave JAHRADA (jablko x hruška x záhrada) v dňoch 27.-29. októbra na výstavisku v Trenčíne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín