Hubinské jablko roka je zo záhradkárskej osady Bašta

  • Spravodajstvo / Región
  • 22. októbra 2010, 11:13
  • Autor:Štefan Gregorička

HUBINA – Už po ôsmy raz pripravili záhradkári z osady Nad Mlynom výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. V priestoroch kultúrneho domu v Hubine sa predstavilo s plodmi svojej celoročnej práce 28 záhradkárov.

Okrem domácich z osád Nad Mlynom a Bašta sa tu prezentovali aj niektorí záhradkári z okolia. Súčasťou výstavy bolo opäť aj varenie lekváru, ktoré zabezpečovalo občianske združenie Marhát so sídlom v Hubine, a výstava fotografií Jozefa Radošinského.

„Tento rok bol pre záhradkárov katastrofálny, preto niektorí z troch desiatok našich členov žiadne vzorky svojej úrody na výstavu nepriniesli. Napriek tomu tu máme 96 vzoriek jabĺk, ďalej sú tu hrušky a dule. Zo zeleniny sú zastúpené takmer všetky druhy, ktoré sa v našich záhradkách pestujú. Vo veľkom počte sú tu aj tekvice, z ktorých dokonca máme na pódiu urobenú aj stonožku,“ pochválil sa predseda záhradkárov z osady Nad mlynom Karol Pobiecký. Najlepšie exponáty ešte pred začiatkom výstavy vyhodnotila porota. Podľa nej najkrajšie jablko i najkrajšiu kolekciu jabĺk vystavoval Andrej Herman.

Zo zeleniny bola najvyššie ocenená kolekcia, ktorú vystavovala rodina Rehákovcov. Dana Miháliková bola zasa ocenená za tekvice a žiaci miestnej materskej školy dostali diplom za kresby. Súťaž verejnosti o Hubinské jablko roka vyhralo spomedzi 19 vystavených vzoriek jablko od Jozefa Klementa zo záhradkárskej osady Bašta.

Výstavu ovocia a zeleniny si nenechali ujsť ani dvaja záhradkárski nestori, 85-ročný František Muhál a o rok mladší Ján Ďuračka. Prvý z nich učil 14 rokov na Záhradníckej škole v Malinove. Pochválil sa nám, že vo svojej sedemárovej záhradke dopestoval voľakedy ročne aj 35 „metrákov“ jabĺk. Teraz už sám na všetko nestačí a musia mu pomáhať členovia rodiny. Ján Ďuračka sa venuje pestovaniu ovocných stromčekov a niekoľko venoval aj ako ceny pre najlepších vystavovateľov. Napriek svojmu veku ešte stále aktívne pracuje v záhradke. Voľakedy sa staral aj o 400 stromov, no ako sa nám priznal, teraz ich má oveľa menej.

Veľkej pozornosti sa v Hubine tešila aj výstava 50 farebných fotografií miestneho fotografa a historika Jozefa Radošinského i ukážka varenia lekváru tradičným spôsobom na nádvorí kultúrneho domu. Pri jeho miešaní sa postupne vystriedali takmer všetci návštevníci výstavy. „Tentoraz sme varili lekvár výlučne z hubinských sliviek, kým vlani sme mali aj z Bošácej, pretože našich bolo málo. Lekvár sa varil zo 60 kilov sliviek, ktoré nám darovali naši členovia z celej Hubiny. Aj vďaka tomu tu majú zastúpenie slivky z dolného a horného konca i stredu obce. Naši členovia nám pomáhali aj s varením lekváru. Je ho asi 30 kg a dávkujeme ho do malých trojdecových pohárov,“ prezradil nám predseda občianskeho združenia Marhát Ján Paulech.

Čerstvý slivkový lekvár mohli návštevníci ochutnať aj v tradičných lokšiach, ktoré napiekli ženy z Hubiny a na výstave ich natierali lekvárom a posýpali makom Milka Petrgálová a Katarína Reháková. Okrem lokší boli po prvý raz k dispozícii aj lángoše, víno a burčiak, ktorý čapoval Štefan Petrgál. Ten však mal na starosti nielen bar, ale dohliadal aj na miešanie lekváru. Ako nám prezradil Ján Paulech, v budúcnosti by radi zorganizovali vo varení lekváru aj súťaž družstiev z okolitých obcí. Tento nápad odobrila aj starostka Jana Myjavcová: „Tradíciu výstavy a varenia lekváru chceme zachovať aj pre budúce roky a súťaž v jeho varení by bolo pekným spestrením tohto podujatia.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín