Vrškárska liga v tenise neregistrovaných napísala 25. kapitolu

  • Šport / Tenis
  • 21. októbra 2010, 11:29
  • Autor:(na), Foto: archív Š. Gregoričku

PIEŠŤANY – V Piešťanoch sa už celé desaťročia hrajú viaceré súťaže pre neregistrovaných športovcov. Minifutbalová liga patrí určite medzi najstaršie na Slovensku, veď sa začala hrávať už v 60. rokoch minulého storočia.

Z ďalších súťaží, ktoré sa v našom meste hrajú dodnes, sa teší obľube medzi neregistrovanými športovcami mestská liga v kolkoch a Vrškárska liga v tenise.

Len pre jednotlivcov


Tenisová súťaž však ako jediná nie je určená kolektívom, ale jednotlivcom nad 35 rokov. V tomto roku napísala už svoju 25. kapitolu. Keďže súťaž sa hrá systémom každý s každým, počet jej účastníkov bol limitovaný na 14. Do jubilejného ročníka sa však pôvodne prihlásilo rekordných 15 hráčov, no napokon ju odohrali len desiati. Najstaršími z tejto desiatky boli 74-ročný Rudolf Benko a o štyri roky mladší Milan Kurtiš.

Pri zrode tejto netradičnej súťaže boli v roku 1986 bratia Anton a Augustín Gudiakovci, Mikuláš Brezovan, Pavol Rebro, Oto Duchaj a Štefan Gregorička. Práve posledne menovaný prišiel s myšlienkou vytvoriť takúto súťaž a dlhé roky bol aj jej šéfom. „Spočiatku sme hrávali bez toho, že by sme výsledky svojich zápasov evidovali. Neskôr sme si založili súťaž, aby to bolo zaujímavejšie. Hrali sme každý s každým a ten najlepší dostal na konci sezóny putovný pohár, ktorý nám dal vyrobiť jeden zo zakladajúcich členov, dnes už nebohý Pavol Rebro. Pohár je vyrobený z nereze, a keďže jeho steny sú dosť hrubé, je aj poriadne ťažký,“ zaspomínal si na začiatky Vrškárskej ligy jej zakladateľ.

Začal to A. Gudiak


Prvým víťazom tejto ligy bol Anton Gudiak, ktorý ju vyhral päťkrát. Vďaka tenisu sa neskôr dal aj na vypletanie rakiet a dnes ich vypletá aj pre reprezentačné daviscupové mužstvo Slovenska. Tóno, ako ho všetci v tenisovej brandži volajú, už dnes Vrškársku ligu nehráva. Nebol ani na vyhodnotení jubilejného 25. ročníka. „Rád by som si prišiel pospomínať, ale práve v tom čase som bol s tenisovou reprezentáciou Slovenska na daviscupovom zápase v Bielorusku. Okrem toho som pracovne dosť vyťažený, takže na tenis nemám toľko času ako kedysi,“ zdôvodnil svoju neúčasť na záverečnom bankete A. Gudiak.

Vrškársku ligu hrali aj viacerí známi športovci, ktorí reprezentovali svoje mesto v iných športoch – či už futbale, hádzanej, plávaní, lyžovaní, volejbale, kolkoch a ďalších športoch. Najznámejším z nich bol iste účastník olympijských hier v Helsinkách a Melbourne, plavec a vodný pólista Ladislav Bačík, ktorý vyhral súťaž dvakrát. Medzi víťazmi figuruje aj súčasný prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. Počas štvrťstoročia si zahralo Vrškársku ligu takmer 50 hráčov. Okrem domácich ju hrávali aj traja tenisoví veteráni zo zahraničia, ktorí pôsobili v Piešťanoch: Teo Schaumlöffel z Nemecka, Jan Mencl zo susednej Českej republiky a Craig Brickman z USA.

Kto zdolá Hanica?


V posledných ročníkoch v súťaži dominuje Vladimír Hanic, ktorý v tomto roku vyhral Vrškársku ligu po siedmy raz. Piešťanský rodák síce v súčasnosti býva vo Vrbovom, no ani to mu nebráni hrať v tejto zaujímavej súťaži. „Som rád, že vyhrávam, no v posledných rokoch je to čoraz ťažšie. Okrem dlhodobej súťaže sa totiž začalo aj play-off, kam postupujú štyria najúspešnejší z dlhodobej súťaže. Práve v play-off sa dá pomiešať poradím zo základnej časti. Všetky zápasy tohtoročnej nadstavby boli veľmi vyrovnané, veď sa skončili 2:1 na sety. Ja som sa v semifinále potrápil s Bartovicom a vo finále aj s Hrdinom,“ priznal sa Vlado Hanic. Jeho tohtoročný finálový súper, Ivan Hrdina, bol však blízko k to-
mu, aby Hanica vymenil na tróne. V rozhodujúcom treťom sete totiž viedol 4:3. „Bol som síce blízko k svojmu premiérovému prvenstvu v lige, no musím športovo priznať, že v rozhodujúcich momentoch bol Vlado lepší a prvenstvo obhájil zaslúžene,“ pochválil súpera Ivan Hrdina.

Do najlepšej štvorice play-off po základnej časti sa namiesto štvrtého hráča po dlhobobej časti a nováčika súťaže Petra Kubranského dostal Ľudovít Bartovic. „Kubranský bol v čase play-off na dovolenke, preto sme museli určiť štvrtého semifinalistu z ďalších hráčov. Najlepšiu bilanciu z nich mal Bartovic, preto si zahral semifinále on,“ zdôvodnil túto zmenu šéf súťaže Vladimír Púchy.
Základnú časť súťaže vyhral bez jedinej prehry Vlado Hanic pred Mariánom Nádaským. Ten však v play-off prehral oba zápasy a napokon skončil štvrtý. Výsledky nadstavby – semifinále: Hrdina – Nádaský 1:6, 7:5, 6:1, Hanic – Bartovic 6:7, 6:2, 6:3. V zápase o tretie miesto vyhral Bartovic nad Nádaským 1:6, 7:6,6:2, hoci v druhom sete prehrával už 2:5, a vo finále vyhral Hanic nad Hrdinom 6:4, 6:7, 6:4. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava