Starosti jednej ulice: Ulica Adama Trajana

  • Nezaradené
  • 21. októbra 2010, 11:10
  • Autor:V. Dusíková, foto: (mkm)

PIEŠŤANY – Prinášame vám nový seriál, v ktorom sa zameriame na starosti, ale aj radosti obyvateľov piešťanských ulíc. Naši reportéri sa budú zaujímať o to, ako sa vám vo vašej ulici žije a čo by ste si v nej želeli vylepšiť. Druhá lokalita, na ktorú sme sa zamerali, bola Ulica Adama Trajana. Ďalšia v abecednom poradí bude Ulica Alexandra Dubčeka. Očakávame vaše postrehy a námety. Píšte, telefonujte!

Ak by horelo, hasiči autá nepreskočia


Ulicu lemujú činžiaky, je tu aj niekoľko drobných prevádzok, autobusové zastávky, aj ambulancie lekárov i lekáreň. Na konci sa točí autobus. „Ak sem prídete, prosím vás, všimnite si vysoké obrubníky a odfoťte si ich,“ povedala nám mladá mamička, ktorá denne prechádza ulicou s detským kočíkom. „Keď schádzam z chodníka, mám problém, pretože v jednej ruke držím kočík a druhou musím pridŕžať moje staršie dieťatko, aby nespadlo. Minule sme sa pošmykli, bolo z toho plno plaču a kriku,“ dodáva obyvateľka Ulice A. Trajana.

Pripomenula, že ďalším problémom je „cikanie a kakanie“ psíkov do piesku, v ktorom sa následne hrajú deti. „Aj ihriská sú v hroznom stave a zišlo by sa vyznačiť zebru za zákrutou, keď ľudia prechádzajú od ‘pétečka‘ na náš chodník k činžiakom. Mimochodom, tá zákruta je absolútne neprehľadná, vodiči  cez  zarastené  smetiaky nevidia na chodcov,“ dodala ďalšia mamička.

„Jeden z najväčších problémov našej ulice, ale aj celého sídliska, je parkovanie vozidiel. Napriek tomu, že v časti ‘okružnej‘ Ulice M. Bela upravili plochy a zvýšil sa počet parkovacích miest, situácia v iných častiach je veľmi kritická,“ povedal nám Anton Tompoš. Podľa neho najhoršia situácia je v oblasti vnútorného bloku, v okolí plochy po bývalom Impaku. „Už v roku 2008 odsúhlasili poslanci MsZ vybudovanie parkoviska na tejto ploche, no nič sa neudialo. Lebo… vraj kríza. Napriek tomu ľudia nemajú krízu vo vedomí a po návrate domov postavia autá tam, kde to je z rôznych pohľadov možné, vhodné a úplne logické,“ dodáva A. Tompoš.

Teda aj na stavebnú parcelu po bývalom Impaku, kde by vraj mala byť tráva. V skutočnosti je tento priestor pokrytý blatom a burinou. „V tomto blate stoja autá iba preto, aby si ich vodiči ochránili životy, zdravie aj majetok. Ak by došlo znova k požiaru vo vnútornom bloku, ako sa už stalo, hasiči a ani záchranky sa tam kvôli ‘správne‘ zaparkovaným vozidlám nedostanú a môže dôjsť aj k stratám na životoch a veľkým majetkovým škodám,“ dodáva muž, ktorý sa vyzná v poisťovníctve a z rukáva sype všetky možné riziká s tým spojené.

Žiadosť a odporúčanie, dokonca od niektorých poslancov mestského zastupiteľstva, aby týchto parkujúcich nespratníkov pokutovala mestská polícia, alebo aby parkovali pred Kauflandom, je z pohľadu bývajúcich absurdné.
Na mnohých miestach tejto ulice chýbajú dopravné značky a jazdí sa iba podľa zvykového práva. Veľká časť vozidiel, ktoré stoja pri obrubníkoch, parkujú v rozpore s príslušným zákonom, neostávajú tu totiž ani predpísané tri metre na jazdný pruh pre každý smer jazdy.

Majitelia vozidiel tu parkujú tak, že ráno si autá navzájom posúvajú. Na Trajane teda nepoužívajú ručnú brzdu na zabezpečenie vozidla proti pohybu. „Mnohí si neuvedomujú, že v prípade krádeže poisťovňa neuhradí auto, lebo v čase krádeže nemalo funkčné mechanické zabezpečenie podľa konkrétnej havarijnej poistnej zmluvy,“ upozorňuje na ďalšie riziká Anton Tompoš.

Celá časť vozovky, od kotolne až po otočku autobusov bola viackrát rozkopaná a vozovka je značne poplátaná. Vznikajú tam jamy, dochádza k nadmernému poškodzovaniu áut. Na mnohých miestach sa cesta doslova prepadá. Ak by sa prepadla tak, že by poškodila prípadné inžinierske siete prechádzajúce pod cestu, mohlo by sa stať, že bude niekoľko bytoviek odpojených od vody a tepla. „Aj keď je vidno snahu Služieb mesta Piešťany o udržiavanie verejných plôch, vykonávanie najnutnejších opráv, je to, žiaľ, nedostatočné. Vraj niet pe-
ňazí,“ dodáva A. Tompoš.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek