Windsurfing – s vetrom na vode

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. októbra 2010, 09:32
  • Autor:A. Balková

PIEŠŤANY – Vodné športy sú v Piešťanoch veľmi obľúbené, majú svoju tradíciu a mnohí pretekári dosiahli veľké úspechy nielen doma, ale aj v zahraničí. Predsa len, windsurfing nie je bežným javom na piešťanských vodách.

Nielen stáť na vode a nechať sa unášať vetrom, ale aj spojenie týchto živlov ovládať učarovalo Piešťancovi Máriovi Manasovi, ktorý sa windsurfingu venuje už osem rokov.

Čo bolo podnetom, že vás windsurfing zaujal?

– Môj otec robil jachting a neskôr začal s windsurfingom. Pozeral som sa z brehu, ako otec surfuje a v garáži si vyrába dosky. Keď som bol malý, nemal som dostatok síl vytiahnuť plachtu z vody, tak ma dal otec na jachting. Neskôr ma chytilo vodné lyžovanie, ale windsurfing bol stále snom. Podarilo sa mi ho naplniť a stal som sa od neho doslova závislý.

Kto vás naučil ako na to?

– Najprv to bol otec, ktorý mi ukázal základy – ako na to. Postupne som sa už zdokonaľoval sám. Najviac zo všetkých disciplín ma chytil freestyle. Tu neexistuje niečo ako tréner. Každý sa učí buď sám, alebo s kamošmi, ktorí si triky sami nacvičia a tomu druhému vysvetlia. Toto je to, čo sa mi veľmi páči. Všetci windsurfisti sú medzi sebou kamoši a radi si odovzdajú svoje skúsenosti. Po maturite som mal možnosť vycestovať k moru, presnejšie na Rodos do jedného windsurfingového centra, kde som robil dve sezóny inštruktora. Tam som mal konečne možnosť ponoriť sa do poriadneho tréningu freestylu a wavu.

Aké podmienky sú potrebné pre tento druh športu a aké podmienky vy považuje za ideálne?

– Záleží to od jedinca a taktiež od disciplíny. Napríklad pre začiatočníkov sú ideálne podmienky, keď je mierny stabilný vietor maximálne do 5 m/s a žiadne vlnky, ktoré by ich mohli na plaváku rozhádzať. Skúsenejší jazdci majú svoj obľúbený vietor a podmienky, v akých radi jazdia. Moje ideálne podmienky na freestyle sú, keď mi fúka vietor od 10 do 15 m/s a je úplne hladká hladina, ktorá ja na freestyle ideálna. Pri wave je to rovnaká sila vetra s vlnami asi 2-3 metre.

Ktoré je vaše obľúbené miesto na windsurfing vo svete a ktoré na Slovensku?

– Ako správny Piešťanec musím povedať, že na Slovensku je pre mňa naj Sĺňava. Dobre sa dá zajazdiť aj na Kráľovej, Dunaji alebo Seneckých jazerách, ak je dobrý vietor. Ten u nás pre tento šport nebýva priaznivý, preto musíme za vetrom väčšinou cestovať. Medzi moje obľúbené miesta vo svete patrí Rodos, Fos sur Mer (Francúzsko), Fuerteventura (Kanárske ostrovy) alebo aj Neusiedler see v susednom Rakúsku. Najbližšie sa chystám na dva mesiace do Juhoafrickej republiky, ktorá patrí k jedným z NAJ windsurfingových a surfových miest sveta.

Podľa čoho sa hodnotí dobrý surfista?

– Každý hodnotí dobrého surfistu podľa niečoho iného. Ja sa pozerám na to, aký má postoj pri jazde, ako má zvládnuté jednoduché obraty a, samozrejme, na freestyle triky. Kde sa však dá najlepšie rozoznať dobrý windsurfista od zlého, je na vlnách. Pri najmenšej chybičke ho poriadne oplieska a tí horší windsurfisti sa potom vo vlnách viac kúpu, než na nich jazdia.

Tento šport je aj kondične náročný. Ako trénujete? Kde musí mať surfista najväčšiu silu?

– Samozrejme, kondične je veľmi náročný. Aby som sa udržal v kondícii, chodím napríklad behať, plávať, skatovať a posilňovať – hlavne ruky. Na vode dostáva zabrať celé telo, avšak najviac sily treba mať v rukách, ramenách a v brušných partiách.

Organizujú sa nejaké súťaže aj na Slovensku?

– V klasickom windsurfingu už zriedkavo. Viac ich je organizovaných v Českej republike. V disciplínach, ktoré jazdím ja, sa doteraz neorganizovali žiadne súťaže v Čechách ani na Slovensku. Dopočul som sa , že v roku 2011 sa už konečne majstrovstvá Česko-Slovenska vo freestyle pripravujú, takže sa už nesmierne teším!

Aké sú vaše plány? Aký máte cieľ, ktorý by ste chceli dosiahnuť, alebo sen?

– Môj cieľ je naučiť sa v tomto športe čo najviac, pretože je na ňom krásne to, že sa stále dá naučiť niečo nové. Taktiež je mojím cieľom zajazdiť si na čo najkrajších miestach sveta a mojím snom je venovať sa tomuto prekrásnemu športu čo najdlhšie.

Čo by ste poradili tým, ktorí by si to radi vyskúšali, ale nevedia ako na to?
– Najlepšie je skúsiť si to najprv s požičaným materiálom (je zbytočné si niečo kúpiť, keď neviete, čo si máte kúpiť, a tiež neviete, či vás to chytí) a windsurfingovým inštruktorom, ktorý vám presne vysvetlí, čo máte robiť. Centier po svete a dokonca i v našom okolí, kde si to týmto spôsobom môžete vyskúšať, je dosť, len ich treba vyhľadať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava