Sledovali sme oblohu pred Fontánou

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2010, 12:45
  • Autor:Dusíková

Počas 4. ročníka festivalu Astrofilm 2010 sme v stredu 13. októbra sledovali aj nočnú oblohu pomocou astonomického ďalekohľadu. Videli sme Jupiter, ale aj galaxiu M 31 v Andromede. Organizátori sledovanie hviezd zabezpečili ja v nasledujúci deň.

Pozrite sa, ako to v stredu v noci pred kinom Fontána vyzeralo. Praktickú ukážku pozorovania hviezd pomocou astronomického ďalekohľadu viedol riaditeľ banskobystrickej spoločnosti TROMF, Peter Zbončák.Ospravdelňte prosím podstatne zníženú kvalitu obrazu, záznam je iba doplnkový a slúži len na dokreslenie atmosféry.
((myvideo:1))

Od stredy začal v piešťanskom kine Fontána 4. ročník filmového festivalu Astrofilm 2010. Slávnostné otvorenie pripravili organizátori na osemnástu hodinu.
((myvideo:2))
Milovníci astronómie a vedeckej fantastiky vzhliadli v stredu o ôsmej večer britský sci fi thriller Moon a o dve hodiny na to pozorovali oblohu pomocou astronomického ďalekohľadu. V stredu po oficialitách, približne o pol siedmej sa začala moderovaná prednáška o astronómii v myšlienkových prúdoch filozofie v podaní Mariána Vidoveneca.
Vo štvrtok o deviatej ráno bola programe moderovaná beseda k s autorom sci-fi románov Jánom Feketem na tému: Verne by sa čudoval. O pol jedenástej dopoludnia premietli animovaný film pre deti – Astro boy a o štrnástej hodine uvidíte víťazné filmy z minulých ročníkov.  O piatej popoludní porozprával o o košickom meteorite a jeho hľadaní Juraj Tóth, o 18.00 prišiel na rad cestopis o Šanghaji a Číne Petra Poliaka, o pol deviatej premietnu britský dobrodružný sci-fi thriller Sunshine. Ako sme sa dozvedeli od dramaturgičky festivalu, Márie Gallovej:    „Vo štvrtok  po retrofilmoch zavítal na Astrofilm vlaňajším hlavný hosť i  laureárt ceny primátora mesta, Pavel Paľuš, ktorý vlani  sľúbil, že do roka prinesie na Astrofilm svoju novú knižku s dévedčkom, ktoré by sa dotýkali vesmíru. Kniha aj nosič sú na svete, uvedenie do života bude v piatok v Bratislave, ale v predstihu ju autor doniesol aj do Piešťan“.
Piatkový program začne o deviatej hodine témou Dlhé púte raketoplánov v podaní Ľuboša Rybana, o jedenástej je prehliadka krátkych poľských filmov s názvom Cesta na Mars. Súčasťou Astrofilmu je aj päť výstav: Vesmírne metamorfózy I. Sú v nej zakomponované pohľady na oblohu očami banskobystrických astronómov. Ďalšia výstava sa volá Vesmír očami detí 2010. Predstavia na nej  víťazné práce celoslovenskej výtvarnej súťaže (SÚH Hurbanovo).Dve ďalšie výstavy sú venované prvému slovenskému generálovi. Jedna má názov M.R. Štefánik, astronóm a diplomat – je vytvorená  k 130. výročiu narodenia M.R. Štefánika a Štvrtá výstavy je nazvaná poeticky – Posol hviezdnych diaľav. Môžete si na nej prezrieť literárne a výtvarné práce šudentov stredných a vysokých škôl. Posledná prezentácia zaujme milovníkov hviezdnych diaľok.  Výstava astronomických ďalekohľadov, bude spojená  s pozorovaním oblohy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel