Osemdesiatpäť rokov histórie piešťanskej knižnice

  • História
  • 14. októbra 2010, 09:37
  • Autor:Foto: archív MsK; (MsK/IP)

PIEŠŤANY – Vtedajšia obecná rada sa 22. júla 1919 rozhodla v Piešťanoch založiť verejnú obecnú knižnicu vyčlenením sumy 60 halierov zo svojho rozpočtu na jedného obyvateľa ročne a z nazhromaždených peňazí ju v vybudovať.

Za necelých šesť rokov prípravnej práce dali dokopy 37 153 Kčs. Na jeseň roku 1925 otvorili v Piešťanoch v budove Štátnej meštianskej školy T. G. Masaryka (dnešné Gymnázium Pierra de Coubertina) s počtom 550 evidovaných kníh. Počet čitateľov začal rýchlo stúpať, a preto sa knižnica niekoľkokrát sťahovala do iných – väčších priestorov.

V roku 1929 sa knižnica presunula do novopostaveného Obecného domu. Za necelých desať rokov prešla do bývalej predajne Klenoty na Námestí slobody. V tom čase funkciu knihovníka vykonával učiteľ Rudolf Gloss. Kúpeľná dvorana sa stala sídlom knižnice v roku 1951. O tri roky neskôr ľudia chodievali do knižnice do bývalého hotela Slávia na Winterovej ulici. K beletrii a náučnej literatúre postupne pribudla aj cudzojazyčná literatúra, ktorá pochádzala najmä z rodinného majetku Winterovcov. O celkovú evidenciu publikácií sa zaslúžil vtedajší knihovník Ján Schneider.

Riaditeľkou Okresnej ľudovej knižnice sa v roku 1957 stala Mária Miezgová. V mestskej kronike je zaznamenané, že práve ona prispela k šíreniu osvety a vzdelávania v knižnici. Organizovala už i čitateľské besedy a literárne večierky. Hosťami literárnych večierkov boli osobnosti slovenskej literatúry ako Dominik Tatarka, Vojtech Mihálik, Ján Kostra, Ctibor Štítnický, Zuzka Zguriška či Rudo Moric. Pod vplyvom nového územného členenia Slovenska Piešťany prestávajú byť v roku 1960 sídlom okresu a knižnicu premenovali na Mestskú ľudovú knižnicu.

Začiatkom apríla 1988 knižnica opustila priestory na Winterovej a presťahovala sa do novovybudovaného objektu. Nová účelová budova na Školskej ulici bola postavená podľa projektu architektov Bohuslava Perneckého a Marianny Bogyovej. V roku 1990 sa riaditeľkou knižnice stala Margita Galová.
V roku 2003 otvorili Piešťanské informačné centrum na Pribinovej ulici ako stredisko Mestskej knižnice. O štyri roky knižnica zmenila logo a dizajn propagačných a informačných materiálov. V tomto čase došlo aj k rekonštrukcii oddelenia pre dospelých.
Knižnica mení svoje logo a dizajn propagačných a informačných materiálov. V roku 2009 web knižnice získal cenu TOP WebLib. Budova by v najbližšej dobe mala dostať po zateplení a rekonštrukcii novú tvár. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín