M. Galová: Knižnicu čaká náročný rok

  • Nezaradené
  • 14. októbra 2010, 09:52
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Knižnica v našom meste onedlho oslávi 85. výročie fungovania. Piešťany ako jednom z mála slovenských miest majú svoju mestskú knižnicu v samostatnej účelovej budove. Tá začala slúžiť pre čitateľov začiatkom apríla roku 1988.

O dva roky neskôr do funkcie riaditeľky nastúpila Margita Galová, ktorá na tomto poste je dodnes. Piešťanský týždeň sa s ňou rozprával o nadchádzajúcom výročí knižnice, ale aj o pripravovanej rekonštrukcii budovy na Školskej ulici.

Na riaditeľskej stoličke knižnice sedíte niekoľko rokov. Ako sa vaša práca postupom času zmenila, ako sa zmenila samotná knižnica?

– Na túto pozíciu som sa dostala na základe konkurzu. Od prvého momentu som sa na prácu pozerala takpovediac z opačnej strany – z pohľadu čitateľa. Riadila som sa tým, čo by pre mňa mohla knižnica urobiť. Samozrejme, všetko sa mení a vyvíja. Dnes je práca viac o manažovaní, nastupujú rýchlo nové technológie a všetko sa modernizuje. Je náročnejšia, ale aj zaujímavejšia. Mojím zámerom však vždy bolo vybudovať komunitnú knižnicu. Teda miesto na stretávanie ľudí, kde majú k dispozícii obľúbenú literatúru, čitáreň, konajú sa tam spoločenské udalosti, podujatia a ďalšie aktivity. Bolo veľkým šťastím, že vtedajšia obecná rada sa rozhodla pre vybudovanie samostatného účelového objektu knižnice v Piešťanoch.

V dnešnej dobe asi nie je jednoduché prevádzkovať knižnicu, aj keď je financovaná z mestského rozpočtu?

– V súčasnosti ľudia menej čítajú. Je to možno spôsobené aj existenčnými problémami, krízou. Nákup kníh tiež nie je lacná záležitosť. My sme napríklad zníženie DPH vlastne ani nepocítili. V podstate na nákup máme rovnakú sumu. Vypomáhame si však rôznymi grantami. Kapacita knižnice sa tiež nedá „nafúknuť“. U nás je obnova knižného fondu pravidelná. V archíve nemáme historické knihy a vlastne ani nedisponujeme skladovými priestormi. V minulosti sme z jedného titulu kúpili viac kusov, dnes je to takmer výlučne vždy po jednom kuse. Snažíme sa však reagovať na potreby čitateľov, napríklad vysokoškolákov. Máme približne 60 percent kníh – beletriu a 40 percent náučnú literatúru. Okrem toho každoročne pripravíme v priemere asi 300 akcií.
Viac si prečítajte v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín